Relatiile de cooperare cu germanii vor viza pregatirea de noi proiecte pentru societatea civila, pentru educatie si pentru intensificarea schimburilor de experienta in domeniul cercetarii

Urmare a semnarii unui nou acord de parteneriat intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg

Trebuie sa recunosc faptul ca despre aceasta regiune nu stiam prea multe lucruri, citind doar rapoartele de lucru si punctele de vedere oficiale asupra derularii unor evenimente si asupra rezultatelor unor proiecte. In schimb, in aceste zile am vizitat locuri si m-am intalnit cu oameni deosebiti, care mi-au aratat o alta fata despre Romania, despre Regiunea Centru. Si ceea ce am vazut m-a surprins placut, deoarece am vazut ca aici se doreste dezvoltare, se doreste progres se lucreaza si, mai ales, este multa intelegere si toleranta. Am vorbit cu romani, cu maghiari, cu germani si toti mi-au prezentat proiecte si rezultate, dar si oportunitatile de viitor, care inglobeaza cate putin din viziunea fiecaruia. Ma bucur ca am efectuat aceasta vizita si ma bucur ca ne putem pune experientele dobandite de-a lungul timpului la dispozitia partenerilor nostri din judetele Regiunii Centru, pentru propasirea cetatenilor si pentru pregatirea de si mai bune proiecte, absorbind fondurile structurale ale Uniunii Europene”, a declarat ieri, inainte de plecarea spre Germania, doamna Anne Quart, Secretar de Stat in cadrul Ministerului de Justitie, pentru Europa si Protectia Consumatorului, din Landul Brandenburg.

Pornind de la interesul comun al Ministerului pentru Justitie, Afaceri Europene si Protectia Consumatorului din Landul Brandenburg si al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, privind dezvoltarea continua a colaborarii bilaterale si pentru extinderea pe termen lung a schimbului de experiente, delegatia acestui minister din Germania s-a aflat timp de trei zile in Regiunea Centru, pentru a discuta cu oficialitatile romane despre stadiul actual si rezultatele parteneriatului dintre cele doua regiuni, dar si despre posibilitatile de extindere a cooperarii. In cadrul acestei vizite a avut loc evenimentul de semnare a nou Acord de cooperare dintre Ministerul de Justitie, Afaceri Europene si Protectia Consumatorului din Brandenburg si ADR Centru. Teme cum ar fi valorificarea energiilor regenerabile, formarea profesionala continua, inclusiv a unor muncitori romani in Germania, schimburile de experienta, cooperarea Centrelor Europe Direct, asigurarea transferului tehnologic, dar si promovarea economica reciproca, sunt viitoarele directii de cooperare intre cele doua regiuni europene, conform parteneriatului recent semnat.

Tinand cont de experienta si expertiza de care dispune Landul Brandenburg in aceste domenii, prin organizarea acestei vizite de lucru, ADR Centru si potentialii beneficiari de fonduri POR 2014-2020, vor beneficia de know-how-ul partenerilor germani si isi vor putea valorifica bunele lor practici in domeniu. De mare interes pentru Regiunea Centru sunt finantarile alocate prin POR 2014-2020 in cadrul Axei prioritare 1, de promovare a transferului tehnologic si respectiv in cadrul Axei prioritare 4, care combina prioritatile de investitii aferente obiectivelor tematice privind economia cu emisii scazute de carbon. Accent foarte mare se va pune pe protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, dar si pe investitiile in educatie, competente si invatare pe tot parcursul vietii. Semnatarii acestui acord considera ca astfel, preluand cunostinte de la partea germana, judetele din centrul Romaniei vor putea atinge obiectivul inclus in Strategia Europa 2020 privind dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare.

Vizita delegatiei conduse de doamna Anne Quart a debutat luni dimineata, printr-o intalnire de lucru cu Presedintele CJ Alba, domnul Ion Dumitrel, alaturi de primarul orasului Cugir, Adrian Teban, de directorul Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, de reprezentantii comunei Ciugud, dar si impreuna cu echipa tehnica din cadrul CJ Alba. In cadrul acestei intrevederi s-au discutat teme privind parteneriatul dintre Landul Brandenburg si judetul Alba, dar si aspecte privind dezvoltarea colaborarii, in special in domeniile culturale si sociale, dar tinand cont de contextul social-economic si de oportunitatile de investitii din zona. Ulterior, la Sebes, delegatia germana a avut o foarte fructuoasa intalnire cu echipa municipalitatii, condusa de primarul Dorin Nistor. La Sebes, un oras cu o indelungata traditie germana, s-a discutat despre formare profesionala, activitati si intalniri bilaterale ale tinerilor, sprijinirea colaborarii in domeniul societatii civile si al ONG, parteneriate scolare si intre orase. Un prim eveniment comun cu Brandenburg va avea loc chiar la inceputul lunii iulie, cand o delegatie de tineri din orasul Wittstock va vizita zona Sebesului, pentru a dezvolta parteneriatul cu colegii de la Liceul German.

