Prin participarea la evenimentul Zilele Landului Brandenburg CETATENII GERMANI AU FOST INVITATI SA DESCOPERE FRUMUSETILE REGIUNII CENTRU

Timp de doua zile, 4 – 5 septembrie 2010, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat Re-giunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Prezentarea atractiilor turistice si a traditiilor din Regiunea Centru a avut loc in cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg 2010” care s-a desfasurat in localitatea Schwedt an den Oder. Standurile Regiunii Centru, reprezentate de catre ADR Centru si Consiliul Judetean Alba au fost apreciate atat de catre turistii si locuitorii prezenti, cat si de catre Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck si Ministrul Economiei, domnul Ralff Christoffers.

Peste 100.000 de vizitatori au fost inregistrati pe parcursul celor doua zile ale evenimentului si o mare parte dintre ei au trecut pe la standurile Regiunii Centru. Pentru a putea prezenta ”pe viu” oportunitatile, dar si traditiile din regiunea, intr-un stand au fost expuse materialele de prezentare ale celor sase judete – Covasna, Mures, Alba, Sibiu, Brasov si Harghita – in timp ce standul Consiliului Judetean Alba a incantat vizitatorii cu interiorul unei case motesti. Astfel, reprezentantii ADR Centru au prezentat publicului larg dezvoltarea vietii economico-sociale in Regiunea Centru, in timp ce reprezentantii judetului Alba, imbracati in costume populare motesti exemplificau obiceiurile si traditiile locale, iar un ansamblu al Centrului de Cultura „Augustin Bena” din Alba Iulia, incantau cetatenii landului german cu piese din folclorul romanesc. Momentele folclorice au fost sustinute timp de doua zile pe scena centrala a evenimentului, dar si in fata personalitatilor landului, in cadrul dineului oficial oferit de catre Ministrul Presedinte al landului, domnul Matthias Platzeck.

Multi locuitori si turisti din orasul german si-au manifestat dorinta de a vizita Romania, dupa ce au vazut stan-durile Regiunii Centru, in timp ce o alta parte, care deja ne-au vazut tara, au subliniat ca frumusetea locurilor si ospitalitatea oamenilor ii vor face sa revina cu placere in Romania. Succesul repurtat de catre Regiunea Centru s-a datorat, de asemenea, si reprezentantilor Landului Brandenburg in Romania, parteneri ai ADR Centru, care au putut prezenta concetatenilor germani atractiile regiunii noastre si propriile lor experiente in tara noastra.
Standurile Regiunii Centru au mai fost vizitate si de catre doamna Ursula Brettschneider, coordonatoarea Compartimentului de Relatii Internationale si Reprezentanta parteneriala, precum si de Ministrul Mediului, doamna Anita Tack, care si-au manifestat interesul pentru dezvoltarea unor viitoare proiecte bilaterale pe baza parteneriatului activ dintre cele doua regiuni.

”Prin participarea la aceasta manifestare dorim sa continuam schimbul eficient de informatii si, in acelasi timp, sa reusim sa facem cunoscuta Regiunea Centru si locuitorilor Landului Brandenburg, nu numai factorilor de decizie politica. Suntem onorati de faptul ca domnul Matthias Platzeck, Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, acorda o mare importanta relatiilor noastre bilaterale. Recent am fost alaturi de domnia sa in orasul Potsdam, tocmai pentru a identifica metodele prin care s-ar putea concretiza proiectele noastre viitoare, fie in domeniul dezvoltarii oraselor cu centre istorice, fie in domeniul utilizarii eficiente a energiilor regenerabile, dar si pe alte paliere. Prin schimbul de informatii, prin promovarea oportunitatilor noastre si beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea, in anii urmatori, de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regionala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background privind manifestarea Zilele Landului Brandenburg, editia XX, si despre parteneriatul bilateral dintre Regiunea Centru si acest land din Germania

Zilele Landului Brandenburg se organizeaza din doi in doi ani, locatia evenimentului schimbandu-se de fiecare data. Pe langa regiunile partenere traditionale ale Landului Brandenburg (Centru, Großpolen si Niederschlesien – ultimele doua din Silezia Inferioara-Polonia) au mai fost invitati sa participe si alti parteneri internationali. Atentia acordata regiunii romanesti a fost ilustrata si de catre presa regionala din Germania care, in stirile dedicate evenimentului, a insistat asupra oportunitatilor Regiunii Centru, precum si asupra avantajelor reciproce rezultate din acest parteneriat, prezentate chiar in interviuri si emisiuni dedicate reprezentantilor Regiunii Centru.

Prin aceasta editie, Landul Brandenburg si-a serbat existenta de doua decenii. In fata publicului s-au prezentat asociatii din domeniile culturii si artei, al activitatii cu tineri si copii, al serviciilor publice, spectacole de teatru, precum si manfestari dedicate dezvoltarii turismului si mediului de afaceri cu specific regional. In stil specific german toate evenimentele au prezentat rezultatele muncii oamenilor si au promovat Landul lor natal, Brandenburg.

Regiunea Centru a beneficiat de un stand in sectiunea centrala a zonei expozitionale principale ”Patria Brandenburg”, pentru a sublinia importanta pe care germanii o acorda parteneriatului dintre cele doua regiuni. Celelalte zone expozitionale au fost amplasate langa raul Oder – zona tematica dedicata istoriei, naturii, sportului si jocurilor, in timp ce o alta zona a fost dedicata orasului-gazda – Schwedt an den Oder, o a patra zona expozitionala, pe care au fost prezenti si folcloristii judetului Alba, fiind dedicata spectacolelor si divertismentului.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lun-gul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Recenta vizita de lucru a reprezentantilor Regiunii Centru in Landul Brandenburg, a fost o confirmare a parteneriatului prin care Cancelaria de Stat a acestui land a susţinut activ eforturile noas-tre de dezvoltare si prin care a dorit sa impulsioneze activitaţile şi proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma acestui parteneriat, si de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avan-sat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane il reprezinta posibilitatea de cooperare in domeniul dezvoltarii oraşelor cu centre istorice, ca o componenta a dezvoltarii urbane. In aceste conditii, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg reprezinta, atat pentru partea romana, cat si pentru par-tea germana, o oportunitate. Participarea la evenimentul Zilele Brandenburg a fost in acelasi timp datorata si intaririi relatiilor internationale bilaterale, printr-un schimb avantajos de informatii. Regiunea Centru a fost pri-ma din Romania care a participat la acest eveniment.