Proiecte REGIO importante pentru dezvoltare economico-sociala in Regiunea Centru

La sfarsitul lunii octombrie 2014 inca patru contracte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional, au fost semnate la ADR Centru. In acest fel, in Regiunea Centru sunt semnate 463 contracte de finantare, prin care se solicita fonduri nerambursabile in valoare de aproape 568 milioane euro. Cele patru contracte prevad ”Asigurarea accesibilitatii catre zona economica Brasov Sud-Est”, „Creare strada de legatura intre strada Livezeni si Spitalul Judetean de Urgenta Mures”, „Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, in vederea ridicarii performantei energetice – 10 blocuri de locuinte din municipiul Miercurea Ciuc cu regim de inaltime P+4E” si ”Sistematizare verticala si amenajari exterioare la Scoala Gimnaziala Nicolae Colan din Municipiul Sfantu Gheorghe”. Aceste proiecte sunt finantate cu mai mult de 48,5 milioane lei, alocati din bugetul programului REGIO 2007-2013, respectiv prin DMI 1.1, prin sub-domeniul Pol de Crestere si Poli de Dezvoltare, DMI 1.2, precum si DMI 3.4, apelul de proiecte din 2013.

Prin contractul ce prevede dezvoltarea sistemului rutier catre zona de sud-est a Brasovului, municipalitatea isi propune sa realizeze un coridor direct, in lungime de peste 2 kilometri, intre centura ocolitoare a municipiului si zona economica invecinata Cartierului Astra. Practic, prin aceste investitii se va moderniza legatura acestui cartier cu Cartierul Noua, fluidizandu-se traficul atat spre soseaua de centura, cat si catre municipiul Sacele. In zona de actiune a proiectului exista foarte multe investitii private, dintre care se remarca zona complexului comercial de sud-est, Brasov Business Park, firme de productie in domeniul electronicii si altele. Prin investitiile propuse se vor realiza peste 3300 mp de trotuare, peste 4500 mp de piste de biciclisti si peste 4850 mp spatii verzi, pe langa amenajarile urbane specifice. Acest proiect are un buget total de peste 16 milioane lei, din care circa 14,8 milioane lei o reprezinta suma nerambursabila solicitata, din fonduri europene si de la Bugetul de Stat, in timp ce contributia beneficiarului reprezinta diferenta dintre cele 2 sume. Primaria brasoveana estimeaza sa finalizeze proiectul contractat recent in 14 luni, din care lucrarile vor dura circa 10 luni.

Cel mai important, ca valoare, este proiectul prin care, la Targu Mures, se va crea o strada de legatura, pe traseul strada Livezeni – Spitalul Judetean de Urgenta Mures, prin imbunatatirea infrastructurii urbane si serviciilor urbane, inclusiv transportul urban. Este important de notat faptul ca, in acest fel, se valorizeaza doua alte investitii REGIO in municipiul de pe Mures, deoarece atat str. Livezeni, cat si Ambulatoriul Spitalului au atras recent importante fonduri nerambursabile pentru modernizare. Prin realizarea acestei legaturi rutiere, pe o lungime de circa 8 kilometri, municipalitatea va moderniza spatiile publice din zona, asigurand si refacerea a peste 32.000 mp trotuare si peste 11.000 mp parcari. Proiectul „Creare strada de legatura intre strada Livezeni si Spitalul Judetean de Urgenta Mures” are o valoare totala de peste 45,3 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de circa 26,4 milioane lei, iar contributia edilitara locala va fi de peste 16,7 milioane lei. Si durata de implementare a acestui proiect este estimata la 14 luni, dupa care targumuresenii vor beneficia de o infrastructura modernizata de transport. Astfel, se va fluidiza tranzitul la nivel urban si regional si se va imbunatati aspectul urban, dar si serviciile urbane, prin trecerea in subteran a retelelor electrice si a retelelor de transmitere informatie, prin reabilitarea retelei de iluminat public, precum si prin modernizarea spatiilor verzi.

