Au fost aprobate primele programe de finantare pentru 2014-2020, urmeaza Programul Operational Regional

Comisia Europeana a adoptat recent primele doua programe operationale pentru perioada 2014-2020, programe prin care Romania primeste 1,53 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei si pentru implementarea eficienta a fondurilor europene. Programul Operational Regional, unul dintre cele 9 programe care sunt propuse spre aprobare pentru viitoarea perioada de programare, urmeaza a se semna in primul trimestru al anului urmator.

”Pentru perioada 2014-2020, Romania a fost a 11-a tara din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care a semnat Acordul de Parteneriat, in luna august a acestui an. In ceea ce priveste aprobarea Programelor Operationale, la nivelul Uniunii sunt in jur de 440-450 de programe care se transmit spre aprobare. Dintre acestea, pana la inceputul lunii decembrie 2014 au fost aprobate 38 de programe operationale, practic mai putin de 10%. E drept, in perioada asta au mers mai greu lucrurile si in Romania, dar nu trebuie sa ne alarmam, deoarece au mers greu la nivelul intregii Uniuni Europene. Asta atat pentru faptul ca bugetul UE pentru 2014-2020, care normal trebuia aprobat in ultimul trimestru al lui 2012, inainte cu un an si ceva de perioada de start, a fost aprobat doar anul trecut pe vremea asta, cat si pentru faptul ca anul acesta fiind alegeri europarlamentare s-a schimbat si componenta Comisiei. De aici avem anumite intarzieri conjuncturale, dar suntem optimisti in legatura cu aprobarea cat mai curand posibil a noului Programul Operational Regional, cu atat mai mult, cu cat noul Comisar european pentru Dezvoltare regionala este roman”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Ambele programe, ce au fost semnate in luna decembrie 2014, vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Programul de Asistenta Tehnica vine in sprijinul eforturilor administratiei de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene, bugetul alocat fiind format din 212 milioane de euro, contributie europeana, iar 38 milioane euro reprezentand contributia romaneasca. Programul pentru Competitivitate care isi propune sa stimuleze inovatia si raspunde nevoilor reale ale IMM-urilor si ale economiei, are o valoarea totala de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde euro reprezinta contributia europeana.

Pe langa cele doua programe aprobate, Programul Operational Regional cu un buget de 6,70 miliarde euro, a fost transmis deja la CE spre aprobare din august 2014. Pe langa cele trei programe, Romania mai are prevazute alte 6 programe operationale prin care se vor investi fonduri europene in dezvoltarea tarii. Celelalte programe si fonduri nerambursabile alocate sunt: Programul Operational Infrastructura Mare – cu un buget de 9,41 miliarde euro, Programul Operational Capital Uman – cu un buget de 4,33 miliarde euro, Programul Operational Capacitate Administrativa – 0,55 miliarde euro, Programele de cooperare transfrontaliera – cu un buget de 0,45 miliarde euro, Programul National de Dezvoltare Rurala – cu un buget de 8,01 miliarde euro si Programul Operational Pescuit – cu un buget de 0,17 miliarde euro.
Regiunii Centru ii este alocata prin Programului Operational Regional 2014-2020 suma de 637,96 milioane euro la care se mai adauga contributia nationala, rezultand astfel un buget total de peste 750 milioane euro. Acest buget gestionat catre ADR Centru se va distribui la nivelul Regiunii Centru prin 12 Axe prioritare, in concordanta cu obiectivele tematice europene.