PROIECTE DE PESTE 18 MILIOANE DE EURO PENTRU REABILITAREA INFRASTRUCTURII SOCIALE LA NIVELUL REGIUNII CENTRU

In data de 25 iunie 2010, ora 12.00, la nivelul Regiunii Centru a fost suspendata depunerea de cereri de finantare pentru domeniul ce aloca fonduri nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii sociale prin Programul Operational Regional. La Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru nu se mai pot depune proiecte pe Domeniul major de interventie 3.2 – „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale” – deoarece bugetul alocat regiunii pe perioada 2007-2013 a fost depasit cu mai mult de 7 milioane euro.

Prin fondurile alocate acestui domeniu se pot reabilita centrele sociale cu destinatie multifunctionala, care pot acoperi o gama variata de servicii, cu scopul de a ajuta persoanele in dificultate, incepand cu acceptarea lor in centru, pana la rezolvarea unor probleme specifice cu care acestea se confrunta, inclusiv prin organizarea unor ateliere de lucru pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independente si a competentelor profesionale. De asemenea, fondurile nerambursabile au putut fi solicitate si pentru investitii in centrele rezidentiale care asigura servicii de cazare de lunga durata, asigurandu-se astfel un cadru adecvat de gazduire si ingrijire a persoanelor aflate in dificultate.
Cererea deschisa de proiecte pentru Domeniul major de interventie 3.2 al programului REGIO a fost lansata pe data de 28 ianuarie 2008, iar bugetul alocat domeniului a fost de 10,63 milioane euro, la nivelul Regiunii Centru.

„La nivelul Regiunii Centru se simte un interes crescut pentru revitalizarea domeniului serviciilor sociale. Atat ONG din domeniu, cat si administratia publica, au depus cereri de finantare a unor proiecte care prevad investitii importante in sectorul social deoarece doresc sa reactioneze rapid, in sprijinul celor care au nevoie. De fapt, prin aceste proiecte se vine in intampinarea cerintelor civilizatiei moderne, dar se respecta si principiile enuntate, chiar la inceputul acestui an, de Uniunea Europeana. Avand in vedere perioada economica mai grea prin care trecem, este obligatoriu ca in special pentru persoanele vulnerabile, aflate in dificultate, sa li se asigurare conditii decente de trai, sau de reintegrare sociala. Pe de alta parte, fara aceste resurse, multe centre sociale sau rezidentiale nu ar fi putut fi realizate, nici de administratiile publice locale, nici de furnizorii privati de servicii sociale. Fara aceste fonduri structurale nerambursabile nu ar fi fost atinse obiectivele stabilite pentru dezvoltare sociala la nivel continental, iar persoanelor aflate in dificultate nu li s-ar fi oferit servicii de calitate”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana la 25.06.2010, ora 12.00, cand depunerea de cereri de proiecte pe acest domeniu a fost suspendata, la sediul ADR Centru au fost depuse 51 proiecte, din care 13 au fost respinse, iar patru proiecte, cu o valoare nerambursabila solicitata de 1,86 milioane euro, au fost contractate. Alte sase proiecte se afla in etapa de precontractare, inca sase fiind pe lista de rezerva a domeniului. In prezent 17 proiecte sunt in curs de evaluare, iar cinci cereri de finantare, depuse in zilele de 24 si 25 iunie, sunt inca nedeschise.

Valoarea totala solicitata de catre proiectele contractate si cele aflate in precontractare este de 5,57 milioane euro. Cele 17 proiecte ramase in curs de evaluare solicita o suma de peste 9 milioane euro, la care se adauga valoarea sumei nerambursabile solicitate de proiectele din lista de rezerva. Bugetul alocat Regiunii Centru pe perioada 2007-2013 a fost depasit, prin sumele totale solicitate spre finantare de catre toate cererile depuse, cu mai mult 7 milioane euro.

Alba Iulia, 28.06.2010