Prin proiectul ”Regenerarea urbană socio-culturală a orașului Teiuș” se atrag fonduri europene nerambursabile în vederea finanțării unor obiective ce se regăsesc menționate în cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă a Orașului Teiuș 2015-2020, în cadrul căreia s-au stabilit printre altele și investiții în infrastructura cultural-recreativă și îmbunătățirea spațiilor publice urbane. Este vorba de o nouă inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanțare, în valoare totală de peste 17 milioane lei. Primarul Mirel Hălălai și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat acest contract prin care se vor utiliza peste 3,6 milioane euro pentru construirea unui centru expozițional cu aspect tradițional românesc, construirea unui centru de tineret, precum și execuția unor lucrări de reabilitare și modernizare a rigolelor și trotuarelor, dar și amenajarea de parcări pe strada Decebal.
Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Se răspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Lucrările se vor finaliza peste trei ani, în mai 2022.
”Începând de anul trecut am demonstrat că și orașul Teiuș poate atrage fonduri europene. În mai puțin de nouă luni am semnat trei contracte de finanțare, dintre care două pentru reabilitarea și eficientizare energetică a unităților de învățământ din localitatea noastră. Lucrăm la îmbunătățirea condițiilor urbane din Teiuș, pentru că oamenii au nevoie de străzi asfaltate, cu apă și canalizare și confort în trafic. Ne preocupă în cel mai mare grad investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor și vrem să modernizăm orașul, pentru acești oameni deosebiți de aici. Avem în lucru și investițiile la podul peste Mureș și vom colabora cu comunele vecine pentru îmbunătățirea conectivității și crearea facilităților de transport și transfer de la calea ferată către autostradă și invers. Acesta este cel mai bun exemplu că banii europeni, folosiți în mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar și la atingerea unor obiective care altfel ar fi rămas doar vise așternute pe o hârtie”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Regenerarea urbană socio-culturală a orașului Teiuș” are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașul Teiuș, precum și a celor din localitățile apropiate, prin abordarea integrată a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmărește îmbunătățirea serviciilor cultural-recreative, prin construirea unui muzeu pentru dezvoltarea culturală și educațională a orașului, precum și construirea unui centru de tineret. Acesta din urmă va avea un bazin de înot și săli cu funcțiuni diverse: pentru activități recreative, de gimnastică, pentru mai multe sporturi, pentru bowling, dar și o sală de proiecție și una multimedia. În acest fel se dorește oferirea unei alternative tinerilor din orașul Teiuș, dar și a celorlalți locuitori, pentru petrecerea timpului liber într-un mod plăcut. De asemenea, la nivelul proiectului se urmărește îmbunătățirea calității și a aspectului infrastructurii publice urbane, prin reabilitarea și modernizarea unei porțiuni aferente uneia dintre cele mai importante străzi ale orașului, unde vor fi amenajate rigole, trotuare și parcări.
Pentru componenta referitoare la Centrul Expozițional, proiectul prevede construirea unei clădiri cu funcțiunea de centru expozițional în zona Școlii generale din oraș; amenajarea unui culoar pietonal de trecere între str. Decebal și str. Bisericii, racordarea și branșarea la rețelele utilitare necesare funcționării; împrejmuirea terenului și a obiectivului principal; amenajarea peisajeră a sitului; dotarea centrului expozițional cu elementele de mobilă și aparatura necesară funcționării. În ce privește Centrul de tineret, se va construi pe artera principală a urbei, în zona ieșirii din oraș către municipiul Aiud, o incintă formată dintr-un singur corp de clădire, cu fundații din beton și structură metalică, având ca învelitoare panouri termoizolante. La parterul acestui centru, intrarea principală se va face printr-o terasă exterioară acoperită, de aici se va ajunge la o zonă de primire, de unde se formează un hol de acces spre un pachet de grupuri sanitare și vestiare, spre sala multi-sport, către sala de bowling, dar și către sala de proiecție și cea multimedia, care se pot cupla la nevoie, fiind despărțite doar de un perete mobil. Tot la parter va fi o sală de gimnastică și o sală de activități recreative. În aripa dreaptă a clădirii se va găsi o zonă de bazin de agrement cu vestiare, dușuri și grupuri sanitare, zonă de unde se va trece la un nivel inferior, situat sub zona bazinului, unde se găsește camera tehnică, cu instalațiile aferente. Din zona de primire, printr-o scară de acces, se va putea ajunge la două terase exterioare neacoperite, ce pot fi puncte de belvedere. Nu în ultimul rând, acest proiect include și amenajarea trotuarelor și refacerea scurgerii de ape pluviale cu capace carosabile pe strada Decebal, pe o lungime de 915 ml, precum și amenajarea de parcări, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, întreaga suprafață reabilitată în zona centrală fiind de peste 1.080 mp.
Bugetul întregului proiect este de 17.113.564,27 lei, din care peste 16,77 milioane lei (adică mai mult de 3,6 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
”Orașul Teiuș este unul dintre cele 45 de orașe mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se dorește îmbunătățirea calității vieții populației. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adică de peste șapte ori mai mult decât suma disponibilă. Este foarte bine că orașul Teiuș este printre primele care beneficiază de fonduri nerambursabile pe acest domeniu, deoarece va deveni un exemplu pentru felul în care fondurile europene pot schimba în bine fața unei mici localități urbane. Primăria accesează fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și pentru reabilitarea ambelor unități de învățământ, aspecte care dovedesc faptul că administrația se preocupă pentru dezvoltarea localității, chiar dacă este dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene. S-au realizat deja lucruri importante în infrastructura locală și multe alte lucrări nu ar fi posibile fără aportul fondurilor europene. Orașul este pe un trend pozitiv și investițiile publice facilitează dezvoltarea mediului privat, în beneficiul întregii comunități locale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.