In regiunea Centru au fost depuse un numar de 169 de proiecte, pe domeniul 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” al Programului Operational Regional, din partea microintreprinderilor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Aceste cereri au fost depuse la sediul ADR Centru, pentru finantare nerambursabila, pana la data de 16 iunie 2008. Acesta a fost cel mai mare numar de astfel de proiecte depus la nivel national, dintre toate regiunile de dezvoltare. Pentru aceasta prima sesiune de cereri de proiecte, Regiunea Centru beneficiaza, pe parcursul a sapte ani, de 4,3 milioane euro, fonduri disponibile pentru finantarea celor mai bune proiecte depuse de catre intreprinzatorii privati din regiune.
Procesul de contractare al acestor proiecte a demarat in luna martie 2009, fiind semnate, 76 de contracte, cu beneficiari din toate judetele regiunii. Din numarul total de cereri de finantare care au trecut de toate etapele de evaluare si selectie, respectiv 90 de proiecte care au fost selectate spre finantare, un numar de 14 beneficiari au renuntat la contracte, datorita conditiilor economice ale momentului actual. Chiar si in aceste conditii, valoarea solicitata si contractata spre finantare nerambursabila o depaseste cu 25% pe cea alocata initial microintreprinderilor din Regiunea Centru.
Acum, dupa semnarea contractelor de finantare, beneficiarii de fonduri publice nerambursabile alocate prin REGIO, se preocupa de buna implementare a proiectelor. ADR Centru urmareste constant aspectele importante din contractele de finantare, atragand atentia beneficiarilor asupra punctelor cheie unde pot fi intalnite probleme sau unde alti beneficiari au avut probleme. Implementarea acestor proiecte, pe parcursul derularii lor, se va realiza printr-o relatie de colaborare si comunicare intre expertii ADR Centru si beneficiari, pentru buna absorbtie a fondurilor.
In acest moment, potentialii solicitanti de fonduri nerambursabile prin REGIO din domeniul privat asteapta lansarea unei noi sesiuni de cereri de proiecte. Microintreprinderile doresc sa beneficieze de resursele financiare care reprezinta exact sprijinul de care au acum cea mai mare nevoie. Regiunea Centru a cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare continua si datorita impactului pe care il au pe piata aceste microintreprinderi, care creeaza locuri de munca si au flexibilitatea necesara de a se adapta cerintelor unei economii de piata dinamice. Astfel, zonele aflate in declin au putut fi revitalizate, iar in actualul climat economic, fondurile structurale, in special cele derulate de ADR Centru prin programul REGIO, reprezinta semnalul pe care il asteptau micile firme romanesti pentru a putea sa isi dezvolte afacerile.
„ADR Centru este preocupata de fluidizarea procesului de evaluare, selectie si contractare a proiectelor depuse pe DMI 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Am transmis deja tuturor beneficiarilor de bani europeni ca ne asteptam ca aceste fonduri sa fie folosite cu chibzuinta. Pe de alta parte, am avansat catre Autoritatea de Management a programului, propunerea ca noua sesiune de cereri de proiecte sa fie de tip deschis, pentru a simplifica intregul proces. Am mai propus sa se ofere si beneficiarilor din zona privata posibilitatea obtinerii unui avans din suma finantata, pentru implementarea eficienta a proiectelor contractate. In acest moment este deja disponibila, spre informare si consultare, o noua varianta a Ghidului solicitantului de finantare pentru acest domeniu. Apreciem ca, odata cu relansarea DMI 4.3, va fi impulsionata activitatea microintreprinderilor care au pregatite proiecte pentru accesarea de fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prin Domeniul Major de Interventie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, din cadrul Programului Operational Regional se poate obtine o finantare nerambursabila de 70% din valoarea totala eligibila a proiectului. Obiectivul acestui domeniu de interventie il constituie dezvoltarea microintreprinderilor productive si a celor prestatoare de servicii. Acesta este singurul domeniu ce aloca fonduri nerambursabile destinate dezvoltarii microintreprinderilor din mediul urban. Ajutorul nerambursabil acordat pentru o astfel de societate comerciala nu poate fi mai mare de 200.000 euro.
Alba Iulia
17.08.2009