Educația pentru rezultate de calitate, premiată de ADR Centru la Liceul Economic din Alba Iulia

Cum să mâncăm sănătos și ce responsabilități sociale avem pentru a face o lume mai bună?, au fost principalele întrebări la care elevii Liceului Economic din Alba Iulia au primit răspunsuri în cadrul Săptămânii Educației Globale ce s-a derulat în mai multe clase ale liceului. Tema de anul acesta Securitatea alimentației, a fost abordată de elevii colegiului prin activități educaționale care au vizat atragerea atenției asupra problemelor legate de alimente și de mediul înconjurător.

Cele mai bune lucrări care au răspuns acestor întrebări și care au fost reprezentate prin diverse materiale sau produse informative au fost premiate de către ADR Centru și Centrul Europe Direct Regiunea Centru. De asemenea, toți elevii implicați în acest eveniment au primit câte un blocnotes editat de către UE, cu informații despre garanțiile oferite de UE tinerilor, în privința reducerii șomajului.

Maratonul dedicat alimentației și vieții sănătoase, s-a încheiat în Centrul de Documentare și Informare din liceul albaiulian, cu premierea câștigătorilor. Timp de trei săptămâni elevii s-au documentat, au pregătit și au prezentat în fața colegilor diverse tipuri de materiale informative. Toate proiectele elevilor au fost evaluate de reprezentanții ADR Centru și ai Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, respectiv Nicolae Mărginean și Mirela Groza, precum și de profesorul documentarist în cadrul liceului, doamna Lavinia Dobra, vineri, 21 noiembrie 2014, de la ora 11, în Centrul de Documentare și Informare. Plăcut surprinși de modul cum s-au prezentat tinerii, membrii echipei Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru au oferit premii celor mai interesante prezentări și mici obiecte promoționale pentru toți cei peste 50 de elevi implicați.

„Acest gen de activități educative sunt organizate în multe din unitățile de învățământ ale Uniunii Europene. Consiliul Europei, prin organismul său specializat – Centrul Nord-Sud, a iniţiat, la Strasbourg, în 1999, prima ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, promovând în statele membre activităţi şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale. Ulterior, având în vedere mesajele pozitive primite, a invitat statele Consiliului Europei să participe anual la Săptămâna Educaţiei Globale, ajunsă, în acest an, la cea de-a XI-a ediţie”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Ateliere de lucru pe grupe, prezentări de planșe, mese rotunde cu invitați speciali și degustări de mâncare s-au desfășurat în perioada 17-21 noiembrie 2014, în cadrul ediției a XI-a a programului ”Săptămâna educației globale” la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia. Principalele teme abordate au fost alimentaţia sănătoasă, responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), alimentaţia raţională, apa şi hrana sănătoasă, calitatea produselor alimentare, risipa alimentelor, conservarea hranei, protecţia consumatorului, foametea şi malnutriţia, criza globală a hranei, responsabilitatea ecologică. În plus s-a atras atenția asupra poluării ca factor perturbator asupra sănătății în dorinţa de a face ca mediul înconjurător să devină un loc mai sănătos prin responsabilitatea propriilor acţiuni.