La doi ani dupa lansarea Programului Operational Regional 2007-2013, AU FOST ATRASE PESTE 50 % DIN FONDURILE ALOCATE REGIUNII CENTRU

Programul Operational Regional (REGIO) este un instrument de finantare, aprobat de catre Comisia Europeana, prin care sunt alocate Romaniei fonduri europene nerambursabile pe perioada 2007-2013. Acest fonduri provin de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei si sunt distribuite la nivelul regiunilor din Romania prin procese complexe de evaluare si selectie a diverselor proiecte depuse de catre potentialii beneficiari. La nivelul Regiunii Centru Organismul Intermediar delegat pentru implementarea programului este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Lansat in 13 iulie 2007 la Sibiu, Programul Operational Regional a alocat Regiunii Centru, formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, un procent de 10,9 % din bugetul total al REGIO pentru intreaga tara, respectiv 483,62 milioane euro pentru perioada 2007-2013.

Dupa doi ani de la lansarea programului, REGIO se implementeaza cu succes in Regiunea Centru. Au fost lansate toate cele 12 domenii majore de interventie ale programului si au fost depuse un numar de 317 proiecte la nivelul Regiunii Centru, pana la data de 30 iunie 2009. Aceste proiecte au o valoare totala de 839,22 milioane euro din care, suma solicitata este de 601,78 milioane euro. Miercuri 15 iulie 2009, membrii CDR Centru si mai multi invitati, inclusiv din mass media, au analizat Stadiul implementarii programului REGIO in Regiunea Centru, in cadrul unei intalniri care a avut loc in cadrul Centrului de Conferinte al Consiliului Judetean Covasna, situat in comuna Arcus. In cadrul acestei evaluari de parcurs, participantii au discutat despre Raportul anual privind implementarea Programului Operational Regional si despre Raportul la 30.06.2009 privind stadiul implementarii REGIO la nivelul Regiunii Centru. Printre temele analizate s-au numarat discutii referitoare la concluziile deduse in urma organizarii Conferintei regionale privind „Schimbarile demografice si consecintele asupra dezvoltarii regionale – Influente asupra proiectelor finantate prin Programul Operational Regional”, care a avut loc la Alba Iulia in luna mai. In plus a fost evaluata informarea privind situatia domeniului major de interventie 4.2 – „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati” al Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. Participantii la eveniment au analizat aspectele privind portofoliul de proiecte pe axele prioritare ale REGIO si modul cum poate fi imbunatatita depunerea de proiecte pe axele prioritare unde sunt putine proiecte.

La doi ani de la lansarea Programului, in Regiunea Centru, din cele 317 de proiecte depuse:
-71 proiecte au fost contractate: 7 proiecte in cadrul domeniul 2.1 al POR 2007-2013 – „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura“, 1 proiect pe domeniul major de interventie 3.3 – „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta“, 60 proiecte pe domeniul major de interventie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor“, 2 proiect pe domeniul major de interventie 5.1 – „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe“ si 1 proiect pe domeniul major de interventie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice“, avand o valoare totala a sumei solicitate de 82,82 milioane euro.
-31 proiecte se afla in faza precontractuala: 1 pe DMI 2.1, 2 pe DMI 3.2, 4 pe DMI 3.4, 1 pe DMI 4.1, 20 pe DMI 4.3 si 3 pe DMI 5.2 cu o valoare totala a sumei solicitate de 32,10 milioane euro;
-153 proiecte au fost respinse : 5 pe DMI 1.1, 15 de pe DMI 2.1, 1 de pe DMI 3.1, 1 de pe DMI 3.2, 7 de pe DMI 3.4, 5 de pe DMI 4.1, 89 de pe DMI 4.3, 7 de pe DMI 5.1, 23 de pe DMI 5.2;
-62 de proiecte sunt in diferite faze de evaluare si selectie cu o valoare totala a sumei solicitate de 298,35 milioane euro.

„Avand in vedere aspectele discutate la intalnirea cu membrii CDR Centru putem spune ca valoarea totala a sumei solicitate a proiectelor contractate si ramase in evaluare in cadrul REGIO la nivelul Regiunii Centru, la 30.06.2009, acopera aproximativ 50,70% din fondurile alocate Regiunii pana in anul 2013. Suntem extrem de preocupati de gradul destul de ridicat, de aproape 48%, al ponderii proiectelor respinse. Suntem constienti ca trebuie sa depunem mai multe eforturi, pentru ca, desi suntem regiunea care a atras fonduri pe aproape toate axele, programului, inca ne confruntam cu cazuri de scriere defectuoasa de cereri de finantare. La nivelul Regiunii Centru trebuie sa avem un portofoliu solid de proiecte depuse spre finantare, pentru a asigura dezvoltarea echilibrata a Regiunii, in folosul cetatenilor ei”, a declarat, la incheierea reuniunii de la Arcus, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii despre proiectele contractate prin REGIO puteti obtine pe site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea Regio 2007-2013, Lista proiecte contractate.

Alba Iulia, 16.07.2009