ADR Centru anunta semnarea primului contract de finantare pentru reabilitarea drumurilor judetene prin POR 2014-2020
Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat cel de al nouasprezecelea contract de finantare din perioada de programare 2014-2020, primul care reabiliteaza un drum judetean. Este vorba de drumul care are originea in municipiul Aiud si punctul de sfarsit in DN 74, aproape de Abrud. Acest drum face practic legatura intre Autostrada Sebes-Turda, drumul national DN 74 care duce in inima Tarii Motilor si drumul national DN1, asigurand conectivitatea zonei Muntilor Apuseni cu coridoarele de transport europene si nationale. Contractul de finantare pentru acest proiect, a carui valoare totala este de peste 188 milioane lei, a fost semnat de catre Presedintele CJ Alba, domnul Ion Dumitrel si doamna Maria Ivan, Director Directia Coordonare ADR Centru.
Documentatia tehnico-economica, devizul general si indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare drum judetean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rimet – Bradesti — Geogel — Macaresti – Birlesti Catun — Cojocani — Valea Barnii — Birlesti — Mogos – Valea Alba — Ciuculesti — Bucium — Izbita — Coleseni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu)” indica faptul ca valoarea totala a investitiei este de peste 44 milioane euro, iar durata derularii intregii investitiei este estimata la mai putin de sase ani, din care doi ani pentru lucrarile efective de modernizare.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere interregionale, UAT Judetul Alba, prin Consiliul Judetean, in parteneriat cu UAT Municipiul Aiud, prin Consiliul local municipal, au propus pe Lista proiectelor prioritare cu finantare prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 – care vizeaza imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, respectiv Prioritatea de investitii 6.1 – ”Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea drumului judetean DJ107I.
Aceasta ruta strabate culmile muntilor Trascaului si Metaliferi, traversand teritoriul administrativ al municipiului Aiud si al comunelor: Rimet, Ponor, Mogos si Bucium, cu terminare in drumul national DN74, in partea de est a orasului Abrud, pe o lungime totala de 78,42 km. Drumul judetean DJ107I supus modernizarii are durata de valabilitate depasita demult, prezentand numeroase si grave degradari atat ale imbracamintii caii de rulare, cat si cedari ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerintelor de trafic actual, iar lucrarile de colectare si evacuare a apelor sunt nefunctionale si cu gabarite depasite. Principala problema a drumului este generata de lipsa unui sistem rutier adecvat traficului actual. In plan, traseul drumului judetean este sinuos, existand multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzatoare. Podurile existente de pe traseul drumului judetean DJ107I care asigura traversarea cursurilor de apa, prezinta o stare tehnica necorespunzatoare, fiind necesara executia unor lucrari de reparare/consolidare/inlocuire, in vederea asigurarii parametrilor tehnici corespunzatori.
„Dam astazi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective si va crea noi oportunitati pentru numerosi locuitori din comunitatile aflate in aceasta zona a judetului Alba. Fie ca e vorba de dezvoltarea turismului si a activitatilor economice, in general, sau doar de economiile facute cu transportul, sunt sigur ca efectele benefice ale acestei investitii se vor face resimtite rapid pentru locuitorii de aici si nu doar pentru ei.
Parteneriatul Consiliului Judetean cu administratiile locale a demonstrat inca o data ca impreuna se pot face lucruri importante si ma bucur ca avem astazi onoarea de a fi noi cei care semnam primul contract de finantare pe acest domeniu in Regiunea Centru, in perioada de programare 2014-2020” a spus, domnul Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba.
Proiectul semnat azi prevede cresterea portantei DJ 107I, obiectivul lucrarilor de modernizare fiind cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane din judetul Alba situate in proximitatea retelei TEN-T. Beneficiile modernizarii drumului, constau nu numai in realizarea unei noi cai rutiere, in lungime de peste 78,4 km, care va lega municipiul Aiud de orasul Abrud, fiind deserviti direct aproape 30.000 de locuitori, ci si cresterea calitatii mobilitatii cetatenilor prin utilizarea pistelor pentru biciclete pe o distanta de 6,7 km si amenajarea de trotuare – 12.610 mp. Acelasi proiect prevede asigurarea semnalizarii rutiere moderne, amenajarea unui numar de 21 de statii autobus, reducerea timpului de deplasare, reducerea consumurilor de transport si cresterea sigurantei de deplasare.
”Acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare intocmita de ADR Centru si, dupa depunerea cererii de finantare la sfarsitul anului trecut a fost analizat atent de evaluatori, din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor impuse de finantator, respectiv fata de prevederile Ghidului solicitantului. Este un parteneriat benefic intre Consiliul Judetean Alba si Consiliile locale al municipiului Aiud si ale comunelor Bucium, Mogos, Ramet Ponor. Suntem siguri ca, la momentul receptiei lucrarilor implementate prin acest proiect, respectiv peste doar doi ani, intregul traseu va fi functional, in integralitatea sa, deschizandu-se astfel o noua poarta catre frumusetile Tarii Motilor, de aceasta data prin partea de nord a judetului Alba. Ne bucura si faptul ca aceasta investitie este complementara si cu proiectul de Modernizare a DJ 107M, Aiud-Buru, doua cai care converg la Aiud si care conecteaza mii de oameni la reteaua europeana de transport”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la importanta acestui proiect REGIO.
Valoarea totala a proiectului „Modernizare drum judetean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rimet – Bradesti — Geogel — Macaresti – Birlesti Catun — Cojocani — Valea Barnii — Birlesti — Mogos – Valea Alba — Ciuculesti — Bucium — Izbita — Coleseni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu)” este de 188.150.369,29 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 183.988.373,36 lei, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului, ceea ce reprezinta 40.730.623,7 euro, la cursul de schimb prevazut in Ghidul Solicitantului.