Cabinete medicale modernizate si dotate la standarde europene pentru pacientii Ambulatoriului de spital din Cugir

Contractul de finantare nerambursabila semnat azi, 22.08.2014, aloca 4,5 milioane lei fonduri nerambursabile Regio pentru modernizarea si dotarea Ambulatoriului din Spitalul orasenesc Cugir. Proiectul prin care Primaria Orasului Cugir solicita fonduri nerambursabile, va fi finantat prin domeniul major de interventie 3.1 al Programului Operational Regional. Contractul de finantare nerambursabila a fost semnat la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, in prezenta domnului Florin Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Alba, de catre domnul Adrian Teban, primarul Orasului Cugir si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul de „Modernizare si echipare a ambulatoriului Spitalului Orasenesc Cugir” are o valoare totala de 4,68 milioane lei, din care 4,58 milioane lei reprezinta suma solicitata ca fonduri nerambursabile de catre beneficiar, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta contributia Primariei Orasului Cugir la cheltuielile eligibile ale proiectului.

”In urma cu doar patru luni am semnat primul contract de finantare nerambursabila Regio, prin care administratiei orasului Cugir i-au fost alocate fonduri nerambursabile in valoare de 16,09 milioane lei pentru reabilitarea a 7 strazi, in lungime de 7 km. Prin acel proiect de reabilitare a infrastructurii rutiere continuam procesul de dezvoltare a orasului si vom revitaliza zona veche a localitatii. Prin acest proiect insa, alocam din bugetul local fonduri pentru cresterea gradului de siguranta a cugirenilor si, in curand, vom asigura servicii medicale performante in cabinete medicale moderne", a declarat domnul Adrian Teban, primarul orasului Cugir.

Prin fondurile solicitate, timp de un an de zile, perioada estimata ca fiind necesara pentru realizarea proiectului, se vor reabilita 13 cabinete medicale si 2 laboratoare medicale, iar numarul pacientilor care vor beneficia de aceste servicii medicale imbunatatite va creste la 10.500 persoane. Pe parcursul implementarii proiectului se vor realiza lucrari de reabilitare a cabinetelor medicale si laboratoarelor, se va inlocui tamplaria exterioara, se vor repara si finisa peretii si se vor face recompartimentari. De asemenea, din fondurile alocate, se vor amenaja noi grupuri sanitare, se va inlocui instalatia electrica si termica, se va instala un sistem de supraveghere si detectie in cazul incendiilor, se vor executa lucrari de finisaje interioare, iar ulterior se vor dota cabinetele cu mobilier, echipamente si instrumentar medical care sa asigure cetatenilor servicii medicale eficiente, la standarde europene.

„Reabilitarea si dotarea spitalelor si a ambulatoriilor prin fonduri nerambursabile a reprezentat o oportunitate pentru autoritatile locale, atat din mediul urban cat si cele din mediul rural al Regiunii Centru. In prezent, mai avem doua proiecte aflate in etapa de precontractare, respectiv un proiect ce solicita fonduri pentru reabilitarea ambulatoriului din Ludus si unul ce solicita fonduri pentru reabilitarea ambulatoriului din Rupea, proiecte care vor semna contractele de finantare in perioada urmatoare. Din pacate si bugetul alocat acestui domeniu s-a dovedit a fi insuficient in fata nevoilor de finantare a oraselor ce au reusit sa depuna proiectele in termen. Este cel de-al doisprezecelea proiect contractat la nivelul Regiunii Centru pentru finantarea unui ambulatoriu, pe langa reabilitarea Spitalului judetean Covasna. Deja cinci proiecte finantate prin fondurile Regio au fost finalizate, iar conditiile de spitalizare si aparatura folosita in aceste ambulatorii si-au ridicat standardele serviciilor medicale oferite populatiei”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Consiliul Judetean Alba sustine, prin parghiile pe care le are la dispozitie, toate aceste proiecte care aduc beneficii concrete, pe termen lung, cetatenilor din judet. Pentru perioada de programare financiara 2014-2020, cresterea gradului de absorbtie ramane in continuare una dintre preocuparile noastre. Incercam sa fim pregatiti pe cand se vor lansa noile programe si avem deja un portofoliu de peste 100 proiecte pe care le-am pregatit pentru a solicita finantare nerambursabila. Ca prioritati in acest portofoliu, avem un proiect de reabilitare a Spitalului Judetean Alba, unde avem nevoie de fonduri, dar in acelasi timp suntem preocupati si de continuarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii rutiere. Proiectul ce prevede crearea unui nod rutier la Cugir, necesar pentru accesul direct catre acest pol economic din zona, consideram ca este important pentru continuarea procesului de dezvoltare economico-sociala a zonei si va sustine, in consecinta, si dezvoltarea judetului”, a declarat domnul Florin Roman, vicepresedinte Consiliul Judetean Alba, prezent la semnarea contractului.

Peste 26 milioane euro fonduri nerambursabile Regio au fost alocate prin ADR Centru, pentru reabilitarea infrastructurii serviciilor medicale din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Detalii ale tuturor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, link: http://harta.regio-adrcentru.ro/.