Infrastructura social-edilitară din Sovata și Iernut se reabilitează cu mai mult de 6 milioane euro fonduri nerambursabile Regio

Orașele mureșene Sovata și Iernut vor avea la dispoziție un buget total de aproape 30 milioane lei, pentru investiții în lucrări de reabilitare socio-culturală și în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023. Acesta este mesajul plin de speranță la începutul acestui an transmis concetățenilor de primarii Laszlo-Zsolt Fülöp din Sovata și Ioan Nicoară din Iernut, ca urmare a semnării contractelor de finanțare cu fonduri europene nerambursabile alocate prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020. La nivelul Regiunii Centru, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru gestionează 17 contracte de finanțare pe această axă dedicată finanțării proiectelor din orașele mici, încă tot pe atâtea cereri de finanțare fiind în proces de evaluare sau precontractare, ceea ce înseamnă că mai mult de 140 milioane euro pot fi investiți pentru dezvoltarea comunităților defavorizate din aceste localități.

Program de finanțare și buget proiecte:

Fondurile alocate prin semnarea celor două contracte provin din resursele Programului Operațional Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România. Finanțarea cheltuielilor eligibile din ambele proiecte este asigurată în proporție de 98%, diferența reprezentând contribuția beneficiarilor.

Proiectul cu titlul ”Amenajare centru cultural și zonă pietonală centrală în orașul Sovata” are o valoare totală de 14.047.808,80 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 13.759.002,82 lei, respectiv 2.954.161 euro. Prin aceste investiții se va genera dezvoltarea infrastructurii de recreere și potențialul turistic al stațiunii balneo-climaterice Sovata,  fiind creat un centru cultural multifuncțional și fiind remodelat spațiul public, pentru revitalizarea fizică, economică și socială a orașului și creșterea numărului de turiști în Stațiunea Sovata. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 28 februarie 2023.

Proiectul cu titlul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Iernut și satele aparținătoare” are o valoare totală de 15.490.833,39 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 14.753.262,75 lei, respectiv 3.167.635,59 euro. Proiectul propus spre finanțare de edilii din Iernut este compus din două componente, una de infrastructura social-culturală, care este majoritara și una minoritară, de infrastructură rutieră. Componenta social-culturală include două proiecte de investiții: un ansamblu de trei blocuri de locuințe și modernizarea Căminului cultural din satul Cipău, inclusiv a locului de joacă pentru copii, de lângă construcție. Componenta rutieră este reprezentata de modernizarea tronsonului aferent străzii Gării Cipău. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023.

Detalii despre ambele investiții se regăsesc în Fișele de proiect atașate prezentului material de presă.

”Stațiunea Sovata este renumită ca fiind un loc în care turiștii se pot deconecta de la o viață agitată, o oază de sănătate care oferă oaspeților resurse naturale pentru a intra în armonie cu natura, fie că fac baie în cel mai mare lac heliotermic din Europa, fie că se relaxează la soare sau gustă din produsele culinare tradiționale. Încă din 1880, de la descoperirea fenomenului de heliotermie, această mică localitate din Munții Carpați s-a bucurat de statutul de stațiune balneară.

Iernutul este una dintre cele mai vechi așezări ale județului Mures fiind atestat în anul 1257, dar în zonă s-au descoperit unele fragmente ceramice aparținând epocii neolitice, datând de peste 5.000 ani. În anul 1944, în lunile septembrie-octombrie în apropierea orașului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. În acest interval scurt de timp și-au pierdut viața în jurul orașului peste 11.000 de militari români.

Deși sunt localități mici, ambele orașe au derulat proiecte cu finanțare europeană. Orașul Sovata are chiar o experiență în plus, zona Lacului Ursu și parcul Stațiunii fiind reabilitate cu fonduri REGIO 2007-2013, dar și prin fondurile de pre-aderare PHARE. În actuala perioadă, 2014-2020, în Sovata se investesc peste 3 milioane euro în domeniul infrastructurii dedicate turismului, iar acest proiect vine să completeze zestrea edilitară a orașului. Pe de altă parte, în Iernut avem în lucru 3 proiecte pentru eficientizare energetică, la patru blocuri de locuințe și la clădirile Casei de Cultură din Oraș, dar și la sediul Primăriei.

