CONSILIUL PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA CENTRU SE INTRUNESTE LA SUGAS BAI

ADR Centru organizeaza joi, 10 iunie 2010, la Pensiunea Görgö din Sugas Bai – Sfantu Gheorghe, județul Covasna, cea de-a doua sedinta din acest an a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Centru. Evenimentul este conexat si cu o reuniune a Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru. La aceste manifestari participa reprezentanti ai autoritatilor publice locale si ai ONG relevante in implementarea programului REGIO in Regiunea Centru urmand sa fie dezbatut procesul de depunere a proiectelor cu finantare nerambursabila prin programul REGIO.

Sedinta CDR Centru va debuta cu proiectul de hotarare privind alegerea presedintelui si vicepresedintelui Consiliului pentru Dezvoltare Regionala “CENTRU”. Avand in vedere decizia CDR Centru luata cu ocazia sedintei din 04.10.2006 ca, dupa perioada de mandat de un an, presedintele si vicepresedintele sa se schimbe intre ei in functie si, avand in vedere ca se incheie durata de un an aferenta mandatului domnului presedinte Ion Dumitrel, membrii CDR Centru vor decide alegerea presedintelui si vicepresedintelui CDR Centru.

Intalnirea de lucru a membrilor CDR si CRESC Centru va avea ca teme principale analiza Raportului privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, conexat cu doua informari, referitoare la stadiul implementarii Axei prioritare 1 a Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru si la sedinta Comitetului de Monitorizare al POR din perioada 19-20 mai 2010. Discutii privind implementarea Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru vor viza inclusiv corelarea proiectelor finantate sau finantabile la nivelul Regiunii Centru din fonduri publice.

Celelalte puncte de pe Ordinea de zi a sedintei includ proiecte de hotarari pentru dezvoltarea unor proiecte de interes regional. Se vor supune la vot aprobarea participarii ADR Centru ca partener in Proiectul RO-SMEP: “Panels – a two way communication RO-EU Transylvania”, aprobarea participarii in continuare a ADR Centru ca partener in Proiectul BISNet Transylvania 2011-2012 si a co-finanțarii aferente bugetului ADR CENTRU in acest proiect, precum si avizarea Acordului de Colaborare in vederea constituirii Clusterului de cercetare in domeniul energiilor regenerabile incheiat intre partenerii regionali.

Pe Ordinea de zi a lucrarilor este prevazuta si adoptarea proiectelor de hotarari privind aprobarea modificarii Organigramei si a Structurii Organizatorice a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, precum si aprobarea modificarii Regulamentului de Organizare si Functionare al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin transferarea intre departamente a unor posturi, ca urmare a cresterii activitații departamentului Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operațional Regional.

Sedința CDR Centru se va incheia cu dezbaterea informarilor privind proiectul ENESCOM “Rețea Europeana de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile si a reducerii emisiilor de CO2 in comunitațile locale” si a celei privind participarea Regiunii Centru la evenimentul Zilele Landului Brandenburg 4-5 septembrie 2010. In cadrul secțiunii ”Diverse” de pe Ordinea de zi, doamna dr. Birgit Schliewenz, reprezentantul Landului Brandenburg in Regiunea Centru, pentru chestiuni de parteneriat bilateral, va prezenta atat o analiza a derularii acestui parteneriat, cat si cateva dintre aspectele pe care colaborarea romano-germana le va avea in viitor, in special pentru susținerea domeniului privat si a investitorilor din Regiunea Centru.

Lista completa a punctelor de pe Ordinea de zi si materialele Sedintei CDR Centru din data de 10 iunie 2010 se gasesc pe site-ul www.adrcentru.ro, sectiunea „Despre noi/CDR“.

„Preocuparile noastre de atragere in procent cat mai mare si distribuire unitara a fondurilor structurale alocate pentru investitii in infrastructura si dezvoltare regionala vor fi dezbatute si in aceasta intalnire a membrilor CRESC si CDR Centru. Trebuie sa asiguram corelarea si integrarea a cat mai multe proiecte, pentru dezvoltare regionala unitara, pe baza oportunitatilor care mai sunt active pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila prin programul REGIO. In Regiunea Centru aproape toate domeniile majore de interventie sunt acoperite de proiecte, cu exceptia domeniilor Axei prioritare 4, referitoare la sprijinirea mediului de afaceri, unde mai sunt sume disponibile. Dorim sa atragem proiecte bune si pe aceste domenii, cu atat mai mult cu cat consolidarea mediului privat reprezinta o cale de a diminua efectele crizei economice. Pe de alta parte, investitiile pe oricare dintre domeniile REGIO reprezinta prioritati pentru Regiunea Centru,dar dorim sa trecem de euforia depunerii de proiecte si sa ne concentram, impreuna cu partenerii nostri din domeniul public, pe tragerea efectiva de sume, pe implementarea cu succes a proiectelor si pe consumarea efectiva a fondurilor nerambursabile. Trebuie sa impulsionam acum depunerea de cereri de rambursare si derularea proiectelor contractate in cele mai bune condiții, cu atat mai mult cu cat cererea pentru finantari nerambursabile a fost mult mai mare decat alocarea financiara prin Programul Operational Regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Va invitam pe aceasta cale sa luați parte la lucrarile Sedinței CDR Centru, la Pensiunea Görgö din Sugas Bai – Sfantu Gheorghe, județul Covasna, joi, 10 iunie 2010, incepand cu ora 11,00.

Alba Iulia,
09.06.2010