In urma unei analize atente a stadiului implementarii POR 2007-2013, desfasurata ieri, la Sovata, reprezentantii administratiei publice locale din Regiunea Centru, alaturi de reprezentanti ai ONG, ai universitatilor si ai mediului de afaceri, au apreciat ca judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu sunt pregatite pentru lansarea POR 2014-2020. Tot ieri, la Bruxelles, s-a semnat si decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
Membrii CDR Centru, reuniti ieri la Sovata, au aprobat prioritizarea proiectelor regionale de infrastructura rutiera finantabile in cadrul Axei prioritare 6 a POR 2014-2020 “Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala”. Acest aspect este corelat si cu decizia privind actualizarea Analizei socio-economice din cadrul Planului Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020. De fapt, aceasta analiza, precum si PDR Centru, vor fi actualizate inclusiv in concordanta cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, document programatic ce a fost elaborat de expertii ADR Centru si a fost evaluat la nivel international, de experti ai Platformei Europene de Specializare Inteligenta, luna trecuta, in cadrul unei Conferinte desfasurate la Sibiu. Reprezentantilor autoritatilor publice locale le-au fost prezentate ieri si informari referitoare la activitatile desfasurate de ADR Centru in trimestrul II 2015, respectiv privind studiile de evaluare a impactului pe diverse domenii majore de interventie din cadrul POR 2007-2013, dar si asupra impactului derularii Caravanei regionale privind ”Fondurile Europene 2014-2020 in Regiunea Centru”, precum si despre evenimentul de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru (RIS 3).
Practic, adoptarea acestor decizii si informarile sustinute de ADR Centru la Sovata sunt strans legate de lansarea Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, a carui decizie de aprobare a fost semnata tot ieri, la Bruxelles, de catre doamna Corina Cretu, in calitate de Comisar european pentru politica regionala, si doamna Sevil Shhaideh, ministrul roman al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Acest program va fi gestionat la nivel national de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar.
”Pentru a sublinia impactul fondurilor atrase pentru dezvoltare in ultimii ani, membrii CDR Centru au dezbatut analize actualizate privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru. La Sedinta CMPOR, desfasurata doar cu cateva zile mai inainte, a reiesit ca ne situam pe primele locuri ca si absorbtie de fonduri sau realizari concrete pe proiecte, la nivel national. Credem ca aceste aspecte pot fi imbunatatite si vrem sa invatam din experienta derulata in gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013, ca sa acceleram, pe cat posibil, pregatirea viitoarelor proiecte. Ieri s-a semnat protocolul de adoptare, de catre Comisia Europeana, a Programului Operational Regional 2014-2020, si acum avem un nou Program Operational gata de a fi lansat. Rolul nostru in implementarea acestuia, in urmatorii ani, va fi unul foarte important, de aceea ne preocupam ca toti actorii regionali sa fie bine informati pentru a putea accesa cat mai eficient fondurile nerambursabile. Din acest moment, activitatea noastra de help-desk se va concentra pe noul Program Operational Regional. Daca, la finalul anului 2015, gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile alocate regiunii va depasi valoarea de 80%, consideram ca vom aborda foarte bine pregatirea si realizarea de noi proiecte finantate din surse europene nerambursabile””, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Conform paginii oficiale a MDRAP, la semnarea deciziei de adoptare a POR 21014-2020, Comisarul european pentru politica regionala doamna Corina Cretu a declarat: „Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din Uniunea Europeana. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor. In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program”.
Alba Iulia, 24.06.2015
Informatii de background privind POR 2014-2020
Programul Operational Regional este unul dintre cele 7 programe operationale din generatia 2014-2020 implementate in Romania, cofinantate din fondurile europene structurale si de investitii si unul dintre cele 2 programe operationale gestionate de MDRAP in calitate de Autoritate de Management.
Programul Operational Regional 2014-2020 este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei. Programul prevede alocari financiare pentru 11 axe prioritare (plus axa 12 – Asistenta Tehnica), prin care vor fi investiti in urmatorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Noul program este considerat o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, iar proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, in timp ce etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin.
POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene si va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic. Prin Noul Program 2014-2020, vor fi finantate si tipuri noi de investitii, precum: cresterea eficientei energetice in mai multe domenii, infrastructura de educatie (inclusiv pentru crese si gradinite), cadastrul si centrele de transfer tehnologic.
Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocati 2,37 miliarde euro pentru activitati de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice, rezidentiale sau pentru investitii in iluminat public si transport urban.
O alta noutate a programului o reprezinta conceptul de Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizeaza proiecte pentru comunitatile marginalizate: investitii in infrastructura de sanatate, educatie, servicii sociale, locuinte sociale, activitati de economie sociala, amenajarea spatiului urban degradat.
Din categoria investitiilor noi face parte si Axa Prioritara 11 – Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru aceasta axa, beneficiarul eligibil este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a Romaniei, identificate prin analize si studii regionale si din documentele strategice nationale si europene conexe. Pregatirea programului a inceput in luna august 2012. In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august a fost trimisa Comisiei Europene versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.
Cateva elemente de noutate ale POR 2014-2020, fata de POR 2007-2013, pot fi regasite pe pagina de Facebook a ADR Centru.