Printre preocuparile de baza ale Programului Operational Regional „Regio” 2007-2013 se regaseste si cea referitoare la reabilitarea si reactivarea siturilor industriale din anumite orase, in care au disparut vechile intreprinderi energofage. In calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului „Regio” la nivelul Regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a sprijinit initiativa Societatii Germane pentru Colaborare Tehnica in Romania (GTZ) de a organiza un seminar regional in care sa fie dezbatuta tematica reactivarii siturilor industriale.
Evenimentul a avut loc la inceputul acestei saptamani in Sala de sedinte din sediul ADR Centru, aflat in Alba Iulia si la lucrari au participat 30 de reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice locale din toate judetele Regiunii Centru, detinatori si administratori ai unor astfel de situri industriale, reprezentanti ai autoritatilor sferei protectiei mediului, reprezentanti ai societatilor de salubritate.
Scopul acestui seminar a fost de a-i informa pe participanti despre obiectivele mari ale proiectului care face obiectul unui contract de parteneriat intre Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei si GTZ. Practic, a fost vorba despre elaborarea unui manual de desfasurare a lucrarilor de reabilitare a siturilor industriale, care sa fie adaptat situatiei din Romania, sa ia in considerare particularitatile locului, sa tina cont de legislatia de aici, intr-un cuvant care sa prezinte pe cat posibil intreg mecanismul unui astfel de proces, partile sale componente si impletirea tuturor aspectelor esentiale ale acestui angrenaj, dar care sa ofere si exemple practice ale unor astfel de reabilitari.
In ceea ce priveste legatura dintre acest proiect si Programul “Regio” ea este data de catre Axa 4 a POR 2007-2013 care, prin domeniul de interventie 4.2 – “Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”, permite finantarea pentru reabilitarea integrala a siturilor industriale neutilizate. Sumele care pot fi obtinute ca finantare nerambursabila, prin “Regio”, din Instrumentele Structurale ale Uniunii Europene intre 2007 si 2013 sunt cuprinse intre 500.000 si 25.000.000 euro, pentru fiecare proiect, conform Ghidului Solicitantului pentru acest domeniu.
„In Romania cat si, in special, in partea estica a Germaniei, aceste situri sunt o prezenta suficient de puternic conturata incat sa prilejuiasca discutarea situatiei lor. De aceste situri sunt legate formularea unor concepte de reabilitare ecologica, a caror implementare necesita un proces extrem de delicat si dificil. De aceea, organizarea unui asemenea gen de seminarii este benefica, pentru ca au fost dezvoltate o multitudine de concepte de reamenajare, tratare, ecologizare si reutilizare a acestor suprafete, concepte care, daca au fost puse in practica, au dus, de cele mai multe ori, la rezultate foarte bune privind imbunatatirea conditiilor de viata pentru comunitatile-gazda“, a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.
In cadrul seminarului de la Alba Iulia a fost prezentat un ghid elaborat de catre specialistii germani de la GTZ care ofera beneficiarilor informatii despre modul cum se poate face o astfel de reactivare a unui sit industrial. Participantii au discutat apoi, intr-un cadru mai restrans, format din cei doritori sa afle mai multe informatii, despre posibilitatile de creare a unei retele intre regiuni in vederea abordarii concrete a unui astfel de proiect in Romania.
Alba Iulia
27.05.2008