Trei noi produse de informare dedicate vizualizarii proiectelor Regio implementate cu sprijinul ADR Centru

Pentru a asigura o buna transparenta cu privire la alocarile de fonduri nerambursabile si la oportunitatile de finantare, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a editat si difuzat, in cursul anului 2010, mai multe publicatii, dintre care cea mai cunoscuta este Catalogul lunar al Surselor de Finantare. Odata ce proiectele REGIO au inceput sa fie finalizate cu succes, pe langa publicatiile traditionale, ca reviste, brosuri, pliante si newsletter electronic, ADR Centru pune la dispozitia publicului interesat trei noi tipuri de materiale: o harta tiparita a proiectelor contractate in cadrul Programului REGIO la nivelul regiunii, un nou site, unde se pot vedea lista proiectelor contractate si localizarea spatiala a acestora, alaturi de cele mai recente informatii despre derularea programului, precum si un film de prezentare.

Prin activitatea de informare si promovare pentru Programul Operational Regional – REGIO 2007-2013, ADR Centru tine permanent la curent toti potentialii solicitanti de fonduri nerambursabile, precum si pe beneficiarii proiectelor finantate, atat din randul administratiei publice locale, cat si din cel al organizatiilor neguvernamentale sau al mediului de afaceri, cu oportunitatile de finantare precum si cu modalitatile de implementare ale unor proiecte de interes local si regional.
In acest moment, noul site www.regio-adrcentru.ro se transforma in cel mai util instrument de lucru pentru toti cei care sunt interesati de programele de finantare europeana, precum si de modul de utilizare a fondurilor structurale. Acest site ofera informatii despre Programul REGIO la nivelul Regiunii Centru, despre axele si domeniile unde apelul de cereri de proiecte mai este inca deschis, precum si despre proiectele contractate. Pe acest site se pot vizualiza atat lista de proiecte contractate, precum si, printr-o aplicatie dedicata, bazata pe tehnologia GIS, localizarea acestor proiecte si cateva informatii relevante despre fiecare initiativa in parte. In acest context se regasesc informatii legate de institutia sau organizatia care a depus si implementeaza cererea de finantare, obiectivele proiectului si sumele solicitate. Site-ul contine insa si cele mai importante informatii pentru beneficiarii de fonduri, in asa fel incat implementarea sa se faca transparent si eficient, iar initiativa sa devina una de succes, pentru bunastarea cetatenilor din zona de incidenta a proiectului.

Pe acest nou site se regaseste si formatul electronic descarcabil al Hartii Proiectelor REGIO, contractate sau aprobate spre finantare la sfarsitul anului 2010, prin care se poate vedea direct modul in care ADR Centru contribuie la dezvoltarea regiunii, deoarece sunt figurate exact tipul de proiecte finantate de REGIO la nivelul Regiunii Centru. Aceasta publicatie, in format tiparit va fi distribuita si tuturor partenerilor ADR Centru, pentru a promova obiectivele de dezvoltare ale intregii regiuni.
In plus, de pe site, incepand cu data de 1 februarie 2011, se va putera descarca si filmul „REGIO in Regiunea Centru – Proiecte de succes”, a doua productie a ADR Centru de acest gen, un documentar care prezinta, prin imagini si interviuri relevante, modul cum Programul REGIO poate schimba in bine imaginea Regiunii Centru.

„Activitatea de informare si promovare pentru Programul Operational Regional a debutat inca inainte de lansarea acestui program, in iulie 2007. La nivelul Regiunii Centru noi am pregatit un portofoliu de proiecte care a cuprins peste 2300 potentiale solicitari de finantare, din care peste 1100 s-au incadrat pe axele prioritare ale programului. Au fost depuse, dupa cum se stie, peste 1050 de cereri de finantare si mai avem doar trei domenii de finantare active. De aceea, informam acum publicul larg despre contractele incheiate, despre obiectivele realizate si despre rezultatele concrete ale acestui program. In acest fel, oferim o imagine clara a sprijinului de care am beneficiat prin fondurile nerambursabile si putem creiona impactul favorabil pe care banii europeni il au asupra dezvoltarii regiunii. Practic si aceste produse, pe langa cele tehnice, cum sunt multe studii si analize, ne ajuta sa identificam celelalte necesitati de finantare ale mediului public si privat, pentru a pregati eficient urmatoarea perioada de programare, in cadrul careia, intre anii 2014-2020, pe baza unui nou Plan de Dezvoltare Regionala, vom atrage noi fonduri europene, in asa fel incat sa contribuim la cresterea bunastarii locuitorilor din aceasta zona a tarii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Orice organizatie care doreste sa aiba acces la informatii precum Catalogul Surselor de Finantare, sau care doreste sa vada concret cum, unde si cat de eficient sunt cheltuite fondurile nerambursabile REGIO, este suficient sa intre pe site-urile www.adrcentru.ro sau www.regio-adrcentru.ro si sa vizualizeze toate produsele si publicatiile editate de ADR Centru in cadrul Programului Operational Regional.

Alba Iulia
25.01.2011