S-au epuizat fondurile pentru reabilitarea spitalelor de la nivelul Regiunii CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta suspendarea la nivelul Regiunii Centru a unui alt domeniu de finantare nerambursabila. Pentru vineri 07 mai 2010, incepand cu orele 12.00, a fost stabilita data limita pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila prin care se pot moderniza si echipa spitalele si ambulatoriile din cele sase judete ale Regiunii Centru. Instructiunea privind suspendarea depunerii de cereri de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 a fost emisa de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului datorita depasirii sumelor disponibile spre finantare prin domeniul major de interventie 3.1.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 3.1 a fost lansata in urma cu doi ani, pe data de 22 ianuarie 2008, iar bugetul alocat Regiunii Centru pentru astfel de proiecte a fost stabilit la 18,54 milioane euro. Pana in prezent, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au fost depuse, de catre autoritatile publice locale din mediul urban, un numar de 12 proiecte prin care s-au solicitat spre finantare 29,39 milioane euro. Nici un contract de finantare nu a fost semnt pana in prezent pe acest domeniu, iar, din totalul proiectelor depuse, doua proiecte au fost respinse si sase cereri sunt inca in curs de evaluare. Un numar de 4 cereri de finantare se afla in etapa premergatoare semnarii contractelor de finantare, etapa precontractuala, solicitand spre finantare nerambursabila suma de 3,51 milioane euro. Cele sase proiecte ramase in curs de evaluare, solicita pentru reabilitarea infrastructurii de sanatate suma de 24,44 milioane euro. Prin proiectele ramase in evaluare sau in curs de contractare bugetul alocat acestui domeniu a fost depasit, ca fonduri solicitate, cu 9,41 milioane euro. Prin aceste fonduri nerambursabile, autoritatile publice locale urmaresc modernizarea cladirilor, a utilitatilor generale si specifice, achizitionarea de echipamente, dar si crearea sau modernizarea in spitale sau ambulatorii, a facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati fizice.

„Scopul acestui domeniu de interventie il constituie imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala si repartizarea echilibrata a acestora pe teritoriul regiunii. Aceasta este o infrastructura medicala la care, de nevoie, cu totii vom apela. Pe acest domeniu au depus proiecte autoritatile publice locale din orase si cele din mediul rural. In multe cazuri conditiile de spitalizare sau aparatura folosita in spitale si ambulatorii lasa mult de dorit si sunt destul de departe de standardele europene. Avem nevoie de infrastructura de sanatate de calitate in fiecare judet si localitate a regiunii, pentru a se asigura accesul egal al cetatenilor la serviciile medicale. Practic, si la acest domeniu fondurile disponibile s-au dovedit insuficiente comparativ cu gradul nevoii de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cererile de finantare pentru DMI 3.1 din cadrul Programului Regio in Regiunea Centru, se pot depune pana vineri 07 mai 2010, ora 12,00, la sediul ADR Centru din Alba Iulia.

Alba Iulia, 20.04.2010