Trei poli de dezvoltare urbana in Regiunea CENTRU

Trei municipii din Regiunea Centru – Brasov, Sibiu si Tirgu Mures – au fost desemnate de catre Guvern ca fiind poli de dezvoltare, nationala in cazul primului municipiu, si respectiv urbana in cazul ultimelor doua. In aceste municipii, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va urmari gestionarea si implementarea fondurilor structurale nerambursabile, conform proiectelor depuse, fonduri alocate prin Axa 1 a Programul Operational Regional 2007-2013.

Municipiile Tirgu Mures si Sibiu vor avea rolul de liant intre municipiul Brasov, considerat pol de crestere national, si celelalte orase mici si mijlocii din Regiunea Centru. Aceste doua municipii, prin implementarea de proiecte complexe ce vor fi finantate prin fonduri nerambursabile, vor urmari atenuarea si prevenirea tendintele de dezechilibrare a dezvoltarii in Regiunea Centru. De asemenea, proiectele urmaresc reducerea nivelului de concentrare a populatiei si a fortei de munca din marile centre urbane, precum si crearea unei structuri care sa impulsioneze dezvoltarea echilibrata a regiunii din punct de vedere economic. Investitiile realizate in poli de dezvoltare urbana vor diminua migratia fortei de munca catre marile aglomerari urbane. Pentru finantarea acestor poli de dezvoltare urbana este prevazut un procent de pana la 20% din fondurile aferente Axei Prioritare 1: „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” a Programului Operational Regional 2007-2013. Aceasta axa prioritara are alocat 30% din fondurile Programului Operational Regional, respectiv 1.391,17 milioane euro, din care, orientativ, Regiunii Centru i-au fost alocate circa 151 milioane de euro. De asemenea, prin HG 998/2008 au fost desemnate la nivel national 7 municipii de mari dimensiuni, care pot beneficia de o alocare financiara de pana la 50% din suma aferenta Axei prioritare 1. Polul de crestere de nivel national din Regiunea Centru a fost desemnat municipiul Brasov.

“Aceasta selectie a oraselor a luat in considerare capacitatea de implementare, capacitatea de cofinantare si experienta autoritatilor locale in a implementa asemenea proiecte de mare anvergura. Fondurile se aloca unor proiecte complexe, care prevad dezvoltarea unui oras din toate punctele de vedere, proiecte care vor genera revitalizarea oraselor cu potential de dezvoltare economica, in scopul cresterii rolului oraselor in dezvoltarea economica regionala si locala. Un nivel de viata mai crescut, noi locuri de munca, reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor urbane, a serviciilor sociale, precum si dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului sunt doar cateva activitatile ce trebuie vizate de catre cei ce depun proiectele pe aceasta axa,“ a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Criteriile de baza in stabilirea polilor de dezvoltare urbana de catre Guvernul Romaniei, au fost potentialul de dezvoltare economica al oraselor, capacitatea de cercetare-dezvoltare si inovare (universitati, institute de cercetari, centre de excelenta), infrastructura de afaceri adecvata, accesibilitate (rutiera, feroviara, aeriana, maritima), serviciile publice oferite si capacitatea de asociere administrativa.

Prin hotararea adoptata de catre Guvernul Romaniei, hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor nationali de crestere in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara nationala, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a fost desemnat autoritatea nationala responsabila cu elaborarea si implementarea politicii in domeniul polilor de crestere si ai polilor de dezvoltare urbana.

Alba Iulia
22.09.2008