Autoritatile publice locale, intreprinzatorii si ONG-urile din mediul urban, autoritatile si intreprinzatorii din mediul rural (ale caror proiecte au o valoare mai mare de 6.400.000 lei), precum si autoritatile si intreprinzatorii din statiunile turistice balneo-climaterice (indiferent daca sunt localizate in mediul rural sau urban), dar si parteneriate intre autoritati si asociatiile de dezvoltare intracomunitara, sunt solicitantii ce pot depune cereri de finantare nerambursabila pe acest domeniu. Pe data de 30 octombrie 2009 a fost publicat Ghidul solicitantului pentru domeniul major de interventie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”, iar cererile de finantare pot fi depuse continuu, in conditiile precizate in ghid, incepand cu data de 23 noiembrie 2009. Un procent de 70% fonduri nerambursabile sunt acordate intreprinderilor mici, microintreprinderilor si autoritatilor care au un buget anual mai mic de 10 milioane euro si mai putin de 5000 de locuitori. Intreprinderile mijlocii, cu activitati in domeniul turismului, vor putea accesa fonduri nerambursabile in procent de 60% din valoarea eligibila a proiectului, iar restul solicitantilor primesc 50% din valoarea eligibila a proiectului, ca fonduri nerambursabile.
Fondurile disponibile prin domeniul 5.2, sunt alocate pentru proiecte ce prevad reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv utilitatile din corpul drumului, din statiunile turistice balneo–climaterice. De asemenea, se pot depune proiecte ce prevad amenajarea si modernizarea obiectivelor turistice naturale, a punctelor (foisoarelor) de observare, a cailor de acces la principalele obiective turistice naturale, a refugiilor montane si posturilor Salvamont, dar si pentru crearea si reabilitarea parcurilor balneare, a parcurilor – gradina in statiuni turistice balneo-climaterice. Sunt eligibile si proiectele de dezvoltare a retelelor de captare si transport a izvoarelor minerale si saline cu potential terapeutic, modernizarea bazelor de tratament, construirea de piscine, stranduri, bazine de kinetoterapie, terenuri de sport, construirea partiilor de schi si altele.
Mai multe informatii referitoare la activitatile si solicitantii eligibili puteti afla accesand site-urile www.inforegio.ro, www.adrcentru.ro, sau la Biroul de Informare din cadrul ADR Centru, telefon 0258818616 interior 281,282.
“Turismul este o sursa de venit importanta, neexploatata nici macar in procent 50% din potential. Regiunea Centru este o regiune unde se poate face turism tot timpul anului, datorita variatelor sale forme de relief si zone deosebite de atractie. Aceasta regiune ofera o gama variata de tipuri de turism, cum e cel montan, ecumenic, balnear, cultural, de evenimente sau rural. Interesul autoritatilor pentru dezvoltarea regiunii prin turism a fost dovedit si prin constituirea la nivel regional a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara unde reprezentantii consiliilor judetene au stabilit, ca tema prioritara, promovarea turismului din regiunea noastra. Fiecare proiect implementat in acest domeniu, de intreprinzatori sau autoritati, contribuie la imbunatatirea calitatii serviciilor in regiune si la atragerea turistilor in numar cat mai mare in zona, ceea ce inseamna venituri mai mari si mai multe locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectele care se vor depune pe domeniul 5.2 pot avea o valoare intre minim 700.000 si maxim 85.000.000 RON, pentru proiectele implementate in localitati din mediul urban sau in statiuni turistice balneo-climaterice (indiferent daca sunt localizate in mediul rural sau urban). Pentru proiectele implementate in localitatile din mediul rural, un proiect poate avea valoarea minima de 6.400.000 si maxima de 85.000.000 RON.
Alba Iulia,
02.11.2009