BILANTUL FONDURILOR NERAMBURSABILE LA ADR CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va prezenta in 19 decembrie 2008, bilantul celor 18 luni de implementare a Programului Operational Regional –Regio 2007-2013. Este vorba de organizarea Conferintei Regionale de evaluare a Stadiului de Implementare a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, eveniment care va aduce in acelasi loc beneficiarii, autoritatile locale, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, precum si reprezentantii ADR Centru.

Programul Operational Regional 2007-2013 – REGIO este un instrument structural de finantare nerambursabila la care contribuie Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei si beneficiarii, prin cofinantare. REGIO a fost lansat anul trecut la nivel national, tot in Regiunea Centru la Sibiu, in 13 iulie 2007. Cu un buget de 483,62 milioane euro alocate dezvoltarii mediului urban din Regiunea noastra, ADR Centru a mai realizat o premiera fiind prima agentie care a semnat un contract de finantare din aceste fonduri nerambursabile. Este vorba de proiectul depus de catre Consiliul Judetean Harghita pentru reabilitarea drumului judetean 132 din judetul Harghita, cu un buget de circa 67 milioane lei. Conferinta regionala va fi organizata in data de 19 decembrie 2008, in Sala de conferinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, incepand cu ora 12,00. Scopul acesteia va fi evaluarea activitatii intreprinse de catre specialistii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru in colaborare cu specialistii MDLPL in procesul de implementare a REGIO.

„Acum, dupa un an si jumatate de implementare efectiva a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, vom avea prilejul de a realiza o privire de ansamblu a datelor oficiale de la nivel regional ale programului. Pe parcursul intalnirii vom discuta despre proiecte, drumul banilor alocati prin Regio si primii pasi facuti in implementarea REGIO. Vor fi discutii despre ce se asteapta de la ADR Centru si Regiunea Centru in perioada 2008-2009,dar si 2009-2013, atat din partea beneficiarilor cat si din partea ministerului. Tot ce dorim noi, prin activitatile noastre, e sa ajutam beneficiarii sa-si depuna proiectele cat mai bine realizate, rezistente in viitor, pentru a putea ulterior sa asiguram o cat mai mare rata de absortie a fondurilor nerambursabile. De fapt, aceste date trasncrise in cuvinte ar reprezenta un nivel de trai mai bun in regiune, pentru fiecare cetatean,” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Noutati ale situatiei proiectelor depuse pe POR, precum si alte discutii contructive asupra problemelor intalnite in implementare, stabilirea unor relatii intre toti cei implicati in procesul de impementare a fondurilor, sunt alte cateva aspecte care vor fi atinse prin realizarea acestui eveniment.

Alba Iulia, 09.12.2008