PATRIMONUL TURISTIC AL REGIUNII CENTRU VA BENEFICIA DE 6 MILIOANE EURO FONDURI NERAMBURSABILE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea, la acest sfarsit de saptamana, a doua noi contracte de finantare nerambursabila, cu o valoare totala de 34,5 milioane lei. Reabilitarea, conservarea si punerea in valoare a obiectivelor de patrimoniu turistic, fie ele cetati sau biserici sunt obiectivele finale ale acestor proiecte, finantate prin domeniul major de interventie 5.1 al Programului Operational Regional. Semnarea contractelor de finantare a avut loc in prezenta doamnei Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a domnului Simion Cretu, director general ADR Centru, precum si a beneficiarilor acestor proiecte, episcopul prof. Christoph Michael Klein si parohul municipal pr Kilian Dörr.

Primul proiect contactat este cel ce prevede „Conservarea, protejarea si punerea in valoare a monumentului patrimoniu national Biserica Evanghelica CA Sibiu prin restaurarea acoperisului cladirii”. Cu un buget de 9,61 milioane lei, suma nerambursabila solicitata, pe parcursul celor 40 de luni estimate ca fiind necesare pentru realizarea proiectului, Parohia Evanghelica Sibiu urmareste restaurarea cladirii Bisericii Evanghelice CA Sibiu, in vederea conservarii identitatii culturale si istorice a orasului si pentru promovarea diversitatii culturale sibiene. Simbol al cetatii medievale si parte a peisajului cultural sibian, Biserica Evanghelica constituie legatura istorica dintre trecut si prezent, iar reabilitarea sa este necesara pentru reintroducerea in circuitul turistic a tezaurului de arta medievala adapostit de lacasul de cult. Acest fapt va determina cresterea atractivitatii turistice a obiectivului de patrimoniu si a intregului ansamblu istoric sibian. Pe langa atingerea acestui obiectiv, beneficiarul mai estimeaza crearea a 13 noi locuri de munca temporare si 12 permanente, trei dintre acestea fiind ocupate de cetateni de etnie roma.
Cel de-al doilea proiect semnat, depus spre finantare de catre Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Romania, prevede restaurarea a 18 ansambluri de biserici fortificate din judetele Alba, Brasov, Mures si Sibiu. Obiectivul general al proiectului consta in conservarea si punerea in valoare a potentialului ansamblurilor bisericilor fortificate unice din Transilvania, ca parte a tezaurului Romaniei si ca puncte de atractie turistica ale Regiunii Centru, precum si exploatarea potentialului turistic necesar pentru dezvoltarea economica a Regiunii Centru, in special la nivelul satelor si al oraselor mici din zona. Bugetul de peste 16,6 milioane lei fonduri nerambursabile solicitate este alocat pentru imbunatatirea infrastructurii de orientare, acces si primire a turistilor in 18 localitati rurale si mic – urbane din Regiunea Centru, respectiv incurajarea altor investitii conexe in respectivele localitati si zonele invecinate. Dupa implementarea proiectului, estimat sa dureze 36 luni, beneficiarul asteapta o crestere semnificativa a numarului de turisti la bisericile fortificate, precum si a perioadei medii de sedere a acestora in Regiunea Centru.
„Prin implementarea acestor proiecte vom reusi sa intregim valoarea turistica a Regiunii Centru. Cai de acces functionale, cladiri sigure si conservate pentru viitor, spatii expozitionale si pentru evenimente, refacerea peisajului ce inconjoara monumentele, mobilier nou, sisteme antiefractie, infrastructura corespunzatoare, dar si semnalizarea acestor atractii turistice prin panouri, sunt activitati prevazute in proiecte, care vor crea conditii normale de vizita si vor reda valoarea acestor atractii turistice. Ne bucuram cand avem proiecte de o asemenea anvergura, care vor reusi sa atraga resurse financiare, atat pentru locatiile vizate, cat si pentru cetatenii din regiune. Vom sprijini beneficiarii sa duca la bun sfarsit aceste proiecte si suntem in masura sa anuntam public ca, pana la finele acestui an, vom mai avea si alte proiecte contractate pe acest domeniu,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.