370 milioane euro fonduri nerambursabile investiti pentru dezvoltarea Regiunii Centru

In cei patru ani şi jumatate de implementare a Programului Regio la nivelul Regiunii Centru, activitatea ADR Centru a dus la aprobarea spre finantare a unor proiecte care solicita peste 370,61 milioane euro fonduri nerambursabile. In acest an se preconizeaza contractarea altor 60 milioane euro, fiind atins astfel indicatorul de contractare 100% a bugetului fondurilor nerambursabile alocate Regiunii Centru prin Regio. Buna colaborare dintre autoritatile publice locale, societatea civila, mediul de afaceri si expertii ADR Centru, a facut ca, din suma contractata, aproape 103 milioane euro sa fie deja rambursate beneficiarilor. Pe parcursul celor aproape cinci ani de derulare a programului, autoritatile publice locale, ONG-urile şi firmele private au depus la sediul ADR Centru 1081 de proiecte, cu o valoare totala de aproape 1,6 miliarde de euro.

Cele sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu au avut la dispozitie un buget de 440,36 milioane euro fonduri nerambursabile pentru a fi investiti in reabilitarea si modernizarea infrastructurii urbane, rutiere, sociale, in mediul de afaceri si in infrastructura turistica. S-au scurs patru ani şi jumatate de la lansarea Programului Operational Regional la nivel national, eveniment care a avut loc la Sibiu in 13 iulie 2007. Pe parcursul acestei perioade prin implementarea Programului REGIO, ADR Centru a fost mereu la dispozitia celor interesati de accesarea fondurilor nerambursabile, asigurandu-le asistenta tehnica de calitate. Evaluarea, selectia si contractarea proiectelor, o activitate de verificare a mii de dosare, a fost completata de sprijinul acordat in informare si de monitorizarea cu atentie a proiectelor contractate. Pe de alta parte, conferintele si sesiunile de informare, relatia cu mass media, materialele de informare editate si distribuite, sunt doar cateva instrumente la care ADR Centru a recurs pentru a informa cetatenii, firmele, autoritatile publice locale şi ONG-urile de oportunitatile de finantare nerambursabila existente prin Programul Operational Regional, de stadiul proiectelor depuse, contractate sau implementate, de problemele mai des intalnite şi solutiile posibile. Datorita portofoliului de proiecte bine intocmit si datorita existentei unui Plan de Dezvoltare Regionala bine structurat, depunerea de proiecte REGIO a decurs in bune conditii, astfel incat, la finalul anului 2011 toate domeniile de interventie au proiecte ce solicita o suma mult mai mare decat disponibila spre finantare.

„Au fost ani de munca asidua in toate cele şase judete ale regiunii, perioada in care, cu ajutorul celor ce au depus proiecte, Regiunea Centru a inregistrat rezultate pozitive. Aceste rezultate demonstreaza ca munca noastra şi expertiza pe care o detinem in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate pe care o derulam de 14 ani, sunt printre cele mai bune şi eficiente. Toate aceste resurse au fost consumate pentru a aduce Regiunea Centru la un standard de viata mai bun, pentru a avea un avantaj fata de celelalte regiunii ale tarii, pentru a oferi un nivel de trai mai bun cetatenilor noştri, respectiv pentru creşterea bunastarii sociale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un numar de 1.081 proiecte au fost depuse spre finanatare nerambursabila, la sediul ADR Centru, prin care se solicitau spre finantare 1.115,43 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate pana la 28 februarie 2012, un numar de 318 proiecte, prin care au fost alocati peste 370,61 milioane euro. Alte 34 proiecte aflate in etapa precontractuala, vor semna in perioada urmatoare contractele de finantare nerambursabila ce solicita peste 59,20 milioane euro. Proiectele contractate au dus la transformarea a 3 municipii in poli de crestere si de dezvoltare urbana (Brasov, Tirgu Mures, Sibiu) sau in centre urbane competitive (Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Toplita, Miercurea Ciuc) cu o infrastructura rutiera, obiective turistice si centre sociale moderne. Spitalul Judetean Covasna si alte 6 ambulatorii din regiune se vor moderniza, 26 de scoli si 16 centre sociale pentru varstnici si copii vor fi dotate, extinse si reabilitate, dar si 40 de unitati de interventie in situatii de urgenta au fost dotate cu autospeciale si echipamente perfomante. Centre de afaceri si microintreprinderi ce creeaza noi locuri de munca, structurile de primire sau obiectivele turistice care fac parte din patrimoniul cultural national, sunt alte proiecte ce primesc 85 milioane euro fonduri nerambursabile pentru reabilitare. Peste 102,91 milioane euro au fost platiti beneficiarilor pana in prezent, prin prefinantarea unor proiecte sau prin rambursarea cheltuielilor efectuate. In listele de rezerva ale domeniilor majore de interventie se afla in prezent 149 cereri de finantare, care solicita peste 244 milioane euro si care ar putea intra la finantare in functie de situatia fondurilor ramase disponibile.

Situatia proiectelor contractate şi a sumelor solicitate, este prezentata la data de 27.02.2012, la un curs Inforeuro 1 eur = 4,3518 lei.