La Sfantu Gheorghe, jurnalistii au parcurs un altfel de tur al proiectelor europene
In prima zi a lunii iulie 2015, jurnalistii din Regiunea Centru au fost invitati de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in ultima vizita pe teren din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, pentru a vedea cum si pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza municipiului Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Traseul vizitat a inclus observarea la fata locului a modului cum se amenajeaza din punct de vedere urbanistic zona pietonala centrala a orasului, apoi s-a mers la Spitalul Judetean, in locul unde se lucreaza zi si noapte pentru finalizarea pana in luna decembrie a tuturor lucrarilor. Ulterior, ziaristii au vazut si o locatie din municipiu unde se reabiliteaza un fost sit industrial poluat si, in final, a fost vizitata si o microintreprindere. Conferinta de presa a fost organizata la sediul CJ Covasna si a avut loc in prezenta domnului Tamás Sándor – Presedintele Consiliul Judetean, a domnului Antal Árpád András, Primarul municipiului resedinta de judet si a domnului Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Delegatia de jurnalisti, reprezentantii ADR Centru si ai administratiei publice locale din Sfantu Gheorghe, au vazut la fata locului rezultatele unor proiecte finantate din bugetul Programului Operational Regional. Dupa intalnirea de la ora 11.00, la sediul Consiliului Judetean, unde a fost prezentat stadiul implementarii REGIO, atat la nivel regional, dupa 8 ani de la semnarea acestui program, cat si la nivelul judetului Covasna, primul proiect vizitat a fost cel prin care se imbunatateste infrastructura urbana, se revitalizeaza serviciile urbane si se urmareste cresterea sigurantei pietonilor in trafic. Este vorba despre proiectul „Amenajarea spatiilor pietonale din centrul istoric al Municipiului Sfantu Gheorghe”, a carui valoare totala este de 7.608.092,90 lei. Ziaristilor li s-au prezentat lucrarile, realizate aproximativ in proportie de 25%, prin care, in scurt timp, cetatenii orasului vor beneficia de reabilitarea unor suprafete de peste 14.000 mp, care vor fi pregatite pentru noi activitati economice-sociale, la nivelul infrastructurii urbane. In urma implementarii proiectului, in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, oamenii vor beneficia de peste 9.000 mp de spatii pietonale, precum si de noi spatii verzi in suprafata de aproape 5.000 mp.
A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat Spitalul Judetean ”Dr. Kristof Fogolyan”, unde se lucreaza”in foc continuu”, pentru finalizarea lucrarilor. Acesta este cel mai mare proiect finantat pe domeniul 3.1 al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. Obiectivul general al proiectului il constituie imbunatatirea calitatii serviciilor de asistenta medicala tertiara si secundara de care vor beneficia locuitorii judetului Covasna. Valoarea totala a acestui proiect este de aproape 20 milioane euro, din care suma solicitata de beneficiar, CJ Covasna, este de peste 15 milioane euro. In urma investitiilor, in acest spital judetean, singurul din Regiune care a beneficiat de fonduri REGIO pentru reabilitare, eficienta energetica va creste la o valoare de peste 74%, va scadea durata medie de spitalizare la 6,9 zile si vor fi tratate anual aproape 70.000 persoane. Domnul presedinte Tamás Sándor a declarat ca Sarbatorile de iarna vor aduce un cadou cu totul deosebit cetatenilor din Covasna, prin finalizarea acestui proiect.
Un alt proiect interesant vizitat, a fost proiectul ”Dezvoltarea mediului de afaceri in Municipiul Sfantu Gheorghe prin reabilitarea sitului industrial poluat si crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor”, in valoare totala de aproape 25,5 milioane lei, din care suma solicitata de municipalitatea din Sfantu Gheorghe este de peste 9,5 milioane lei. Aici, in zona Campu Frumos, se va reabilita fostul sit industrial poluat si neutilizat, in scopul infiintarii unui parc industrial.Lucrarile presupun decontaminarea terenurilor poluate, reabilitarea unei suprafete de 16,3 ha sit neutilizat, crearea infrastructurii de baza in vederea amenajarii unei structuri de sprijinire a afacerilor. Practic, presa a vazut cum se lucreaza la ridicarea cladirilor pentru birouri, spatii de productie si prestari servicii, dotate cu reteaua de utilitati necesare. Dupa implementarea acestui proiect, aici se vor gasi 2 cladiri, una de aproape 800 mp, pentru birouri si o hala de productie in suprafata de peste 1.000 mp. 24 de firme noi vor functiona in aceasta structura, unde vor lucra peste 400 de oameni. Facilitatea va dispune si de propriile drumuri de acces, in lungime totala de peste 1,3 km.
Ultimul proiect vizitat a fost cel al dotarii unei firme private cu cel mai performant computer tomograf din judetul Covasna. Prin aceasta initiativa SC Radiomedic SRL a achizitionat un aparat tomograf computerizat cu 16 sectiuni simultane, dotat cu un program performant special de software CAD, capabil de a localiza si analiza orice leziune suspecta, printr-o iradiere minima. Numarul total de dotari realizate este de 8 echipamente noi, cu o suma de aproape 1,5 milioane lei. 6 persoane si-au gasit un loc de munca prin realizarea acestui proiect privat.
„An de an, vizitele noastre la proiecte, alaturi de jurnalisti, au avut rolul de a promova beneficiile utilizarii resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. In vizita noastra de azi am beneficiat de sprijinul administratiei publice locale si am prezentat deschis, cu cartile pe fata, rezultatele la care s-a ajuns in urma derularii de proiecte europene. Poate, la final totul pare usor, dar ziaristii au avut ocazia sa discute direct cu beneficiarii de fonduri, sa-si faca o idee mai aproape de realitate despre ceea ce inseamna sa beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat in Regiunea Centru. Din cele 1200 de proiecte depuse in intreaga regiune, avem contractate 499, in valoare totala de aproape 870 milioane euro, initiative care atrag sume nerambursabile de peste 590 milioane euro. Aspectul important este ca valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decat alocarea de care a beneficiat regiunea, adica 1,77 miliarde euro, fata de cele circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finantare. Ne bucuram ca judetul Covasna si municipiul Sfantu Gheorghe, atrag foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Si ne bucuram ca exista premisele ca gradul de absorbtie in acest oras si in intreaga Regiune Centru sa creasca pana cat mai aproape de 80%. Astfel, punem bazele noii perioade de finantare, care a debutat la sfarsitul lunii iunie, prin semnarea la Bruxelles a POR 2014-2020. Noi si potentialii nostri beneficiari suntem pregatiti cu noi proiecte de impact in viata social-economica”, a declarat, dupa vizita cu presa din Covasna, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pe parcursul vizitei, participantilor le-au fost oferite informatii privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evolutia proiectelor si modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completata si cu o sesiune de prezentari ale reprezentantilor Consiliului Judetean Covasna, dar si ai Primariei municipiului Sfantu Gheorghe, referitoare la strategia si viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum si a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene.