Strada Turnului si Piateta Targu Pestelui se modernizeaza cu fonduri Regio

Daca numai cu o luna in urma a inceput procesul de contractare a proiectelor Regio destinate sa duca la modernizarea polului de crestere urbana reprezentat de municipiul Sibiu, astazi, 5 septembrie 2011, a avut loc si semnarea contractului de finantare pentru proiectul ”Modernizare strada Turnului si Piateta Targu Pestelui”, in valoare totala de peste sapte milioane lei. La eveniment au participat domnul Klaus Werner Johannis, primarul municipiului Sibiu, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, precum si reprezentantii mass-media din judet. Peste 5,37 milioane lei, solicitate ca finantare nerambursabila pentru acest proiect, sunt asigurate din bugetul Programului Operational Regional alocat Regiunii Centru, prin Axa Prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, Sub-domeniul – Poli de crestere.

Proiectul contractat este destinat dezvoltarii durabile si sustenabile a economiei si cresterii calitatii vietii in Orasul de Jos din Municipiul Sibiu, prin crearea unei infrastructuri urbane moderne. Din fondurile solicitate, pe parcursul celor 23 luni estimate de municipalitatea sibiana ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, vor fi executate lucrari de imbunatatire a infrastructurii urbane si a serviciilor urbane, prin investitii destinate modernizarii Strazii Turnului, realizarea extinderii partii carosabile la doua sensuri de circulatie, cu parcari aferente, si a investitiilor pentru reabilitarea Piatetei Tirgu Pestelui, a platformei Coroana, precum si a retelelor hidroedilitare. Proiectul include si remodelarea intersectiei Tirgu Pestelui – Turnului, suprafata carosabilului reducandu-se la doua fire de circulatie pe strada Turnului si la unul singur dinspre strada Tirgu Pestelui. In perimetrul vizat prin cererea de finantare se va reface reteaua de distributie a apei potabile si se va proiecta o retea de canalizare pluviala care sa preia apele pluviale de pe suprafata carosabilului si racordurile pluviale de la acoperisurile imobilelor. Practic, prin toate aceste lucrari se urmareste imbunatatirea conditiilor de siguranta a circulatiei auto si pietonale in arealul vizat, atragerea investitorilor in zona, precum si reducerea poluarii fonice. Peste 2500 de cetateni vor beneficia direct de aceste lucrari, printre beneficiarii indirecti fiind ceilalti locuitori ai municipiului de pe Cibin, dar si turistii care vor vizita orasul.

„Municipiul Sibiu dispune de un buget de 14,86 milioane euro pentru implementarea proiectelor incluse in Planul integrat de dezvoltare urbana – poli de dezvoltare urbana. In acest moment, din aceste fonduri disponibile, peste 10 milioane lei au fost atrasi prin contractele semnate. Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Sibiu contine, in total, un numar de 8 proiecte individuale prin care se solicita peste 14 milioane euro fonduri nerambusabile din Programul Operational Regional. Este esentiala sprijinirea oraselor, pentru ca acestea sa-si indeplineasca functiile urbane, mai ales in cazul acelor centre care au legaturi intense cu arealele inconjuratoare si a caror dezvoltare este dependenta principiul policentrismului. Nivelul de dezvoltare al unei regiuni este direct influentat de nivelul de dezvoltare al oraselor mari, prin multitudinea de functii de grad superior pe care acestea le indeplinesc, acestea actionand ca centre de crestere. Fondurile alocate dezvoltarii oraselor vor genera rezultate pozitive in piata muncii si cea sociala atat in oras, cat si in localitatile invecinte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia, 05.09.2011

Detalii ale tuturor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, link: http://regio-adrcentru.ro/Lista.aspx?t=PORListaProiecte