Peste 4 milioane de lei fonduri nerambursabile pentru municipiul Sfântu Gheorghe

Miercuri, 16 februarie 2011, a avut loc, in cadrul unei conferinte de presa, semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila ce aduce municipiului Sfantu Gheorghe din Covasna peste 4,32 milioane lei fonduri nerambursabile. Fondurile europene sunt alocate prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 1, fiind solicitate pentru activitati de amenajare a spatiilor pietonale din centrul istoric vechi al municipiului, conform celui de-al treilea proiect contractat din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al muncipiului.

Domnii Simion Cretu, director general ADR Centru si Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe au semnat contractului de finantare nerambursabila in prezenta domnului Tamás Sándor, presedinte al Consiliului Judetean Covasna, precum si a doamnei Éva-Judith Sztakics, viceprimarul municipiului. Proiectul „Amenajarea spatiilor pietonale din centrul istoric al municipiului Sfantu Gheorghe”, este cel de-al treilea contract de finantare nerambursabila, semnat pe domeniul 1.1, din totalul celor 5 proiecte individuale eligibile ce constituie Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.

„Interesul autoritatilor publice locale din municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv din judetul Covasna, in accesarea fondurilor nerambursabile este reflectat de catre numarul de proiecte depuse spre finantare si de catre contractele semnate. Obtinerea unui nivel de trai mai bun pentru cetatenii municipiului se poate observa prin cele cinci contracte de finantare semnate pana in prezent de municipiul Sfantu Gheorghe. Acestea sunt destinate preponderent reabilitarii infrastructurii sociale, mai exact a reabilitarii si dotarii a doua licee din municipiu, reabilitarii unui camin pentru persoane in varsta, a cantinei sociale din oras si amenjarii spatiilor verzi. Acelasi interes rezulta si la nivelul judetului Covasna unde, prin cele 21 de proiecte contractate pana in prezent, se vor reabilita peste 17 km de drum judetean, se vor dota la standarde europene 2 unitati scolare, va fi reabilitat un centru social si se vor crea 47 locuri de munca, in urma finantarii a 14 microintreprinderi”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul contractat are o valoare totala de 5,9 milioane lei din care 4,32 milioane lei reprezinta suma nerambursabila solicitata spre finantare, iar 88 mii lei este contributia municipiului Sfantu Gheorghe la cheltuielile eligibile ale proiectului. Pe parcursul celor 36 luni, estimate de beneficiar ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, vor avea loc lucrari de reabilitare a infrastructurii urbane, de creare a unor trasee pietonale, piste pentru biciclisti, de plantare si renaturare a zonelor degradate. Prin fondurile alocate, 14.382 mp de spatiu degradat si neutilizat va fi reabilitat pentru activitati sociale, 8.992 mp de alei si pavaje vor fi reamenajati, biciclistii vor avea la dispozitie o pista de 356 mp si vor fi amenajati 4.865 mp de spatiu verde, investitii si dotari de care vor putea sa se bucure cei peste 62 mii locuitori ai orasului.

Beneficiarul urmareste, prin acest proiect de reabilitare a centrului istoric, sa creasca rolul economic si social al municipiului, sa creasca calitatea vietii locuitorilor si gradul de siguranta al pietonilor, sa conserve textura urbana istorica. De asemenea, prin finalizarea proiectului se va imbunatati calitatea mediului inconjurator, se vor putea valorifica resursele turistice locale si se vor crea noi locuri de munca, prin cele 15 firme private ce vor fi nou infiintate.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Sfantu Gheorghe contine un numar de 5 proiecte individuale cu o valoare totala de peste 27 milioane lei, prin care solicita 20,58 milioane lei finantare nerambursabila. Cele doua proiecte individuale contractate pana in prezent pe Axa prioritara 1 a Programului Operational Regional, fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a muncipiului si vizeaza crearea si amenajarea spatiilor verzi din strada Cimitirului, precum si reabilitarea si echiparea cantinei sociale din municipiul Sfantu Gheorghe, solicitand spre finantare nerambursabila peste 3,11 milioane lei. Alte doua proiecte de finantare nerambursabila ramase in evaluare, ce fac parte tot din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a municipiului Sfantu Gheorghe, vor semna contractele de finantare nerambursabila in urmatoarele luni.