- Regio 2.0 porneste la drum pe baza experientei acumulate in anii precedenti!
Dezbateri despre gradul de absorbtie, care a depasit valoarea de 70% la nivel regional, discutii privind importanta fondurilor alocate Regiunii Centru prin POR 2007-2013 si investitiile realizate cu resurse nerambursabile atrase in regiune constituie rezultatele programului REGIO in cei opt ani si jumatate de implementare. Aceste teme au fost prezentate si analizate de cei peste 60 de participanti la Conferinta regionala privind definitivarea implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in 3 decembrie 2015, la Hotel Parc din Alba Iulia. Invitatii au analizat obiectivele deja finalizate si impactul milioanelor de euro absorbite in vederea dezvoltarii regiunii si pentru reducerea decalajelor economice din cele sase judete din centrul tarii.
Pe parcursul conferintei participantii au urmarit noua prezentari, despre proiectele finalizate sau aflate in stadiu de finalizare, dar si despre situatia generala a programului la nivel regional, sau despre pregatirea pentru perioada de finantare 2014-2020, La final, a avut loc si o sesiune de intrebari si raspunsuri privind atat programul REGIO, cat si, mai ales, modul cum potentialii beneficiari de fonduri isi vor pregati noile cereri de finantare pe POR 2014-2020.
Rezultatele atinse prin Programul REGIO pana in prezent, numarul de proiecte semnate, dar si volumul finantarilor contractate au constituit premisele de baza ale primei prezentari din cadrul evenimentului, referitoare la Stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 in Regiunea Centru. Participantii au aflat si problemele intampinate in derularea investitiilor, dar si solutiile identificate si promovate de ADR Centru, pentru fluidizarea implementarii proiectelor.
Deoarece in zona de dezvoltare adiacenta Brasovului – Zona Metropolitana – au fost implementate proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere si edilitare, dar si pentru domeniul social si pentru siguranta populatiei, cea de-a doua prezentare a fost cea a reprezentantilor Polului de Crestere Brasov, din cadrul ADR Centru. Impactul fondurilor REGIO pentru dezvoltarea urbana a fost subliniat de reprezentantii municipiului Alba Iulia, unde investitiile au fost concentrate pentru valorizarea Cetatii si cresterea mobilitatii cetatenilor, dar si pentru domeniul turismului si cel social.
Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Municipiului Sibiu, au vorbit despre investitiile pentru modernizarea Centrului Istoric al municipiului de pe Cibin, dar si despre impactul masurilor de informare si publicitate derulate pentru informarea cetatenilor cu privire la proiectele realizate. Din partea judetului Mures s-a prezentat modul in care fondurile Regio au sprijinit implementarea proiectelor locale de dezvoltare, fiind subliniate investitiile in cai rutiere, in domeniul social, dar si pentru reabilitarea si dotarea ambulatoriilor din cadrul spitalelor coordonate de Consiliul Judetean. Judetul Harghita a avut o prezentare deosebita referitoare la proiectele sustinute de Regio pentru dezvoltarea si promovarea turismului, la nivel local si regional, in timp ce, din judetul Covasna au fost oferite informatii privind gestionarea unor proiecte diverse, pentru drumuri si spitale judetene, finantate din fonduri Regio. Un punct cu totul distinct l-a constituit prezentarea unicitatii proiectului Dino Parc de la Rasnov, o investitie care si-a depasit toti indicatorii propusi, datorita utilizarii eficiente a fondurilor nerambursabile.
”Calitatea muncii noastre s-a putut observa tocmai prin modul in care s-a derulat implementarea proiectelor in perioada 2007-2013. Datorita profesionalismului intregii echipe, a faptului ca exista reguli clare, care se respecta, dar si o buna organizare, precum si fiindca am implementat pe parcurs doar solutii ce au venit in sprijinul beneficiarilor, reusim sa mentinem ridicata stacheta in acest domeniu destul de sensibil. Astfel, implementarea proiectelor, desi a intampinat uneori probleme, a decurs in general bine, iar gradul de absorbtie la nivel regional va depasi, cu circa 10 puncte procentuale, gradul mediu de absorbtie al tuturor fondurilor europene pe tara. Practic, pe toate programele operationale, in Regiunea Centru sunt contractate circa 13.000 de proiecte, prin care se atrag in cele sase judete, peste 6 miliarde euro. Dintre acestea Programul REGIO a mers foarte bine si am invatat foarte multe. Pentru noua perioada avem un portofoliu de peste 1800 de proiecte, care solicita mult peste alocarea de care dispunem, dar acest fapt este pozitiv, deoarece acum fondurile vor fi alocate pe principiul competitivitatii, nu ca inainte, conform regulii ”primul venit, primul servit”. Suntem optimisti ca vom transfera bunele practici din perioada 2007-2013 si ca vom evita problemele intampinate inainte, ca sa sprijinim cat mai mult posibil solicitantii de fonduri si beneficiarii de proiecte sa dezvolte initiative viabile, durabile si in folosul comunitatilor unde acestea se implementeaza”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Aceasta conferinta a fost si un eveniment de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operational Regional 2014-2020 cu privire la politicile Europene privind dezvoltarea regionala. Pornind de la rezultatele bune obtinute de catre ADR Centru in implementarea fondurilor structurale 2007-2013, dar si a experientei dobandite in domeniul finantarilor nerambursabile, incepand din 1998, ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional la nivelul celor sase judete Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, si pentru perioada de programare financiara 2014-2020. Peste 825 milioane euro sunt alocati Regiunii prin POR 2014-2020, pentru dezvoltare prin investitii directionate spre dezvoltarea economica si incluziune sociala, dezvoltare urbana si eficienta energetica. In cadrul intalnirii, participantii au fost informati si ca noul Program Operational Regional are o contributie de 6,7 miliarde euro din partea Comisiei Europene, ajungand la o finantare de 8,2 miliarde euro impreuna cu bugetul de stat, cofinantarea nationala si finantarea beneficiarilor. Aceste fonduri vor urmari in aceasta perioada sa aduca mai multa coeziune in teritoriu, dezvoltarea regiunilor si a localitatilor pentru o dezvoltare echilibrata a tarii.
In cadrul lucrarilor care au durat peste cinci ore, a fost sustinuta o scurta interventie referitoare la rolul ADR Centru, dar si al comunitatii locale, care aduc valoare adaugata procesului de dezvoltare regionala, inclusiv la nivel european. Dl. Stefan Cibian, vorbitor invitat din partea retelei Europe Direct, a prezentat participantilor modul cum fiecare persoana, in cadru organizat, sau independent, dar pe baza unor principii bine structurate, se poate implica in dezvoltarea comunitatii si apoi in procesele deliberative si decizionale, fiecare contribuind astfel la atingerea scopurilor globale.
Materialele sustinute in cadrul Conferintei Regionale privind finalizarea POR 2007-2013
Prezentare_stadiu_POR_2007-2013.pdf Prezentare_Pol_Crestere_Brasov.pdf Prezentare_PIDU_Alba_Iulia.pdf Prezentare_proiecte_POR_CJ_Mures.pdf Prezentare_proiecte_POR_CJ_Harghita.pdf Prezentare_proiecte_POR_Primaria_Sibiu.pdf Prezentare_POR_jud_Covasna.pdf Prezentare-POR-2014-2020.pdf Prezentare_EDIC_Scopuri_globale_dezvoltare.pdf Prezentare_proiect_Dino_Parc.pdf