INTERES CRESCUT PENTRU ACCESAREA FONDURILOR DIN REGIUNEA CENTRU PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI

Odata cu relansarea domeniului 5.2 al Programului Operational Regional, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat o serie de seminarii de informare pentru potentialii beneficiari din Regiunea Centru. Cei aproape 80 de potentiali beneficiari prezenti la seminarii sau aratat foarte interesati de accesarea celor peste 6 milioane euro disponibile ca fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea structurilor de turism.

Relansat in data de in 30 octombrie 2009, domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional aloca fonduri pentru „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”. Fondurile ramase disponibile la nivelul Regiunii Centru sunt de peste 6,6 milioane euro si pot fi accesate incepand cu data de 23 noiembrie 2009, cand incepe depunerea de proiecte la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia.

“Am incercat in cadrul acestor seminarii sa subliniem modificarile din ghidul solicitantului si sa clarificam situatiile ce sunt neclare pentru cei interesati sa depuna proiecte pentru dezvoltarea oportunitatilor turistice din zona. Pentru a-i ajuta in redactarea unui proiect cat mai bun, o parte din informatii a fost alocata evidentierii celor mai frecvente greseli observate la evaluarile proiectelor depuse pana in prezent, precum si modalitatea corecta de redactare a cererilor. Numarul participantilor si al clarificarilor solicitate pe acest domeniu, adresate direct, prin email sau telefonic, demonstreaza ca fondurile nerambursabile ramase pentru infrastructura turistica vor fi insuficiente nevoilor Regiunii Centru pentru dezvoltarea potentialului turistic,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Spre deosebire de celalalte lansari cand publicarea ghidului a coincis cu startul depunerii de proiecte, de aceasta data solicitantii au beneficiat de o perioada de 20 zile in care si-au putut finaliza proiectele in cazul in care doresc sa le depuna in prima zi. Proiectele care se vor depune pe domeniul 5.2 pot avea o valoare intre minim 700.000 si maxim 85.000.000 RON, pentru proiectele implementate in localitati din mediul urban sau in statiuni turistice balneare, climatice si balneo-climatice (indiferent daca sunt localizate in mediul rural sau urban). Pentru proiectele implementate in localitatile din mediul rural, un proiect poate avea valoarea minima de 6.400.000 si maxima de 85.000.000 RON. Prima cerere de proiecte pe acest domeniu a fost lansata pe data de 29 aprilie 2008 cu un bugetalocat domeniului pe perioada 2007-2013 de 25,18 milioane euro. Dupa aproximativ sapte luni, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, respectiv in 19.12.2008 a suspendat depunerea de proiecte pe acest domeniu. Pana la 23.10.2009 un numar de 37 proiecte au fost depuse pe acest domeniu, din care 24 proiecte au fost respinse. La aceeasi data un numar de 5 proiecte erau in curs de evaluare, 4 in etapa de precontractare iar patru proiecte din cele depuse au fost aprobate spre finantare.

Alba Iulia
20.11.2009