In 9 mai 2008 Uniunea Europeana va implini 51 de ani de existenta. Data simbolica, anul 1957 este cel in care puterile Europei, vlaguite de cele doua razboaie mondiale, au incercat sa se ridice punand bazele unui for superior care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a tuturor celor li se alatura de pe continent prin infiintarea Comunitatii Economice Europene. Sub sloganul „Nu ei si noi, ci tu si eu!” anul acesta Uniunea Europeana sustine dialogul intercultural, aduce Europa la nivelul individului, in calitate de cetatean si partener al Uniunii Europene.
Odata cu lansarea proiectului politic de integrare europeana, din care s-a nascut ceea ce este acum Uniunea Europeana, data de 9 Mai 1950 va ramane in istoria mondiala ca data care a schimbat pentru totdeauna fata batranului continent Europa. Este un simbol al reconcilierii, prin asocierea tarilor inamice, care au renuntat la orgolii pentru a putea construi un nou drum impreuna, necesar pentru durabilitatea tuturor. In 9 mai 1950 Robert Schuman, ministru de externe al Frantei, sprijinit de diplomatul Jean Monnet si cancelarul german Konrad Adenauer, citea proclamatia care, prin indrazneala ei, avea sa schimbe destinul Europei. Pentru unii Planul Schuman era utopia unui „aventurier politic”, pentru altii un vis nebunesc, dar astazi acestea au devenit o realitate pe care o traim cu totii. A fost abandonata schema traditionala a cooperarii economice intre state, propunandu-se o formula noua, numita „integrare”, in care statele transfera unele competente proprii, in domenii bine delimitate, catre o noua entitate supranationala, creata prin vointa lor suverana.
Insa, 9 mai are pentru romani o dubla semnificatie. In urma cu 130 ani Romania a decis sa-si hotarasca singura destinul si a rupt orice legatura de vasalitate cu Imperiul Otoman, proclamandu-si independenta. In urma cu un an, Romania a devenit parte a UE, adica o componenta a unui proiect politic si economic, prin care isi declara intentia de a participa la un spatiu democratic, guvernat de valori precum cooperarea, pacea, egalitatea de sanse, toleranta, respectul fata de om si fata de mediu.
„Azi, pentru cele 27 de state europene, UE inseamna mai multe oportunitati, o Europa mai curata, egalitate de sanse, libertate, securitate si justitie sociala. Pentru noi romanii este vorba si de recunoasterea eforturilor intreprinse pentru aderare. Dar noi, cetatenii Regiunii Centru, avem in plus o alta realizare prin deschiderea biroului de reprezentare de la Bruxelles care ne asigura contacul permanent cu UE, noutatile la cald, precum si o portita de a accesa mai repede oportunitatile Uniunii,” afirma Simion Cretu, director general ADR Centru. „Sloganul din acest an se intoarce la ideea care l-a calauzit tot timpul pe Monnet: „Noi nu coalizam state, ci unim oameni! Iar aceasta este scopul final al tuturor actiunilor intreprinse de noi, cei angrenati in procesul de integrare in Europa”, a mai spus Simion Cretu.
In urma unui parteneriat de colaborare intre ADR Centru, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Inspectoratul Scolar Judetean si Radio Reintregirea, reprezentantii ADR Centru vor acorda premii elevilor si studentilor care au participat la un concurs pe teme europene. Premierea va avea loc vineri, 09 mai 2008, la sediul Universitatii „1 Decembrie 1918”, incepand cu ora 14.00.
08 mai 2008