Odata cu preluarea oficiala a Presedintiei spaniole a Uniunii Europene, in data de 21 ianuarie 2010 s-a desfasurat, la Madrid, Conferinta de lansare a „Anului European 2010 de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale”. ADR Centru sustine mesajul transmis de comunitatea europeana prin impulsionarea atragerii de fonduri alocate dezvoltarii serviciilor sociale in regiunile romanesti din Programul Operational Regional si saluta orice initiativa care duce la imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor cu nevoi speciale din Regiunea Centru.
Nu exista, in acest moment, o solutie miraculoasa pentru a pune capat saraciei si excluziunii sociale, dar, o trasatura cheie a Uniunii Europene este solidaritatea, care reprezinta un concept cu o importanta aparte pe timp de criza. Uniunea Europeana isi propune sa incurajeze implicarea si angajamentul politic pentru ca fiecare segment al societatii, incepand de la nivel european la nivel local, din sectorul public sau privat, sa ia parte la lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, motivand fiecare cetatean european sa se implice in lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale. Sub deviza „E timpul potrivit ca 2010 sa devina Anul European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale”, Conferinta de la Madrid a fost menita sa transmita un mesaj politic clar cu privire la corectarea inegalitatilor sociale din Europa. In urmatoarea perioada se vor face cunoscute greutatile si lipsurile cu care se confrunta oamenii aflati in situatie de excluziune sociala si se va pune mare accent pe activitatea societatii civile si a organizatiilor neguvernamentale care lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale. Astfel, Uniunea Europeana isi propune sa contribuie la eliminarea treptata a stereotipurilor si a stigmatelor aplicate saraciei si excluziunii sociale, promovand o societate care sprijina si dezvolta calitatea vietii, bunastarea sociala si egalitatea de sanse.
„Uniunea Europeana este una dintre cele mai bogate regiuni din lume. Cu toate acestea, 17% dintre europeni dispun de resurse atat de limitate incat nu isi pot permite strictul necesar. Saracia e asociata de obicei cu tarile in curs de dezvoltare, in care subnutritia, foametea, sau lipsa apei potabile sunt deseori probleme cotidiene. Insa si Europa este afectata de saracie si de excluziunea sociala. Chiar daca acestea nu se manifesta la fel de sever, totusi, sunt lucruri de neacceptat. Faptul ca un individ se afla in situatie de saracie si excluziune sociala contribuie la saracia societatii in ansamblu. Europa poate fi puternica numai daca potentialul fiecarui individ in parte e folosit la maxim. Deoarece problematica sociala, cu referire la activitati specifice de protejare a minorilor, a persoanelor varstnice si a persoanelor cu dizabilitati, este foarte complexa ea trebuie sustinuta puternic de stat. Acest sprijin va fi acordat si de autoritatile publice locale, de catre diferite structuri de sprijin, de comunitatile locale si societatea civila in ansamblu. Prin toate aceste actiuni, se va intensifica solidaritatea intre generatii si se va asigura o dezvoltare durabila. De aceea, la nivelul Regiunii Centru, vom sustine atragerea de fonduri REGIO, prin Axa Prioritara 3, dedicata dezvoltarii serviciilor sociale: medicale, de invatamant, de asistenta sociala si de interventie in situatii de urgenta”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In contextul actiunilor de imbunatatire a climatului social lansate la nivel european, ADR Centru are preocupari sustinute de finantare a initiativelor locale si regionale in domeniu, prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 3 „Imbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Interventie (DMI) 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea serviciilor sociale”. Pana in acest moment, prin programul REGIO, au fost semnate 3 contracte de finantare, la nivelul Regiunii Centru, inca o cerere de finantare aflandu-se in faza precontractuala. Cele trei proiecte contractate sunt: „Cresterea eficientei energetice la Caminul pentru persoane varstnice “Dr. Carl Wolff” din Sibiu prin izolarea termica partiala a cladirii si modernizarea instalatiei de incalzire a apei menajere” – beneficiar Asociatia “Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania; „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba” – beneficiar parteneriatul dintre Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Alba, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Alba si municipalitatile din orasele Aiud, Abrud, Blaj, Cugir si Zlatna; „Extindere Camin persoane Varstnice Magherani” – beneficiar Unitatea administrativ teritoriala Comuna Magherani. Prin aceste 3 proiecte sunt solicitate fonduri nerambursabile in valoare de peste 1,14 milioane euro, la care se adauga valoarea cererii de finantare aflate in faza precontractuala, de 0,65 milioane euro. Pe de alta parte, la ADR Centru sunt in evaluare inca 7 proiecte vizand imbunatatirea climatului social, a caror suma solicitata spre finantare nerambursabila este de peste 3,7 milioane euro. Tinand cont ca bugetul alocat DMI 3.2 pentru Regiunea Centru este de peste 10,6 milioane euro, in acest moment mai raman disponibile, pentru proiecte sociale care pot imbunatati climatul social, peste 5 milioane euro.
Trebuie subliniat faptul ca proiectul Asociatiei “Dr. Carl Wolff” din Sibiu este deja implementat cu succes si, in acest moment, sunt in faza de contractare lucrarile de executie la proiectele din Alba si Magherani-Mures. Prin aceste proiecte, la a caror dezvoltare a contribuit activ si ADR Centru, se vor imbunatati conditiile de viata ale persoanelor defavorizate, cu dizabilitati sau ingrijite, la varsta a treia, in diferite centre sociale.