SE SUSPENDA DEPUNERILE PE UN NOU DOMENIU AL PROGRAMULUI OPERATIONAL REGIONAL DIN REGIUNEA CENTRU

Incepand cu data de 30.07.2009, ora 16,00, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru suspenda, pentru Regiunea Centru, procesul de depunere a cererilor de finantare pe domeniul major de interventie 5.1 al Programului Operational Regional. Cu un buget de 25,66 milioane euro, fonduri europene nerambursabile, proiectele depuse pe acest domeniu de interventie urmaresc, prin finantarea solicitata, restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe din Regiunea Centru.

Decizia suspendarii depunerii de proiecte a fost luata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei datorita depasirii, prin proiectele contractate sau aflate in evaluare, a bugetului alocat domeniului cu mai mult de 150%. Depunerea de proiecte pentru domeniul 5.1 a fost lansata in urma cu un an, in 14 martie 2008. In cadrul acestui domeniu major de interventie, se finanteaza proiectele care au ca obiectiv conservarea, restaurarea, consolidarea, reabilitarea si protejarea monumentelor istorice. Pana in prezent s-au depus la nivelul Regiunii Centru, un numar de 16 cereri de finantare de catre potentialii beneficiari din regiune. Aceste proiecte au o valoare totala a bugetului de 72,27 milioane euro. Cele 16 proiecte depuse la ADR Centru, solicita spre finantare fonduri nerambursabile in valoare de 53,61 milioane lei. Doua proiecte au fost aprobate pana in prezent spre finantare prin acest domeniu. Este vorba despre proiectul „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul Nordic Fortificatia de tip Vauban – Alba Iulia, cai de acces, iluminat si mobilier urban specific”, a fost depus la sediul ADR Centru de catre Consiliul Local Alba Iulia si proiectul „Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in orasul Rupea” depus de Consiliul Local Rupea. Cele doua proiecte au o valoare totala eligibila de 13,34 milioane euro.

“Cresterea importantei turismului si a culturii, ca factori care stimuleaza cresterea economica a regiunii, respectand in acelasi timp principiile dezvoltarii durabile si ale protectiei mediului, este unul dintre obiectivele alocarii acestor fonduri. Solicitantii ce au depus cereri de finantare pe acest domeniu urmaresc, prin proiecte, extinderea sezonului turistic si cresterea numarului de turisti, prin valorificarea potentialului turistic cultural, local si regional, pe piata turistica nationala si internationala, unde exista o concurenta acerba”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Aceste fonduri sunt alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Programul Operational Regional si sunt derulate prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in calitate de Organism Intermediar si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei in calitate de Autoritate de management. Mai multe informatii referitoare la proiectele contractate puteti obtine accesand site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea Regio 2007-2013, Lista proiecte contractate.