La nivelul municipiului Miercurea Ciuc, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte este o prioritate, fondurile puse la dispozitie prin DMI 1.2 al REGIO fiind utilizate in 4 proiecte. Cererea de finantare prin care se vizeaza reabilitarea termica a 10 blocuri de 4 etaje din oras, este cea de-a cincea de acest gen si completeaza celelalte cereri de finantare in acest domeniu, iar ca valoare, proiectul semnat recent aproape ca le insumeaza pe celelalte patru. Prin acest proiect, municipalitatea din Ciuc va reabilita un numar de 421 de apartamente si va imbunatati conditiile de confort interior din locuinte. Astfel, se asigura reducerea consumului de energie necesar asigurarii unei temperaturi optime in locuinte, vor scadea costurile cu intretinerea unei locuinte si vor scadea emisiile poluante generate prin producerea, transportul si consumul de energie, astfel proiectul va contribui la protectia mediului si la diminuarea utilizarii combustibililor fosili, neregenerabili. Blocurile izolate vor avea un aspect ingrijit care sa fie in linie cu planurile urbanistice ale municipiului Miercurea Ciuc si se va conferii un aspect estetic placut orasului. Proiectul are un buget total de peste 11,1 milioane lei, din care suma solicitata este de 5,35 milioane lei, iar perioada de implementare este de 14 luni.

Cel de-al patrulea proiect contractat chiar la finalul lunii trecute face parte din initiativele municipalitatii din Sfantu Gheorghe – Covasna, de a asigura un climat optim pentru studiu, in liceele din oras. Practic, prin cele 4 proiecte deja contractate pe acest domeniu, doua in prima cerere de proiecte si doua de pe noul apel, edilii din Sfantu Gheorghe au schimbat fata unor scoli cu traditie, cum sunt Liceul Teoretic ”Szekely Miko”, Liceul Tehnologic ”Puskas Tivadar”, Liceul Tehnologic ”Kos Karoly” si acum la Scoala Gimnaziala ”Nicolae Colan”. Aproape 1000 de elevi din acest municipiu invata acum in conditii mult mai bune, datorita acestor proiecte. Obiectivul general al acestui proiect il constituie imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie la Scoala Gimnaziala ”Nicolae Colan”, prin reabilitarea amenajarilor exterioare, dar si prin reabilitarea si extinderea facilitatilor sportive. In acest sens vor fi dotate terenurile de sport (baschet, handball, tenis si pista de alergare) cu echipamentele necesare. Acest proiect are o valoare totala de peste 2,22 milioane lei, din care suma solicitata este de 2,12 milioane lei, iar durata proiectului este stabilita tot la 14 luni.

”Am semnat patru noi contracte de finantare, pe diverse domenii ale POR 2007-2013, care atrag in Regiune peste 11 milioane euro, in total. Ce ne bucura este faptul ca aceste proiecte sunt strans legate de alte initiative, deja contractate, si astfel beneficiarii finali, cetatenii, vad eforturile edililor de a consuma cat mai eficient fondurile europene. Suntem pe ultima suta de metri, pot spune, privind contractarea pe acest program. Acum suntem mult mai preocupati sa-i sprijinim pe beneficiari sa-si finalizeze cu succes proiectele, deoarece viitoarea perioada de programare va fi lansata cat de curand si dorim sa valorificam cat mai repede portofoliul de peste 1300 proiecte pentru perioada 2014-2020 pe care le gestionam. Daca ar fi sa ne raportam la cele 275 de proiecte deja finalizate si la cele aproape 250 milioane euro deja platite beneficiarilor proiectelor contractate de ADR Centru, consideram ca in urmatorii ani vom sprijini mai eficient beneficiarii pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor europene, pentru a transforma cat mai multe idei in obiective finalizate si in lucruri care sa genereze dezvoltare economico-sociala”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Detalii despre toate proiectele contractate la ADR Centru, dar mai ales despre gradul de absorbtie a fondurilor REGIO, regasiti pe pagina www.regio-adrcentru.ro.