Sustinerea cresterii competitivitatii economice si a dezvoltarii domeniului agricol

Sustinerea cresterii competitivitatii economice si a dezvoltarii domeniului agricol reprezinta obiective prioritare pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) S.A. IFN. Acesta este obiectivul urmarit de FNGCIMM intr-un document remis catre ADR Centru din partea acestei institutii, pentru a fi promovat in cadrul programului national de sprijin a transmiterii de informatii relevante pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.

Conform documentului respectiv, FNGCIMM SA IFN a pus la dispozitia aplicantilor care doresc sa beneficieze de alocatii financiare nerambursabile din Fonduri Structurale, in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE) – Axa Prioritara III – „TIC pentru sectoarele public si privat”, o solutie financiara care faciliteaza accesul la liniile de finantare lansate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

 
Reprezentantii institutiei financiare considera ca intreprinzatorii isi pot cofinanta proiectele apeland la produsul de garantare acordat de Fond in conditii deosebit de avantajoase.

Acest produs de garantare este special conceput pentru beneficiarii de finantari din fonduri europene si permite garantarea finantarilor, acordate de institutii financiare bancare si nebancare, pentru plata serviciilor de consultanta aferenta unui proiect cu implementare intr-un domeniu de activitate beneficiar de Fonduri Structurale, sau pentru realizarea proiectelor pe domenii de activitate potential beneficiare de fonduri europene. Din partea FNGCIMM SA IFN este solicitat comisionul de garantare pentru co-finantari de acest tip, la o valoare minima, fiind redus la 1% pe an, ca urmare a reducerii riscului prin filtrul dublu de selectie a proiectelor (autoritatea de management si finantator). In comunicat se afirma ca procentul de garantare poate ajunge pana la 80% din valoarea finantarii.

Domeniul agricol este, de asemenea, sustinut de garantiile acordate de Fond pentru proiectele SAPARD, ce urmaresc dezvoltarea rurala prin diversificarea activitatilor agricole si forestiere, precum si a celor strans legate de agricultura. Reprezentantii Fondului au apreciat ca “buna colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a concretizat in acordarea, in anul 2007, a 155 garantii in cadrul programului SAPARD, in crestere cu 55% fata de anul 2006”.

Comunicatul emis de institutia financiara arata ca FNGCIMM SA-IFN va incheia cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurala, in perioada urmatoare, conventii cu privire la gestionarea sumelor din Fondul de Garantare a Creditelor destinate garantarii instrumentelor financiare pe care institutiile de credit le pun la dispozitia beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondului European pentru Pescuit si Fondului European de Garantare Agricola. In aceste cazuri garantiile acordate vor acoperi intre 70 si 100% din valoarea finantarilor acordate in cadrul programelor respective, comisionul de garantare perceput de Fond fiind de 1% pe an.

Infiintat in 2001, FNGCIMM SA-IFN are ca actionar unic statul roman, reprezentat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. La finele anului 2007, fondurile proprii se ridicau la valoarea de 301.424.138 lei. Fondul garanteaza in mod neconditionat, expres si irevocabil, executarea de catre beneficiarii finantarilor a obligatiilor patrimoniale asumate prin contractele de credit. Conventii de impartire a riscului prin utilizarea garantiilor FNGCIMM SA IFN au fost semnate cu 20 dintre cele mai importante banci comerciale romanesti.

Detalii despre aspecte prezentate se pot obtine direct de la FONDUL NATIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII S.A. IFN – Bucuresti, Strada Stefan Iulian nr.38, Sector 1, telefon 021 310.18.74/ fax 021 310.18.57, www.fngcimm.ro, www.garantare.ro.

Alba Iulia
29.08.2008