Solicitati banii si in 15 zile lucratoare vor fi in cont

Acesta a fost mesajul transmis de catre domnul Catalin Surdeanu, director AMPOR, in cadrul intalnirii cu beneficiarii de fonduri nerambursabile REGIO ce a avut la loc la Alba Iulia. Seminariile din 15 si 16 iulie a.c. au fost organizate de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru transmiterea unor aspecte de ultima ora ce au aparut in legislatia privind derularea achizitiilor, emise cu scopul de a accelera implementarea proiectelor si absorbtia fondurilor. Mult mai multa rigurozitate in justificarea actelor aditionale de prelungire a proiectelor, precum si deblocarea platilor de pre-finantare pentru beneficiarii din mediul privat au fost alte aspecte prezentate in cadrul celor doua intalniri.

Cele doua seminarii au fost derulate in prezenta domnului Catalin Surdeanu, director Autoritate de Management a Programului Operational Regional MDRAP, doamna Luminita Zezeanu, director Directia Autorizare Programe in cadrul aceluiasi minister, precum si doamna Maria Ivan director al Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru. Peste 70 de beneficiari de proiecte finantate din fondurile Programului Operational Regional, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din cele sase judete ale Regiunii Centru, reprezentanti ai mediului privat, dar si reprezentanti ai Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru au participat la cele doua intalniri de lucru. Pentru a sustine beneficiarii publici si privati pentru a degreva presiunea de pe bugetele lor, a fost adus la cunostinta celor prezenti ca se pot face cereri de plata ce vor fi decontate in maxim 15 zile lucratoare, conform O.G. 27/2013. Mult mai multa rigurozitate in justificarea prelungirii perioadei de derulare a proiectelor si aprobarea lor doar daca sunt intemeiate, a fost un alt aspect subliniat de reprezentantii ministerului. Aceste reguli se impun deoarece proiectele care nu se vor finaliza pana la sfarsitul lunii iulie 2015, vor continua implementarea cu plata activitatilor doar din bugetul propriu al beneficiarilor, iar, in cazul in care acestia nu mai pot plati, vor fi obligati sa returneze toata suma primita prin proiecte.

„Dupa cum a spus domnul Surdeanu, pentru finalul acestui an a fost stabilita ca tinta de absorbtie la nivel de tara, un procent de 49% din bugetul programului. Desi la nivelul Regiunii Centru gradul de absorbtie este destul de apropiat de tinta propusa, respectiv de aproape 43%, la nivel de tara este undeva la 37%. Atingerea targetul-ui este destul de dificila deoarece destule proiecte mai au probleme la documentatiile tehnice, in derularea procedurilor de achizitii sau au probleme cu lichiditatile. Insa, dupa cum s-a subliniat in cadrul acestor intalniri, reprezentantii ministerului si noi suntem aici pentru a discuta ce probleme concrete sunt la beneficiari si ce solutii putem identifica impreuna pentru a fluidiza si a debloca sistemul. In perioada urmatoare vom depune un efort si mai accentuat in a sprijini beneficiarii sa intocmeasca documentele de plata, pentru a ne respecta indicatorii propusi,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul acestor sesiuni de lucru s-au prezentat si discutat modificarile legislative privind organizarea procedurilor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006, aduse prin Legea 193/2013 si a instructiunilor emise de ANRMAP. De asemenea, au fost discutate prevederile Ordinului 1050/2012 ce vizeaza achizitiile derulate de catre beneficiarii din mediul privat, dar si OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale, prin introducerea mecanismului decontarii cererilor de plata. A mai fost subliniata importanta respectarii masurilor de identitate vizuala destinate informarii cetatenilor, necesare pentru identificarea surselor de finantare din care s-a realizat achizitia de echipamente, lucrarile de reabilitare si modernizare a infrastructurii rutiere sau a cladirilor.

Materialele prezentate pot fi accesate la link-ul: http://regio-adrcentru.ro//Detaliu.aspx?t=PORInfoBeneficiari&eID=1372