Fonduri nerambursabile pentru reabilitarea drumului judetean 142c din judetul Mures

Un nou contract de finantare nerambusabila, prin Programul Operational Regional – REGIO, va fi semnat marti, 10 februarie 2008, la ora 12, in Sala mica de sedinte din sediul Consiliului Judetean Mures. Este cel de-al cincilea contract semnat la nivelul Regiunii Centru si prevede „Reabilitarea si modernizarea Drumului Judetean DJ142C”, beneficiar fiind Judetul Mures. Depus de catre Consiliul Judetean Mures, proiectul are o valoare totala de peste 23 milioane lei, prin finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene fiind solicitate peste 18,28 milioane lei.

Semnarea contractului va avea loc in prezenta mass media si a reprezentantilor ADR Centru si CJ Mures. In cadrul evenimentului vor fi subliniate rezultatele asteptate prin implementarea acestui proiect. Cu un buget total de peste 23,089 milioane lei, proiectul depus de catre CJ Mures, prevede reabilitarea unui tronson al drumului judetean care face legatura intre magistrala E60 si DN 14, pornind din localitatea Coroisanmartin, pana la limita cu judetul Sibiu. Principalul obiectiv al proiectului este cresterea dezvoltarii socio-economice durabile a unei variante de legatura mai rapida intre doua drumuri nationale intens circulate, prin imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in zona. Durata de realizare a proiectului este de 40 luni, de la data semnarii contractului, la care se adauga termenul de garantie a lucrarii. Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin POR – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 142C, care leaga comuna Balauseri de orasul Dumbraveni, se vor reabilita 7 poduri, se vor moderniza peste 20 de kilometri de sosea si se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone. Prin proiect se vor amenaja 45 de intrari catre drumurile laterale, cu o noua structura rutiera, pe mai mult de 237 metri liniari in total. Autorii proiectului estimeaza ca, prin reabilitarea acestui drum, traficul de pasageri si marfuri din zona vor creste cu mai mult de 15%, pana in anul 2015.

„Semnarea unui contract este urmata, de fapt, de o etapa foarte importanta pentru beneficiari, respectiv implementarea corecta si la timp a proiectului pentru care s-a solicitat finantarea nerambursabila. Aceasta etapa este decisiva pentru buna absorbtie a fondurilor, conform celor prevazute in fiecare proiect in parte. Necesarul de finantare pentru infrastructura de transport este mult mai mare, nu numai la nivelul judetului Mures, ci in intreaga regiune, dar depindem de un buget limitat, pe care trebuie sa il consumam cu chibzuinta. Cu toate acestea, judetul Mures este unul dintre judetele care stie sa atraga eficient fonduri publice nerambursabile, care duc la imbunatatirea climatului economico-social la nivelul Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru, si Consiliul Judetean Mures, ca institutie ce reprezinta beneficiarul acestei finantari, vor semna Contractul de finantare in trei exemplare, urmand ca acestea sa fie transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei pentru a fi semnate si la nivelul Autoritatii de Management. Va invitam sa luati parte la acest eveniment, marti, 10 februarie 2009, incepand cu ora 12.00, la Sala mica de sedinte din sediul Consiliului Judetean Mures.