Fondurile REGIO vor asigura modernizarea liceului tehnologic Jidvei

Aniversarea a șase decenii de existență va aduce Liceului Tehnologic din Jidvei și împlinirea unui vis dorit de generații de elevi și dascăli: modernizarea din temelii a unei instituții de educație emblematice din nord-estul județului Alba. Un proiect REGIO – primul pentru această comună – va duce la îmbunătățirea condițiilor de studiu și la reducerea consumurilor de energie prin derularea investițiilor pentru ”Reabilitare Liceu Tehnologic Jidvei”. Cererea de finanțare – a cărei valoare totală este de aproape 3,7 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 3 milioane lei – a fost depusă în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru realizarea unei investiții în educație care să asigure dezvoltarea infrastructurii educaționale a acestui Liceu Tehnologic.

”Această premieră pentru Jidvei, implementarea unui proiect REGIO, reprezintă pentru noi și completarea tabloului de investiții pentru învățământul profesional și tehnic din județul Alba. În acest județ, în total, vom vedea curând rezultatele a patru proiecte de reabilitare pentru patru instituții de învățământ tehnic sau tehnologic – la Aiud, Sebeș, Cugir și acesta din Jidvei – a căror valoare totală este mai mare de 67,5 milioane lei. Prin întreaga Axă Prioritară 10, pe prioritatea de formare tehnologică, gestionăm investițiile din 13 proiecte, a căror valoare totală este de circa 160 milioane lei. Prin aceste investiții se vor dezvolta abilitățile profesionale ale peste 2000 de elevi din Regiunea Centru, la Jidvei fiind vorba de tehnicieni în domeniul agricol, inclusiv lucrători în industria viti-vinicolă, atât de dezvoltată în acest areal. Administrația locală investește pentru dezvoltare, cu toate că este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, dar acest proiect va oferi un sprijin real și calitate în educație pentru aproape 250 de elevi și zeci de cadre didactice și auxiliare”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare Liceul Tehnologic Jidvei” urmărește îmbunătățirea accesibilității copiilor și tinerilor la procesul educațional, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, prin adaptarea infrastructurii corespunzător nevoilor acestora. Prin proiect se propune reabilitarea și extinderea Liceului Tehnologic, respectiv a celor două corpuri de clădire de clădire, dintre care primul are etaj, iar al doilea nu, pe o suprafață de teren de aproape 3000mp. Liceul funcționează în clădirea principală, a cărei suprafață utilă va crește cu 13%, până la aproape 710mp. Fondurile europene sunt utilizate exclusiv pentru modernizarea completă a clădirii principale, așa cum rezultă din fișa tehnică atașată prezentului material de presă, dar beneficiarul – Primăria Jidvei – va realiza lucrări similare și la cel de-al doilea corp de clădire, unde funcționează acum învățământul gimnazial din localitate.

Astfel întregul ansamblu educațional va fi reabilitat, pentru școala generală fiind folosite fonduri proprii. Lucrările de reabilitare, modernizare și de ridicare a performanțelor funcționale ale clădirii Liceului Tehnologic Jidvei, vor contribui la creșterea utilizării infrastructurii educaționale în mod egal de către toți copiii, inclusiv de persoane cu nevoi speciale, provenind din toate categoriile sociale. Unitatea școlară va avea, la final, adică în octombrie 2022, spații sanitare reînnoite, igienizate, sisteme noi de iluminat, de încălzire și de alimentare cu apă, precum și o izolație termică modernă, dar și sisteme de protecție la incendiu.

Bugetul întregului proiect este de 3.674.365,62 lei, din care aproape 3 milioane lei (circa 640.000 euro) sunt fonduri nerambursabile, diferența provenind din contribuția beneficiarului.