La Brașov, un terminal modern pentru transferul călătorilor de la gară și reabilitarea colegiului ”Transilvania” sunt cele mai recente proiecte contractate cu fonduri nerambursabile Regio

În mai puțin de șase luni municipiul Brașov a atras peste 55 milioane euro pentru dezvoltare!

Prin două noi proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, municipalitatea din Brașov continuă investițiile dedicate dezvoltării celui mare oraș din Regiunea Centru. În decurs de câteva luni au fost semnate contracte de finanțare pentru investiții în mobilitatea urbană, pentru reconversia în spații verzi a unor terenuri nefuncționale dar și pentru modernizarea sistemului de educație. Cele două proiecte – privind realizarea terminalului de transport călători din proximitatea gării brașovene și cel referitor la modernizarea corpului principal de clădire al Colegiului Tehnic ”Transilvania” – se înscriu în același context, susținând creșterea calității vieții în oraș. Cele două proiecte au fost semnate de către primarul George Scripcaru și de Simion Crețu, directorul general ADR Centru, pentru finanțare prin două priorități distincte ale Axei Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, coordonat la nivel regional de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea totală cumulată a celor două cereri de finanțare depășește 25 milioane lei.

Vorbind despre noile proiecte semnate pentru Brașov, domnul primar George Scripcaru, a precizat: ,,Astăzi am semnat alte două contracte de finanțare de aproape 25,5 milioane de lei, care vizează două dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalității pentru perioada următoare, cel al mobilității urbane, cu accent pe transportul în comun, și educația. Sunt proiecte care își propun să asigure brașovenilor o mobilitate crescută, cu un transport ecologic, și, implicit, un aer mai curat, dar și creșterea calității serviciilor în educația tehnică și profesională. Având în vedere că 98% din valoarea eligibilă a acestor proiecte o reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, putem spune că și în acest exercițiu financiar dezvoltarea orașului nostru se bazează, în principal, pe atragerea de fonduri nerambursabile, mai ales că aceste două proiecte se aflau pe lista de rezervă. Unul dintre proiecte se referă la amenajarea unui terminal pentru transportul în comun modern la gară, astfel încât turiștii, dar și navetiștii, să fie interesați să utilizeze ca mijloc de transport spre Brașov trenul și apoi mijloacele de transport în comun. Noi facem tot ce depinde de noi pentru ca transportul spre Brașov să fie cât mai atrăgător pentru cei care vin cu treabă sau în concediu la Brașov, dar sper ca și CFR să implementeze proiectul de modernizare a gării. Cel de al doilea proiect se referă la lucrări de eficientizare energetică a corpului A al Colegiului Tehnic Transilvania. Este a doua unitate de învățământ liceal pentru care am accesat fonduri în acest exercițiu financiar, după ce în decembrie am semnat contractul de finanțare pentru Colegiul Tehnic Maria Baiulescu. Mă bucur că am reușit să semnăm contractul de finanțare și pentru acest colegiu tehnic, cu atât mai mult cu cât Colegiul Tehnic Transilvania este una dintre unitățile de învățământ care a înțeles că trebuie să existe o corelare între educația copiilor și piața muncii. În zilele următoare vom semna încă două contracte de finanțare, astfel încât să putem lansa cât mai repede licitațiile, pentru a putea demara lucrările și achizițiile din acest an“.

Scurtă descriere proiecte:

  1. Proiectul cu titlul Terminal transport urban Gara Brașov” își propune să crească atractivitatea sistemului de transport public și să încurajeze cetățenii să realizeze schimbarea modală – de la transportul auto privat, la transportul public – fiind amenajat în acest scop un terminal modern în zona Gării CFR. Astfel, se dorește realizarea unui transfer eficient, rapid și confortabil pentru călători, precum și reducerea emisiilor poluante. Investiția va fi realizată pe o suprafață de aproximativ 9000mp, din cele peste șase hectare de teren din fața gării brașovene. Fondurile sunt alocate prin Axa Prioritară 4 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru investiții privind promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile. Valoarea totală a proiectului este de 345.209,68 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR este de 14.006.431,66 lei, respectiv peste 3 milioane euro. Edilii estimează că proiectul se va finaliza în luna martie 2022. Lucrările presupun construcția unui terminal intermodal în suprafață de peste 500mp spații de incintă pentru călători și aproximativ 6500mp carosabil și trotuare, pentru pietoni și mijloacele de transport în comun. Vor fi amenajate 12 peroane pentru autobuze RATBV, se va reamenaja actualul peron de troleibuz de pe bulevardul principal, vor fi realizate noi platforme de îmbarcare și debarcare a călătorilor, iar peste peroane va fi construită o copertină pe care se vor monta panouri fotovoltaice.