La nivel Regional, prin Axa Prioritară 13 susținem administrațiile publice locale din orașele mici să contribuie la revitalizarea fizică și economică a comunităților și să asigure creșterea calității vieții populației. Aceste două proiecte se alătură celorlalte 15 deja contractate, valoarea totală a resurselor financiare implicate fiind de peste 305 milioane lei, adică mai mult de 66 milioane euro. Acestor proiecte li se vor adăuga în cel mai scurt timp și altele, pentru a maximiza impactul Programului Operațional Regional în comunitățile urbane mici”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Principalele activități prevăzute în proiecte:

  • Proiectul din Sovata se va implementa în două locații, având și două categorii de investiții. Pe amplasamentul de pe str. Principală, nr. 161 se va amenaja Centrul cultural, iar pe amplasamentul de pe str. Principală, nr. 157 se va amenaja zona pietonală centrală. Cele doua componente ale proiectului (componenta A – Centru Cultural și componenta B – zona pietonală) sunt complementare, deoarece împreună reușesc să deservească nevoile culturale și de recreere a populației orașului Sovata.

Construirea unui Centru cultural în centrul localității, cu destinații multiple: culturale, recreative, educaționale, sociale se justifică prin necesitatea asigurării de spații corespunzătoare pentru activitatea instituțiilor, organizațiilor, grupurilor de cetățeni din localitate. Noul centru multifuncțional va fi ușor accesibil și adecvat pentru un număr însemnat de persoane, evenimente și activități. Centrul cultural va avea două săli, una cu 500 locuri și una mai mică, având o capacitate de 150 locuri, într-un imobil cu parter și mansardă parțială, construit pe o suprafață totală de 1.428,15 mp.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează amenajarea unei zone pietonale centrale pe o suprafață de 1.915 mp. Proiectul prevede investiții în realizarea de alei asfaltate, alei din piatra naturală, zone verzi înierbate, arbori și arbuști ornamentali, bănci cu structura din beton armat aparent și șezut din lemn cu fundații din beton simplu, instalații electrice.

  • Pentru proiectul din Iernut ansamblul de locuințe sociale este compus din trei blocuri structurate pe câte 3 niveluri, tip P+E+M, fiecare cu o suprafață construită de 380,39 mp, o suprafață desfășurată de 1134,61 mp și o suprafață utilă de 944,78 mp. Cele trei blocuri vor avea următoarea configurație: la Parter – 2 uscătorii, 2 case ale scării, 2 apartamente cu 2 camere pentru persoane cu dizabilități și încă 2 alte apartamente cu 2 camere; iar la Etajul 1 și la Mansardă: câte 2 casa scării, 2 apartamente cu 3 camere și 2 apartamente cu 2 camere. Locatarii vor beneficia de mobilier și de electrocasnicele necesare în toate încăperile. Lângă aceste construcții vor fi amenajate un teren de sport multifuncțional și două locuri de joacă pentru copii.

Căminul cultural din Cipău va avea rol de Centru multifuncțional cu o capacitate maximă de 195 persoane, cu o sala de spectacol cu 186 locuri, cu anexele specifice cu o suprafață de maxim 600 mp, pe un teren cu o suprafață de 3201mp. Amenajările exterioare sunt concepute pentru a asigura accesul pietonal și auto, locuri de parcare, o platformă de colectare a deșeurilor și zone de recreere a viitorilor utilizatori. Dotările aferente Căminului cultural – Centru multifuncțional au fost adaptate nevoilor locale.

În cadrul aceluiași proiect, modernizarea străzii Gării din Cipău – Tronson 1, în lungime de 1000m – prevede realizarea a două benzi de circulație, având lățimea părții carosabile de 5,00m, încadrată de acostamente pe ambele parți. Această investiție va facilita accesul locuitorilor către zona blocurilor sociale și către centrul multifuncțional din oraș.