Grad de contractare de aproape 105% in Regiunea Centru

Dupa semnarea celor mai recente contracte de finantare, ADR Centru a atins nivelul de 104,84% in procesul de atragere a fondurilor europene alocate prin Programul Operational Regional, REGIO 2007-2013. Astfel, prin cele 380 contracte incheiate cu beneficiarii de fonduri nerambursabile alocate spre dezvoltare in Regiunea Centru, vor fi atrase fonduri nerambursabile de 461,7 milioane euro. La acestea se adauga alte 17 cereri de finantare, ce solicita fonduri de 38,73 milioane euro. Pentru aceste cereri, aflate in faza precontractuala, in curand vor fi semnate contractele de finantare. Gradul efectiv de absorbtie a fondurilor contractate, pana la aceasta data, a ajuns la 40%. ADR Centru isi propune sa incheie perioada de finantare 2007-2013 cu un nivel de contractare de peste 110%, iar pana in 2015, in Regiunea Centru sa fie absorbite sume nerambursabile de peste 400 milioane euro!

Pe parcursul celor aproape sase ani de activitate a programului, incepand cu iulie 2007, la sediul ADR Centru din Alba Iulia s-au depus 1110 proiecte, cu o valoare totala de peste 1,67 miliarde euro, prin care se solicita aproape 1,17 miliarde euro fonduri nerambursabile, de peste 2,5 ori mai mult decat alocarea financiara de care a beneficiat Regiunea. Proiectele deja contractate au o valoare totala de circa 678 milioane euro.
Prin aceste proiecte, autoritatile publice locale si ONG-urile au solicitat finantare pentru investitii in dezvoltare urbana, pentru modernizarea infrastructurii de transport, locala si regionala, precum si pentru investitii in domenii sociale – medical, educational, sau pentru ocrotirea persoanelor dezavantajate. De asemenea, firmele private au avut nevoie de finantare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atat pentru dezvoltarea centrelor de afaceri, cat si pentru microintreprinderile din zona urbana, dar si pentru reabilitarea unor situri industriale poluate. Exemple distincte sunt domeniul destinat dezvoltarii urbane integrate, dupa un concept nou pentru Romania, care a avut alocate aproape 149 milioane euro, din suma totala alocata Regiunii de 440 milioane euro, in cadrul caruia sapte municipii au depus 75 de proiecte, ce solicita peste 253 milioane euro. Un alt aspect distinct a vizat imbunatatirea sectorului turistic, prin investitii in obiective de patrimoniu, dar si in infrastructura si in serviciile specifice de turism.

”ADR Centru gestioneaza, pe baza experientei de 14 ani in domeniul fondurilor nerambursabile, peste 461 milioane euro, sume contractate in Regiunea Centru prin cele 380 de proiecte. Aceste fonduri sunt alocate din bugetul Programului Operational Regional, care reprezinta unul din Instrumentele Structurale de care beneficiaza tara noastra. Impreuna cu MDRAP ne-am propus inca de la inceputul anului depasirea nivelului de contractare a sumelor alocate din surse nerambursabile prin Programul Regio si acest lucru s-a intamplat acum, la inceputul acestui trimestru. Pot sa va spun ca, pana in luna martie, am platit beneficiarilor peste 173 milioane euro, ceea ce inseamna un grad de absorbtie a fondurilor de aproape 40% in Regiune. Avem si 161 de proiecte finalizate, raspandite in intreaga regiune si in acest an numarul acestora va creste semnificativ. Este posibil ca gradul de contractare sa treaca de 110%, deoarece exista si proiecte in precontractare si in faze finale de evaluare, dar aspectul cel mai important acum este de a-i sprijini pe beneficiari sa-si deruleze eficient proiectele. Regiunea Centru are nevoie de aceste resurse si beneficiarii de fonduri au nevoie de expertiza si sprijinul nostru. Impreuna dam valoare proiectelor si fondurilor atrase in regiune, care se ridica in jurul valorii de un miliard de euro, prin investitiile conexe proiectelor REGIO. Acum urmeaza evaluarea impactului acestor finantari si pregatirea pentru viitoarea perioada de finantare, astfel incat sa raspundem cat mai bine nevoilor cetatenilor, pentru imbunatatirea conditiilor lor de viata”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background

Proiectele contractate vor sprijini municipiile Brasov, Tirgu Mures si Sibiu pentru a se dezvolta in calitate de poli de crestere si dezvoltare urbana, iar municipiile Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Toplita vor deveni centre urbane tot mai competitive, dezvoltate economico-social. Pentru atingerea acestor obiective autoritatile publice locale au la dispozitie sume nerambursabile de 151,6 milioane euro, pentru investitii in infrastructura, modernizari de centre sociale si obiective turistice. Peste 263 km de drumuri judetene, strazi urbane si sosele de centura se reabiliteaza cu un buget de 115 milioane euro fonduri nerambursabile, pana in 2015. Spitalul Judetean Covasna si alte 5 ambulatorii din regiune, ce au la dispozitie un buget de peste 21 milioane euro fonduri nerambursabile, se vor moderniza si dota cu ehipamente performante de ultima generatie, care sa sprijine cadrele medicale in activitatea de diagnosticare si tratament. Un numar de 26 de scoli, precum si 22 centre sociale pentru varstnici, persoane cu deficiente si copii vor fi dotate, extinse si reabilitate, prin investitii nerambursabile de peste 40 milioane euro. Pentru a asigura cetatenii ca, in caz de necesitate, exista echipamente si profesionisti pregatiti sa intervina, cele sase consilii judetene din regiune au la dispozitie un buget de 11,6 milioane euro, pentru crearea unui centru de comanda modern, precum si pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unitati de interventie in situatii de urgenta, din 21 de orase.
Pe langa proiectele de investitii publice, mediul privat din Regiunea Centru a contractat un buget de circa 55 milioane euro pentru crearea a cinci centre de afaceri si sustinerea a 227 microintreprinderi pentru dezvoltarea afacerilor si crearea a mai mult de 1600 de noi locuri de munca. Regiunea Centru este printre putinele regiuni din Romania unde autoritatile sunt dispuse sa investeasca si sa reabiliteze foste situri industriale ramase abandonate. Cu un buget de 7,5 milioane euro fonduri nerambursabile, in acest an se vor finanta patru proiecte ce urmaresc curatarea si reabilitarea a patru situri industriale poluate din orasele Tirgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc si Sfantu Gheorghe. Domeniul turismului aloca un buget de peste 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administratia publica in reabilitarea a 3 cetati obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea si Tirgu Mures, precum si pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse in circuitul turistic. Tot prin acest domeniu se va restaura si unul dintre simbolurile orasului Sibiu, Biserica Evanghelica, una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din Transilvania. Cu un buget de aproape 35 milioane euro fonduri nerambursabile, gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 8 unitati de cazare, se vor dezvolta 3 structuri de agrement, 3 puncte Salvamont vor fi construite iar altul va fi reabilitat, toate patru urmand a fi complet echipate. In plus, din aceste resurse se vor amenaja si patru parcuri tematice sau de agrement, dar se va construi si o partie de schi si se vor crea peste 200 locuri de munca.