Instruiri pe proiecte de mediu organizate de ADR Centru

Joi 27.03.2008 si respectiv luni 31.03.2008, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza doua sesiuni de informare pentru potentialii beneficiari care vor sa depuna cereri de finantare pe schema de finantare Phare 2006 – „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”. Seminariile vor avea loc in judetul Brasov, la Consiliul Judetean Brasov pentru judetele Harghita, Covasna si Brasov, iar pentru potentialii beneficiari din judetele Sibiu, Alba si Mures seminarul se va sustine la Alba Iulia, la Hotel Transilvania.

ADR Centru are disponibil pentru finantare un buget de 4.575 milioane euro, din care 3.4312 milioane reprezinta fonduri Phare nerambursabile. Fondurile vor fi acordate proiectelor ce vizeaza activitati in domeniul gestionarii deseurilor, precum si cel al gospodaririi apei si a apelor uzate. Au fost invitati sa participe la seminarii reprezentanti ai Consiliilor Judetene, ai primariilor de orase si comune cu pana la 50,000 de locuitori, precum si reprezentantii Agentiilor de Protectia Mediului din regiune. Suma minima care poate fi solicitata pe un proiect este de 100.000 euro, dar nu mai mult 1.000.000 euro, iar finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din valoarea totala a costurilor eligibile ale proiectului. In sectorul deseurilor se vor finanta proiecte ce vor urmari reducerea impactului depozitelor de deseuri asupra mediului inconjurator; introducerea colectarii si transportului deseurilor in zonele in care nu a existat pana in momentul de fata sistem de salubrizare si imbunatatirea metodelor simple si eficiente de tratare a deseurilor. In sectorul gestionarii apelor si a apelor uzate se vor finanta proiecte ce vizeaza constituirea unor sisteme de gospodarire a apelor uzate conforme cu standardele UE (proiecte de gospodarire a apelor uzate) si de imbunatatire a protectiei impotriva inundatiilor. Pe parcusul unei sesiuni de instruire se vor prezenta potentialilor beneficiari cadrul general al acestei scheme de grant, o aplicatie practica a documentatiei care trebuie intocmita pentru proiect, precum si modalitati de completare a documentatiei necesare la depunere, cererea de finantare, bugetul, etc. Se vor puncta de asemenea, aspecte importante din procesul de evaluare si selectie a cererilor, alte documente necesare si prevederile legislative referitoare la achizitii.
”Este foarte important ca potentialii beneficiari ce vor sa depuna proiecte pentru finantare sa inteleaga exact ce li se cere in fiecare document care constituie dosarul depus pentru finantare. Incercam pe parcusul acestor seminarii, prin expertii nostri si cei de la asistenta tehnica, sa identificam aspectele unde uneori se mai fac greseli, sa folosim toti aceiasi termeni cu acelasi inteles. Noi vrem ca aceste fonduri sa fie in totalitate absorbite, pentru a crea o infrastructura a deseurilor si apelor functionala, un minim necesar in zilele noastre, pentru un trai decent.,” a declarat Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Cererile de finantare se vor depune pana la data de 25 aprilie 2008, orele 16,00 la sediul ADR Centru. Cei ce doresc mai multe infomatii si detalii se pot documenta la biroul de informare, disponibil in fiecare joi la sediul ADR Centru si in fiecare zi de vineri la sediul Biroului Extern Brasov. Pentru mai multe date referitoare la persoanele de contact, orarul help-desk-ului si numere de de telefon, accesati website-ul ADR Centru www.adrcentru.ro
Alba Iulia
25.03.2008