Polii de Crestere din Romania sunt nominalizati prin HG 998/2008 si reprezinta acele areale urbane mari in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara şi nationala. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca şi pol de creştere municipiul Braşov şi arealul metropolitan aferent, care include 15 localitati şi Consiliul Judetean Braşov. Aceste localitati sunt Braşov, Codlea, Sacele, Ghimbav, Predeal, Raşnov, Bod, Cristian, Crizbav, Halchiu, Harman, Prejmer, Sanpetru, Tarlungeni şi Vulcan.
Alocarea financiara pentru proiectele finantate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 1, la nivelul Regiunii Centru, pentru subdomeniul Pol de Crestere, este de 74,30 milioane euro. Procesul de pregatire, depunere si implementare a proiectelor finantate pentru dezvoltarea Polului de Crestere Brasov se deruleaza cu sprijinul unui departament specific, creat in cadrul ADR Centru, respectiv Departamentul Coordonare Pol de Crestere Brasov, al carui coordonator este domnul Mihail Vestea, desemnat in urma unui concurs organizat de ADR Centru. Prin Protocolului Tripartit incheiat intre MDRT, MFP si ADR Centru, au fost stabilite atributiile acestui departament, cele mai importante fiind legate de reprezentarea partilor in procesul de pregatire si implementare a PID al Polului de Crestere Brasov, facilitarea legaturii dintre autoritatile centrale si cele locale in elaborarea si implementarea PID Brasov, precum si sprijinirea elaborarii si implementarii proiectelor incluse in PID Brasov.
”ADR Centru este implicata in procesul de pregatire a proiectelor de dezvoltare urbana, dupa acest nou principiu, cel al dezvoltarii integrate. Prin intermediul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Regional, se doreşte creşterea calitatii vietii şi crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum şi prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului in Polul de Crestere Brasov. Locuitorii din aceasta zona vor fi, pana la urma, beneficiarii noului concept de dezvoltare urbana, pe baza Planurilor Integrate, care cuprind insa proiecte ce pot fi finantate din mai multe surse. Programul REGIO sprijina concretizarea celor 34 de cereri de finantare, care au o valoare totala de peste 117 milioane euro, restul urmand sa atraga resurse din celelalte programe operationale, din bugetul de stat sau bugetul local, precum si din surse private”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In acest moment, Planul Integrat de Dezvoltare Brasov (PID) cuprinde un numar de 135 de proiecte integrate, din care 34 de proiecte prioritare vor fi finantate prin Programul Operational Regional – Axa Prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – Poli urbani de crestere, Domeniul Major de Interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul: Poli de crestere. Dintre aceste 34 de proiecte, 18 au ca beneficiar Municipiul Brasov, restul avand ca solicitanti urmatoarele Unitati Administrativ Teritoriale: Sacele – 5 proiecte, Codlea – 2 proiecte, Rasnov – 1 proiect, Predeal – 2 proiecte, Halchiu – 1 proiect, Prejmer – 1 proiect, Vulcan – 1 proiect, Tarlungeni – 1 proiect. Agentia Metropolitana Brasov este, de asemenea, beneficiara a 2 proiecte aflate pe lista prioritara.
Din cele 34 de proiecte aflate pe lista de proiecte prioritare PID Brasov, doua proiecte sunt in implementare, dupa semnarea contractelor de finantare in luna februarie, sase sunt in diferite stadii de evaluare, iar pentru restul de 26 de proiecte documentatiile sunt in curs de elaborare, acestea fiind definitivate conform calendarului aprobat prin Decizia CMC nr.13/31.03.2011. Pe langa cele 34 de proiecte de pe lista principala, exista un numar de 14 proiecte aflate pe lista de rezerva a programului REGIO.
Activitatea polilor de crestere din Romania este finantata din Programul Operational Asistenta Tehnica si vizeaza implementarea unor proiecte integrate, care pot obtine fonduri prin mai multe programe operationale. Lista proiectelor finantate de REGIO este completata cu multe alte cereri de finantare, pentru Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, prin Programele Operationale de Dezvoltare a Capacitatii Administrative şi de Asistenta Tehnica, dar si din toate celelalte Programe Operationale cuprinse in Instrumentele Structurale. De asemenea, proiectele din PID Brasov pot fi finantate inclusiv din surse private, sau din programe de cooperare internationala.
„Implementarea PID Brasov este o provocare, atat pentru Municipiul Brasov, cat si pentru localitatile din Polul de Crestere Brasov, tinand cont ca este primul program de acest gen care se implementeaza in Europa. Este o dovada ca autoritatile publice locale din Romania pot colabora in vederea dezvoltarii infrastructurii urbane, a dezvoltarii durabile a mediului de afaceri si pentru reabilitarea infrastructurii sociale. Pana in prezent, mai mult de 23% din proiecte au fost depuse spre finantare, lucru care ne da convingerea ca programul va fi implementat cu succes, iar Polul de Crestere Brasov va fi capabil sa absoarba eficient cele 74 milioane euro alocate pentru dezvoltare”, a declarat domnul Mihail Vestea, Coordonator Pol Crestere Brasov.