 

  1. Proiectul având denumirea Eficientizare energetică a clădirilor publice din Municipiul Brașov – Colegiul Tehnic Transilvania, corp A” este finanțat în cadrul aceleiași Axe Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, dar pe prioritatea vizând investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională. Obiectivul proiectului este de a crește calitatea infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă, prin reabilitarea termică și modernizarea clădirii corpului ”A” aparținând Colegiului Tehnic ”Transilvania” și dotarea unității de învățământ cu echipamente necesare procesului de învățământ. Valoarea totală a proiectului este de 031.724,75 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR este de 10.740.122,27 lei, respectiv peste 2,3 milioane euro. Edilii estimează că proiectul se va finaliza în luna iulie 2022, ceea ce înseamnă că din toamna anului respectiv, cei peste 500 de elevi și cadrele didactice, precum și personalul administrativ, adică mai mult de 570 persoane, vor beneficia de condiții de pregătire mult mai bune. Acest lucru se va întâmpla ca urmare a lucrărilor de reabilitare termică a întregii anvelope a clădirii, de reabilitare a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, concomitent cu modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare mecanică. Vor fi instalate și sisteme alternative de producerea energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, vor fi modernizate instalațiile de iluminat în clădire, ar totul va fi monitorizat printr-un nou sistem integrat de management energetic. Clădirea care face obiectul proiectului este o construcție D+P+2E, având la demisol 5 cabinete școlare, un birou, 5 cabinete de lucru și o anexă, spații de depozitare, stație de pompe, centrala termică și grupuri sanitare; la parter existând o sală de consiliu, o sala lectură, biblioteca, cancelaria, alte 4 birouri, secretariatul, arhiva, un oficiu, depozit și grupuri sanitare. La cele două etaje se află 2 săli de clasă, 3 cabinete, un birou, un laborator metrologie, un depozit informatică și grupuri sanitare, pentru primul nivel și încă 2 săli de clasă, 6 cabinete, o anexa și grupuri sanitare, pentru cel de-al doilea nivel. Toate aceste spații vor fi modernizate și dotate corespunzător.

”Pentru municipiul Brașov am semnat zece proiecte REGIO, în mai puțin de șase luni. Valoarea totală a acestor proiecte depășește 55 milioane euro, investițiile fiind concentrate pe dezvoltarea sistemului de transport și pe domeniul învățământului. Pe lângă acestea, edilii reabilitează și spațiile urbane nefuncționale, iar în scurt timp vom mai contracta cereri de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de transport precum și pentru învățământ. Valoarea totală a proiectelor finanțate din fonduri europene care vor fi implementate până în anul 2023 în Brașov va depăși 76 milioane euro, ceea ce este de două ori mai mult decât în perioada 2004-2015. Traversăm acum o perioadă de criză, din punct de vedere medical, dar echipa tehnică și conducerea acestui mare municipiu din Regiunea Centru privesc spre viitor, soluția revenirii economice constând în continuarea investițiilor din surse publice nerambursabile și pe sustenabilitatea proiectelor deja implementate. În orașele mari este nevoie de o viziune integrată privind mobilitatea, lucru înțeles și valorificat de brașoveni, aspect are ne face să considerăm că municipiul va deveni un exemplu pentru marile centre urbane din regiune și din țară, în ceea ce privește oferta de facilități moderne, mijloace de transport de ultimă generație și spații de învățământ adaptate noilor cerințe educaționale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind aceste proiecte din Brașov se regăsesc în Fișele tehnice atașate prezentului material de presă.