La sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala CENTRU a avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire de lucru intre conducerea Agentiei si partenerii germani care asigura reprezentarea Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana, la Bruxelles. Reuniunea a avut ca scop identificarea cailor prin care Regiunea Centru isi poate eficientiza activitatea la nivel local si la Bruxelles, pentru imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor structurale, pentru dezvoltarea polilor urbani din cele 6 judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
In urma organizarii, in data de 18 septembrie 2008, la Alba Iulia, a seminarului regional: „Programul Operational Regional, Programele de cooperare teritoriala ale Uniunii Europene si rolul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles in facilitarea accesarii acestora”, ADR Centru a fost vizitata de reprezentantii a doua regiuni europene, Landul Brandenburg si TransDanubiana Sud. Aceste regiuni sunt partenere ale regiunii Centru, care au sustinut Reprezentanta Regiunii Centru la Bruxelles, iar delegatii lor la seminarul de la Alba Iulia au prezentat experienta dobandita in gestionarea fondurilor structurale pentru dezvoltarea urbana din Germania, respectiv Ungaria. Seminarul, coordonat de catre ADR Centru, s-a adresat actorilor implicati in procesul de dezvoltare regionala din Regiunea Centru si a oferit informatii utile si numeroase exemple de buna practica, in ceea ce priveste accesarea programelor de dezvoltare urbana, a programelor de cooperare teritoriala si modul in care birourile de reprezentare regionala de la Bruxelles pot actiona ca intemediari si facilitatori in acest sens.
La intalnirea de la sediul ADR Centru au participat domnul Marcus Wenig, Director al Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana la Bruxelles si doamna Birgit Schliewenz, twinning expert, care au abordat mai multe probleme practice de cooperare cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru Programul „Regio“ in Regiunea Centru.
In cadrul discutiilor, partenerii germani au multumit partii romane pentru organizarea seminarului privind dezvoltarea urbana si au subliniat ca, fata de ultimii ani, interesul pentru absorbtia fondurilor europene se traduce in multe reusite si proiecte de succes, care asigura o dezvoltare regionala armonioasa. In privinta functionalizarii si eficientizarii activitatii Biroului de la Bruxelles al Regiunii Centru, oaspetii germani au aratat ca Regiunea Centru este o regiune pilot pentru bune practici privind cooperarea si reprezentativitatea la nivel european, dar ca, asa cum se intampla in orice initiativa, exista mai multe aspecte care trebuie care parcurse. In aceste conditii, la opt luni dupa deschiderea acestui birou, Regiunea Centru trece in faza urmatoare, de la colectarea de informatii importante privind posibilitatile de finantare, la adunarea tuturor fortelor pentru identificarea de aliati si parteneri importanti, prin care se vor putea urmari si influenta deciziile europene. Delegatia germana a subliniat ideea ca judetele si municipalitatile semnificative din Regiune sa poata fi reprezentate la Bruxelles, intr-un cadru mai larg, printr-un Birou Regional, cu personal desemnat de la nivel local, pe perioada determinata. Aceasta idee va fi promovata de expertii germani in intreaga regiune, in special in judetele bine dezvoltate, ca Brasov, Sibiu si Mures.
Conducerea ADR Centru a reiterat importanta realizarii strategiilor de dezvoltare urbana si a planurilor integrate de crestere a polilor urbani, care constituie doar o parte a provocarii lansate specialistilor prin apropiata lansare a Axei Prioritare 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor“ din cadrul Programului Operational Regional. Pe de alta parte, ADR Centru poate confirma faptul ca, in conditiile cresterii economice semnificative a economiei romanesti, este de asteptat si cresterea capacitatii de cofinantare a multor proiecte, lucru care era greu de previzionat in urma cu cativa ani. In aceste conditii, pentru functionalizarea relatiei dintre Biroul de reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles si autoritatile locale din Regiune, exact ca si in cazul experientei altor tari, se va pune tot mai mult problema managementului proiectelor de dezvoltare urbana pe strategii si planuri bine definite. Acestea pot fi realizate in urma imbunatatirii politicilor destinate dezvoltarii regionale, dar numai in corelare cu activitatea altor organisme si agentii care implementeaza proiecte europene.
Participantii au convenit ca este posibil ca impactul activitatii Biroului regional de la Bruxelles sa creasca, daca autoritatile publice locale vor fi interesate sa gaseasca cele mai bune solutii tehnice, financiare si de personal, pe baza parteneriatelor regionale si locale. Practic, de la nivelul Regiunii Centru, vor putea fi pregatite propuneri de activitati si prioritati de actiune, in concordanta cu obiectivele acestui birou, in asa fel incat reprezentativitatea Regiunii Centru la nivel european sa creasca si sa devina un model de urmat pentru alte regiuni romanesti.
„Importanta initiativei Regiunii Centru de a deschide un birou in Bruxelles, realizata cu sprijinul permanent al partii germane, se va vedea doar in timp. Este vorba despre o investitie de viitor, dar care trebuie bine fundamentata in aceasta perioada. ADR Centru este foarte interesata de colectarea raspunsurilor semnificative din Regiune la propunerile de parteneriate si proiecte finantate din resurse europene. Activitatea noastra urmareste armonizarea si promovarea intereselor celor 6 judete componente si, de aceea, trebuie sa cautam cele mai bune metode de a impartasi acestora din experienta altor tari si regiuni, care au putut sa atraga fonduri importante, complementare programelor de sprijin initiate de Comisia Europeana. Pana la urma, fiecare judet si fiecare municipalitate este interesata de absorbtia fondurilor europene si ne bazam pe interesul crescand al autoritatilor administratiei publice locale pentru fiecare tip de proiect“, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa intalnirea cu specialistii germani.
La seminarul regional organizat la Alba Iulia au participat peste 70 de persoane, din intreaga regiune, reprezentand atat administratia publica, precum si mediul de afaceri, alaturi de organizatiile neguvernamentale, cele patronale, sau cele universitare. Participantii au fost interesati de continuarea si dezvoltarea activitatii Biroului de la Bruxelles, destinat cresterii importantei Regiunii Centru la Bruxelles. De asemenea, un mare interes a suscitat si posibilitatea de corelare a unor proiecte privind dezvoltarea urbana, finantabile prin Programul Operational Regional, cu alte proiecte, finantabile prin alte programe europene (UrbAct II, InteReg IVC etc).
Alba Iulia
19.09.2008