FONDURI REGIO PENTRU DEZVOLTAREA CENTRELOR URBANE

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat joi, 6 noiembrie 2008, cererea deschisa de proiecte, cu termen limita de depunere, pentru Axa Prioritara 1 a Programul Operational Regional – REGIO. Este vorba despre sub-domeniul „Centre urbane”, din cadrul Domeniului Major de Interventie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, din cadrul acestei axe prioritare („Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”), ultima lansata in cadrul REGIO.

In cadrul acestui sub-domeniu, vor putea primi finantare, pe baza planurilor integrate de dezvoltare urbana, proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban (infrastructura publica urbana, transport si mobilitatea populatiei, patrimoniu cultural mondial (UNESCO), national si local, din mediul urban); precum si proiectele prin care se propune dezvoltarea durabila a mediului de afaceri sau reabilitarea infrastructurii sociale din municipii si orase. Aceasta cerere deschisa de proiecte se adreseaza centrelor urbane, cu mai mult 10.000 de locuitori, cu exceptia polilor de crestere de nivel national (Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov) si a polilor de dezvoltare urbana regionali (Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Targu Mures), pentru care cererile deschise de proiecte se vor lansa la o data ulterioara. In Regiunea Centru 28 de municipii si orase pot beneficia de finantare nerambursabila pentru proiectele depuse in cadrul sub-domeniului „Centre urbane”.
La nivel national, alocarea financiara disponibila pentru acesta prima cerere de proiecte este de 503,60 milioane euro, din care, Regiunii Centru ii revin 45,49 milioane euro, pentru aceasta prima cerere de proiecte. Solicitantii eligibili in cadrul acestui domeniu de interventie sunt autoritatile publice locale din mediul urban, parteneriate intre acestea sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

Avand in vedere faptul ca incepand cu data de 2 decembrie 2008, se vor putea depune cereri de finantare pentru proiectele care se incadreaza in acest subdomeniu, pana pe data 31 martie 2009, orele 16.00, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza, la inceputul lunii decembrie, doua seminarii destinate potentialilor beneficiari ai acestui domeniu de finatare prin REGIO. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe www.inforegio.ro si pe pagina ADR Centru, www.adrcentru.ro.

„Un foarte mare interes a fost manifestat, pentru acesta axa, de catre autoritatile administratiei publice locale din orasele mai mici ale regiunii noastre. Sunt interesate sa depune proiecte in cadrul Axei Prioritare 1 a programului REGIO deoarece este Axa care beneficiaza de cel mai mare buget. Doar la nivelul Regiunii Centru sunt 151,64 milioane euro fonduri nerambursabile disponibile pentru perioada 2007-2013. Pentru a primi finantare, primariile trebuie sa depuna proiecte complexe, pentru dezvoltarea zonelor din oras, urmarind dezvoltarea infrastructurii urbane, inclusiv transportul, a unor structuri de sprijinire a investitorilor si a afacerilor, dar si reabilitarea infrastructurii sociale,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, sustinand importanta lansarii acestui sub-domeniu din cadrul Axei Prioritare 1 a programului REGIO.

Alba Iulia
10.11.2008