In acest an, obiectivul principal ramane cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene – Targetul ADR Centru in implementarea Programului Operational Regional

Si in acest an activitatea ADR Centru privind implementarea Programului Operational Regional, va consta in evaluarea si contractarea cererilor de finantare, in cazul domeniilor unde mai sunt proiecte in evaluare, si se va concentra in principal pe implementarea si monitorizarea proiectelor contractate. Concomitent, se va urmari depunerea si evaluarea cererilor de finantare aferente domeniilor de interventie nesuspendate la nivelul regiunii. Aceste domenii sunt 1.1 – sub-domeniul Pol de crestere, 3.3 – destinat investitiilor in echipamente pentru interventii in situatii de urgenta si 4.2 – destinat investitiilor pentru reabilitarea unor situri industriale poluate. Pana la sfarsitul anului 2010, activitatea ADR Centru a constat in pregatirea portofoliului de proiecte finantabile, in urma realizarii Planului de Dezvoltare Regional, in promovarea Programului Regio si in acordarea de asistenta tehnica solicitantilor de fonduri, dar si beneficiarilor, pentru depunerea si implementarea proiectelor. In anul 2011, cand multe proiecte sunt contractate sau sunt in curs de contractare, se va urmari cheltuirea fondurilor corect si transparent, se va monitoriza respectarea activitatilor propuse de beneficiari in proiecte si atingerea obiectivelor stabilite. Scopul ADR Centru este de a transforma aceste proiecte in fapte concrete, in echipamente, in strazi, scoli, policlinici, spitale decente, in noi locuri de munca si orase competitive, care atrag investitori, adica in proiecte de succes.

“Promptitudinea si cooperarea autoritatilor publice locale, interesul microintreprinderilor, dorinta tuturor de a atrage fonduri pentru a-si dezvolta organizatiile au sustinut eforturile ADR Centru de a absorbi cat mai multe din fondurile disponibile, de a-si atinge obiectivele. Incet, incet, in perioada urmatoare, ne vom concentra atentia pe implementarea proiectelor, pentru finalizarea cu succes a acestora si atingerea indicatorilor propusi. Acum, activitatea echipei ADR Centru urmareste derularea de catre beneficiari a achizitiilor publice in conditiile legii si conform graficelor de activitate, efectuarea lucrarilor propuse in proiecte, pentru finalizarea lor cu maximum de beneficii. Insa, in acelasi timp, pregatim noul Plan de Dezvoltare Regional, parte a strategiei nationale in domeniul dezvoltarii, pentru a putea atrage alte fonduri, prin proiectele noi care se vor inscrie de acum incolo in viitorul nostru portofoliu de necesitati de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Referitor la sumele acordate in 2010 la nivelul Regiunii Centru prin Programul Operational Regional, ADR Centru si-a atins indicatorul stabilit pentru anul 2010. Pentru anul trecut scopul Agentiei a fost de a contracta, prin proiecte, 55% din suma totala de 439,09 milioane euro. ADR Centru a reusit, pana la sfarsitul anului 2010, sa contracteze 57% din fondurile alocate prin Programul Regio. Pentru anul 2011 obiectivul ADR Centru este de a creste acest procent si de a contracta pana la 90% din valoarea fondurilor alocate la nivel regional.

In privinta cheltuielilor rambursate beneficiarilor, pana la finele anului 2010, conform procedurilor de lucru, ADR Centru trebuia sa plateasca beneficiarilor cheltuieli sau prefinantari in valoare de peste 39 milioane euro, echivalente sumei alocate Regiunii Centru pe anul 2007 prin Programul Regio. Acest indicator a fost atins si depasit, prin efectuarea unor plati in valoare de peste 43 milioane euro. Pentru anul 2011, la categoria de indicatori aferenta cheltuielilor, ADR Centru urmareste efectuarea unor plati pana la concurenta sumei de 78 milioane euro.

Deoarece in 2015 se finalizeaza perioada de implementare a acestui program, ADR Centru incepe pregatirea pentru urmatoarea perioada de programare financiara a Uniunii Europene, care se va derula intre anii 2014 si 2020. Pentru identificarea nevoilor de finantare in anul 2011 debuteaza colectarea informatiilor care vor duce la elaborarea noului Plan de Dezvoltare Regionala, pe baza unor intalniri punctuale si seminarii de lucru cu autoritatile publice locale, ONG-urile si cu reprezentantii mediului de afaceri. In cadrul acestor intalniri se vor identifica problemele economice sau sociale de nivel regional, domeniile ce au nevoie de fonduri nerambursabile, domeniile ce necesita sa fie sustinute la nivel european pentru finantare, in asa fel incat sa se reduca diferentele economico-sociale dintre zonele regiunii.

Pe langa aceste activitati, ADR Centru va continua sa implementeze proiectele demarate in anii anteriori, ce vizeaza domeniul resurselor de energie regenerabila, identificarea unor metode de prevenire a declinului demografic, integrarea firmelor din regiune intr-o retea europeana de parteneriate pentru a-si dezvolta afacerile. In acest an se vor demara noi proiecte regionale, cu impact semnificativ in cresterea capacitatii actorilor regional de a/si creiona politicile de dezvoltare, in asa fel incat viitoarea strategie de dezvoltare regionala sa aduca plus-valoare regiunii, in beneficiul tuturor locuitorilor.

Alba Iulia
25.01.2011