Organizarea acestui seminar se inscrie in seria de activitati destinate promovarii active a Programului Operational Regional, REGIO 2007-2013, in contextul cresterii interesului potentialilor beneficiari pentru finantarea unor proiecte prin care se asigura protejarea patrimoniului cultural-istoric al oraselor. Lucrarile au debutat cu prezentarea experientei Landului Brandenburg in dezvoltarea retelei oraselor cu centre istorice. Domnul Hathumar Christian Drost, director al Biroului de planificare Complan GmbH, din Landul Brandenburg, a prezentat partenerilor romani necesitatea crearii pentru orasele cu centre istorice a unor retele specifice. Invitatul german, sosit in Regiunea Centru la invitatia comuna a ADR Centru si a Biroului de reprezentare a Landului Brandenburg in Regiunea Centru, a prezentat avantajele, dar si problemele, crearii unei retele a oraselor cu centre istorice, precum si posibilitatile practice de administrare a unei astfel de retele.
Avand peste 20 de participanti, seminarul a prezentat principalele posibilitatile de dezvoltare a proiectelor de protejare a patrimoniului cultural-istoric al oraselor din Regiunea Centru, finantabile prin Programul Operational Regional REGIO 2007-2013. Acest program reprezinta principala sursa de finantare nerambursabila europeana, ce are prevazut un buget de peste 175 milioane euro destinati reabilitarii siturilor cultural-istorice. Toti cei prezenti au discutat si au primit informatii practice referitoare la activitatile eligibile prin Axele Prioritare 1 si 5, destinate refacerii ansamblurilor cultural-istorice din Regiunea Centru. In acelasi timp, au fost aduse in discutie si alte oportunitati de finantare la nivel european, cum sunt programele de finantare URBACT, INTERREG IVC etc, destinate inclusiv colaborarii si construirii de retele intre orasele cu centre istorice. Componenta practica a seminarului a fost reprezentata de o dezbatere privind retelele europene ale oraselor cu centre istorice, fiind analizate oportunitatile de implicare a acestor orase din Regiunea CENTRU in retelele europene de profil. Invitatii au discutat despre necesitatile si posibilitatile concrete de cooperare a oraselor pe care le reprezinta.
„Acest seminar a fost foarte util si important. Exista o nevoie constanta de programe si proiecte bune, cu atat mai mult la nivelul oraselor care au centre istorice de interes national si european. Prin acest gen de intalniri, ADR Centru urmareste stabilirea unor contacte cu potentialii beneficiari, pentru promovarea oportunitatilor de finantare si a sprijinului nerambursabil acordat prin Programul Operational Regional de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei. De asemenea, in acest mod se realizeaza o informare constanta cu privire la posibilitatile de dezvoltare a unor retele parteneriale intre municipalitatile din Regiunea Centru. Speram ca acest gen de intalniri sa se materializeze in cat mai multe proiecte viabile si sustenabile, care sa reinvie zonele cultural-istorice din Regiunea noastra, pentru cresterea afluxului de turisti si crearea de noi locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat vineri, 6 martie 2009, la sediul din municipiul Alba Iulia, seminarul “Dezvoltarea urbana a centrelor istorice din Regiunea Centru”. Evenimentul a avut rolul de a-i informa pe reprezentantii oraselor centre istorice din cele sase judete ale regiunii despre posibilitatile de accesare a unor surse de finantare nerambursabila pentru implementarea proiectelor care vizeaza protejarea patrimoniului cultural-istoric al oraselor din Regiunea Centru.