In Alba Iulia, delegatia germana s-a intalnit in inima Cetatii cu Gabriel Plesa, viceprimarul municipiului Alba Iulia si reprezentantii echipei tehnice din Primarie. Oaspetii au facut o adevarata incursiune in Istorie, in povestea locurilor, dar si a oamenilor care traiesc aici, atentia fiindu-le captivata de prezentarea rezultatelor proiectelor europene, despre revitalizare sociala, despre rolul comunitatii in dezvoltarea acestui oras. Vizitand investitiile realizate cu fonduri POR care au schimbat complet fata Cetatii Vauban, doamna Secretar de Stat s-a declarat absolut indragostita de acest oras, unde vestigiile sunt puse in valoare si integrate in viata comunitatii.

”Am fost deosebit de onorati sa putem organiza o vizita importanta a unui reprezentant de Stat din Landul Brandenburg in Regiunea Centru. Acest eveniment survine dupa mai multi ani, aproape zece, de colaborare continua si va fi si un moment important pentru definirea colaborarii viitoare. De-a lungul timpului am derulat multe proiecte comune, inclusiv si in cadrul unor proiecte transnationale, dar acum ne punem problema pregatirii de proiecte finantabile prin POR 2014-2020. Trebuie sa tinem cont de experienta si cunostintele de care dispune Landul Brandenburg. Vom continua sa investim pentru viitorul regiunii dar, de acum, ne preocupa si dezvoltarea relatiilor de cooperare cu germanii prin proiecte pentru societatea civila, pentru educatie si pentru intensificarea schimburilor de experienta in domeniul cercetarii. Urmeaza sa monitorizam felul in care rezultatele acestei vizite de lucru vor sprijini potentialii beneficiari de fonduri europene, pentru a-si valorifica bunele practici in domeniu”, a declarat, dupa incheierea vizitei germane in Regiunea Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pentru ziua de marti, delegatia coordonata de doamna Quart a vizitat doua proiecte finantate cu fonduri europene prin POR 2007-2013 in Sovata. Este vorba de modernizarea zonei Lacului Ursu si un strand combinat cu o baza moderna de tratament, respectiv o investitie publica si una privata. Delegatia Landului Brandenburg, a fost ghidata chiar de presedintele CJ Mures, Ferenc Peter si primarul din Sovata, Laszlo Fulop, iar germanii au fost impresionati de ce baza de tratament si ce investitii s-au realizat pe ”Drumul Sarii”.

Ulterior, doamna Anne Quart a participat in calitate de invitat special la sedinta CDR Centru, forul deliberativ regional, alaturi de presedintele CDR Centru, domnul Sándor Tamás, care este si presedintele CJ Covasna, la Hotel Alunis. In cadrul acestei intrevederi, dansa a dezbatut stadiul dezvoltarii Regiunii, precum si situatia pregatirii de proiecte POR 2014-2020, alaturi de membrii CDR Centru. Germanii au prezentat cateva sugestii si sfaturi privind impactul si semnificatia viitoarelor proiecte finantabile cu fonduri nerambursabile, prin programele europene, astfel incat cetatenii sa sesizeze o schimbare in bine a calitatii vietii lor, ca urmare a derularii respectivelor investitii. Ulterior acestei intalniri, doamna Secretar de Stat Anne Quart si domnii Tamás Sándor, Ferenc Peter si Simion Cretu, au sustinut o Conferinta de presa comuna.

De la Sovata, delegatia germana, insotita de membrii Reprezentantei pentru chestiuni de Parteneriat bilateral intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, a participat la vizite de documentare, atat la proiecte finantate prin POR 2007-2013, cat si la obiective de mare interes in Sighisoara si Sibiu. In acest din urma oras a fost organizata o intalnire cu comunitatea germana, reuniune condusa de domnii Martin Bottesch si Wiegand Fleischer, vicepresedintele CJ Sibiu, dupa care a avut loc o intrevedere cu Consulul Germaniei, doamna Judith Urban. Ieri, 21 iunie, delegatia Landului Brandenburg a parasit Romania, iar in aceeasi dupa-amiaza doamna Anne Quart a avut o intalnire de lucru la Potsdam cu membrii Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Landului, carora le-a impartasit experienta avuta in Romania. Dansa a vorbit in fata colegilor domniei sale despre proiectele de dezvoltare vizitate, despre temele privind cooperarea bilaterala si despre intensificarea investitiilor germane in Regiunea Centru. Placut impresionata si de atractiile turistice din Romania, doamna Anne Quart a recomandat membrilor acestei comisii din Brandenburg sa viziteze macar odata Romania si Regiunea Centru!

Alba Iulia, 22.06.2017