Expertii UE, alaturi de omologii lor din Suedia, Italia, Germania, Finlanda si Polonia, impreuna cu expertii ADR Centru, precum si alti invitati din tara, participa, timp de doua zile, la workshop-ul international de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru. Manifestarea, organizata de ADR Centru, are loc la Hotel Ramada Sibiu, in 27-28 mai 2015. In prima parte a intalnirii de lucru se dezbate, in plen, guvernanta Strategiilor de Specializare Inteligenta si politicile de dezvoltare bazate pe aceste documente programatice. In a doua parte a manifestarii se evalueaza trei Strategii de Specializare Inteligenta, elaborate in Regiunea Lombardia din Italia, Regiunea Varmland, Suedia si Regiunea Centru, Romania.
Elaborarea Strategiei de Specializare Inteligenta a avut ca scop identificarea atuurilor Regiunii Centru si valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel national si european. Concluziile discutiilor tehnice asupra Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru vor sta la baza sistemului de implementare a acesteia.
Specializarea inteligenta este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeana, pentru a raspunde nevoii de fundamentare a investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. Dupa adoptarea Strategiei Europa 2020, Comisia Europeana a recomandat autoritatilor nationale si regionale sa-si elaboreze strategii de cercetare si inovare pentru specializarea inteligenta, astfel incat fondurile structurale ale UEsa poata fi folosite cat mai eficient. Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, adoptata la nivel regional in martie 2015, a fost realizata printr-un puternic parteneriat realizat intre reprezentantii universitatilor, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autoritatilor locale si ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel national. In cadrul evenimentului de plen, de la Hotel Ramada Sibiu, cele peste 60 de persoane prezente au fost informate pe scurt asupra domeniilor de interes pentru dezvoltarea inovatoare a regiunii noastre.
Workshop-ul international desfasurat in aceste zile la Sibiu este organizat in colaborare cu Platforma pentru Specializare Inteligenta (S3 Platform), a Comisiei Europene. Regiunea Centru este printre primele din tara care si-a definitivat o astfel de strategie. Intalnirea de la Sibiu isi propune cooptarea unor parteneri interesati pentru colaborare in implementarea Strategiei de Specializare Inteligenta, precum si identificarea de resurse financiare care sa sustina dezvoltarea economica si sociala a regiunii. Sectoarele economice cu potential de a deveni domenii regionale de excelenta in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu sunt sectorul agroalimentar, industria auto si mecatronica, silvicultura, industria lemnului si a mobilei, industria IT, industria textila si de confectii, industria aeronautica, sectorul medical si farmaceutic, industria balneara, agroturismul si mediul construit sustenabil.
”La acest workshop au participat reprezentantii unor regiuni europene care, alaturi de reprezentantii Regiunii Centru si de invitatii din partea Uniunii Europene, si-au impartasit experientele dobandite in ceea ce priveste aplicarea propriilor strategii de specializare inteligenta. Intalnirea a avut ca obiectiv principal evaluarea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru. Reuniunea din aceste zile, prima de acest fel din tara, va facilita extinderea legaturilor intre partenerii regionali si va permite o comparatie intre strategiile de specializare inteligenta din diferite regiuni europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Versiunea finala a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020 poate fi consultata de catre cei interesati accesand pagina de internet a ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea Dezvoltare Regionala, subsectiunea Strategia de Specializare Inteligenta.