Evenimentele au avut loc la sediul ADR Centru din Alba Iulia, pentru judetele Alba, Sibiu si Mures, precum si la hotel Aro Palace din Brasov, pentru judetele Brasov, Covasna si Harghita. La discutii au participat peste 40 de specialisti, reprezentand Consiliile judetene din Regiunea Centru si municipiile resedinta de judet, alaturi de experti ADR Centru si reprezentanti ai Landului Brandenburg, partener traditional al Agentiei.
Deoarece, prin modificarile propuse in ceea ce priveste conceperea si punerea in aplicare a politicii de coeziune, Comisia Europeana prevede acordarea unei atentii sporite dezvoltarii urbane durabile, inclusiv prin dezvoltarea unor sisteme de transport care respecta mediul si cu emisii scazute de dioxid de carbon si promovarea unei mobilitati urbane durabile, a devenit esentiala elaborarea unui Master plan al mobilitatii integrate. Astfel, actiunile propuse prin proiectele care vor fi depuse spre finantare in cadrul urmatorului exercitiu financiar 2014-2020, trebuie sa se incadreze in planurile stabilite privind dezvoltarea urbana si mobilitatea cetatenilor, bunurilor si serviciilor. Un master plan al mobilitatii urbane este un plan strategic realizat pe baza principiilor integrarii, participarii si evaluarii in vederea satisfacerii nevoilor de mobilitate ale persoanelor si ale institutiilor sau firmelor in orase si in imprejurimile acestora, pentru imbunatatirea calitatii vietii.
Planul de mobilitate urbana reprezinta o modalitate de a aborda mai eficient problemele legate de transportul de persoane si marfuri, fie el public sau privat. Un asemenea plan vizeaza crearea unui sistem de transport urban care sa asigure un acces mai usor al persoanelor la locurile de munca si la furnizorii de servicii; scaderea timpilor de deplasare si a costurilor de transport; reducerea poluarii si a consumului de energie; precum si imbunatatirea sigurantei in trafic. Avand in vedere sprijinul pentru dezvoltare institutionala de care beneficiaza ADR Centru din partea Landului Brandenburg, la evenimentele de la Alba Iulia si Brasov au sustinut prezentari si au moderat discutiile expertilor romani doamna dr. Birgit Schliewenz, reprezentantul Landului Brandenburg in Regiunea Centru si domnul Martin Reents, expert in domeniul planificarii traficului, din cadrul societatii Infrastruktur & Umwelt din Potsdam.