REGIUNEA CENTRU VA CONTINUA COLABORAREA DE SUCCCES CU LANDUL BRANDENBURG

Continuarea colaborarii si parteneriatului de succes, demarate in urma cu opt ani intre Regiunea Cen-tru si Landul Brandenburg, a fost demonstrata, inca odata, miercuri 20.01.2010. Consulul general al Germaniei de la Sibiu, s-a intalnit, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, cu domnul Ion Dumitrel, presedintele CDR Centru si al Consiliului Judetean Alba, si cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. La discutiile purtate de Excelenta sa Thomas Gerlach cu oficialii romani, a participat si doamna Birgit Schliewenz, reprezentant pentru chestiuni de parteneriat intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Discutiile oficialilor s-au axat pe noi directii si proiecte de colaborare, axate in spe-cial pe dezvoltarea Regiunii Centru si a judetului Alba.
Excelenta sa, domnul Thomas Gerlach, a adus in discutia cu reprezentantii Regiunii Centru rezultatele obtinute pana in prezent, in cadrul parteneriatului bilateral romano-german, in special pentru dezvoltarea Re-giunii Centru si a Landului Brandenburg. Impreuna cu reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, consulul general german a analizat alaturi de oficialii romani viitoa-rele proiecte ce vor fi demarate pentru continuarea dezvoltarii regionale si sustinere reciproca. Colaborarea intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a debutat in anul 2002, odata cu aprobarea Conventiei de Twinning, incheiata in cadrul Proiectului de Twinning Regional, pentru implementarea Planului National de Dezvoltare si s-a dezvoltat continuu, prin intermediul altor proiecte si initiative parteneriale.

“Acest parteneriat a fost si este deosebit de important pentru Regiunea Centru, datorita exemplelor si modelelor primite in derularea de proiecte. Aceste modele provin din experienta germana, a expertizei resurselor umane implicate dar si datorita oportunitatii partii germane de a stabili relatii ce vor deschide calea investitorilor germani catre noi investitii in regiune, sau in identificarea unor surse de colaborare romano-germane, in ceea ce priveste armonizarea politicilor de dezvoltare. Pentru aceasta perioada vizam concretizarea parteneriatelor noastre in implementarea sistemelor GIS, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea urbana a centrelor istorice. De asemenea, vom acorda o atentie deosebita schimbului de informatii si colaborarii in domeniul intaririi relatiilor de afaceri intre firmele romanesti si cele germane,“ a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

“Sprijinul partenerilor germani s-a concretizat in multe activitati comune, inclusiv participari la conferinte, seminarii, evenimente deosebite sau chiar targuri de turism. Regiunea Centru s-a dezvoltat si a reusit sa deschida un Birou de reprezentare la Bruxelles, tot cu sprijin german. Judetul Alba este partener cu mai multe judete germane, din Landul Brandenburg, iar in aceste conditii vom beneficia de sustinere in ceea ce priveste intentiile noastre de dezvoltare a sectorului turistic, a implementarii de noi solutii in domeniului utilizarii eficiente a energiilor regenerabile si al parteneriatelor economice, cum sunt cele de la Blaj si Cugir, cu Bosch-Rexroth si Daimler-Chrysler”, a declarat domnul Ion Dumitrel, presedinte CDR Centru si CJ Alba.

De-a lungul celor 8 ani de colaborare si parteneriat cu Landul Brandenburg, prin proiectele si actiunile comune, s-a realizat dezvoltarea si consolidarea relatiilor dintre cele doua regiuni, transferul de bune practici si expertiza in domenii precum: schimbarile demografice, utilizarea surselor regenerabile de energie, dezvoltarea oraselor cu centre istorice, dar si al promovarii regiunii pe langa UE. De asemenea, ADR Centru a reusit sa-si formeze personalul si sa-si consolideze capacitatea institutionala, prin pregatirea bilaterala ce a avut loc pentru realizarea unor documente de planificare si realizarea unui cadru institutional regional. Crearea si promovarea parteneriatelor economice intre cele doua regiuni, in cadrul misiunilor economice realizate de Landul Brandenburg in Regiunea Centru (in anii 2003 si 2007), sau in cadrul misiunilor economice ale firmelor din Regiunea Centru in Landul Brandenburg (in cadrul proiectului RenERg EuReg, in aprilie 2009, pe tema energiilor regenerabile), permanentizarea parteneriatului dintre cele doua regiuni, concretizat prin numirea, in anul 2008, a unui reprezentant permanent al Landului Brandenburg in Regiunea Centru, dar si deschiderea reprezentantei Regiunii Centru la Bruxelles, in aprilie 2007, sunt alte rezultate majore ale acestei colaborari. Prin munca comuna depusa de catre reprezentatii celor doua regiuni, au fost realizate si implementate pro-iecte comune cu finantare europeana, prin programe europene interregionale si transnationale, cum sunt pro-iectul RenERg EuReg si proiectul DART – Declin, Imbatranire si Transformari Regionale.
Pentru urmatoarea perioada, Excelenta sa Thomas Gerlach si domnii Ion Dumitrel si Simion Cretu au conve-nit ca sunt prioritare transferul de cunostinte si bune practice pentru activitatile de planificare strategica, dar au pus accent pe necesitatea intarirea relatiilor parteneriale in activitatea economica. Astfel, in anul 2010 se vizeaza cresterea schimburilor economice romano-germane si imbunatatirea activitatii misiunilor economice. Acest aspect va putea duce la reducerea efectelor crizei economice, deoarece experienta germana, combina-ta cu oportunitatile si forta de munca romaneasca, va duce la relansarea activitatii multor firme din Regiunea Centru.