Orasul Cugir ar putea avea legatura cu Autostrada si un nou Parc stiintific si tehnologic

Acest an a fost dedicat de Consiliul Judetean Alba dezvoltarii zonei industriale Cugir, un areal cu un potential investitional deosebit, datorita facilitatilor existente in aceasta zona, fosta platforma de productie fanion in judetul Alba. Deoarece volumul foarte mare de investitii necesar dezvoltarii este practic imposibil de acoperit din bugetul judetului sau al orasului Cugir, administratia publica s-a orientat catre sprijin financiar la ADR Centru, in vederea identificarii unor surse de finantare nerambursabila, alocate in perioada 2014-2020 de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin Programul Operational Regional. Cele mai importante obiective – legatura orasului cu autostrada A1 si dezvoltarea unui parc de transfer tehnologic sunt deja pe agenda publica si vor constitui potentiale proiecte ce vor beneficia de fonduri nerambursabile in urmatorii ani.

Orasul Cugir dezvolta proiecte importante si in acest moment, finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013. Este vorba despre investitiile in ”Reabilitarea si modernizarea retelei de strazi din Vinerea-Cugir” si ”Modernizarea si echiparea ambulatoriului spitalului orasenesc”, domenii care indica interesul administratiei de a imbunatati climatul economico-social din aceasta urbe. Aceste investitii sunt absolut necesare in conditiile in care mai multe firme si-au localizat productia in acest oras, unde exista o buna baza materiala si un grup deja cristalizat de specialisti.

In acest context, Consiliul Judetean Alba si Primaria orasului Cugir colaboreaza pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar si pentru dezvoltarea urbana a localitatii, pe de o parte, iar pe de alta parte, pe vechea platforma industriala, actualul sediu al Parcului Industrial Cugir (PIC), se intentioneaza crearea unui parc de transfer tehnologic. Obiectivele principale ale acestui parc stiintific si tehnologic vor fi stimularea potentialului inovativ si tehnico-stiintific al personalului academic, universitar, al cercetatorilor si al studentilor, stimularea agentilor economici pentru participarea activa a sectorului privat la dezvoltarea si valorificarea cercetarii si inovarii, prin realizarea unor produse comerciale si de inalta tehnicitate, valorificarea pe piata a rezultatelor cercetarii romanesti, atragerea companiilor straine pentru a investi in activitati de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitata de CJ Alba sa se implice in aceasta initiativa, tinand cont de faptul ca, in viitorul Program Operational Regional 2014-2020, sunt incluse ca si tipuri de investitii eligibile – crearea si dezvoltarea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic.

ADR Centru a reunit azi, la Alba Iulia, reprezentantii CJ Alba, ai Primariei Cugir, ai conducerii PIC Cugir, precum si ai RomArm SA, carora li s-au alaturat reprezentantii Universitatii Tehnice Cluj Napoca si ai Universitatii Politehnice Timisoara. Aceasta intalnire de lucru a avut rolul de a analiza actualul stadiu al implementarii proiectelor POR 2007-2013 din Cugir si identificarea potentialelor surse de finantare pentru crearea parcului de transfer tehnologic, in corelare cu realizarea investitiilor de infrastructura rutiera pentru conexiunea cu autostrada A1. ADR Centru a oferit informatii importante reprezentantilor institutiilor care se vor implica in crearea parteneriatului pentru infiintarea parcului tehnologic de la Cugir, toti participantii exprimandu-si acordul de principiu pentru sustinerea infiintarii acestei structuri de sprijinire a afacerilor, dar si a transferului de cunostinte din domeniul cercetarii catre mediul privat. Cei prezenti au fost informati ca, prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritara dedicata consolidarii cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii, se pot aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea si extinderea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic si pentru achizitionarea de bunuri, servicii si dotari pentru entitatea de transfer tehnologic. In acest moment urmeaza doar sa se definitiveze forma in care se va constitui structura de transfer tehnologic din Cugir si se va pregati documentatia privind crearea parcului stiintific si tehnologic.

”Am discutat cu cei prezenti despre activitatile specifice entitatii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizarii de studii de investitii tehnologice, precum si despre asistenta pentru restructurarea sau retehnologizarea si dimensionarea agentilor economici care se vor localiza intr-o structura de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic si activitatile de prognoza, evaluare tehnologica, audit tehnologic si asa mai departe. De fapt, misiunea noastra presupune si asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetarii catre firmele private, pentru ca acestea sa beneficieze de cele mai recente informatii pentru a putea deveni competitive pe pietele europene. Dar, pe de alta parte, am oferit informatii administratiei publice locale pentru a pregati proiectele de investitii in infrastructura rutiera, dezvoltare urbana si eficienta energetica a cladirilor publice”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu, dupa intalnirea cu grupul de initiativa pentru crearea acestui parc tehnologic.

”Am beneficiat de suportul informational al ADR Centru si acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim sa cream la Cugir. Avem nevoie sa atragem investitori si sa dezvoltam la Cugir o structura complexa, pe modelul vazut recent de noi in Landul Brandenburg. De aceea, este bine ca ADR Centru, ca o institutie cu rol de liant, a gazduit aceasta intalnire, a facilitat intalnirea cu toti cei interesati, cu mediul universitar, pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit ca, foarte curand, vom putea demara realizarea de studii si posibile proiecte pentru crearea parcului stiintific si tehnologic de la Cugir, in paralel cu identificarea de potentiali investitori, care sa activeze in aceasta structura. Dar, in primul si in primul rand, doresc sa asigur pe toti cei interesati ca orasul Cugir va beneficia de tot sprijinul nostru pentru a beneficia de o legatura directa cu autostrada, cel mai probabil prin proiecte finantate de noul Program Operational Regional”, a declarat domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, vorbind despre aceasta initiativa.

In viziunea promotorilor, Parcul stiintific si tehnologic care ar putea functiona in cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor in activitati de transfer tehnologic, la atragerea de finantari pentru invatamant si cercetare, la dezvoltarea potentialului stiintific, tehnologic si economic la nivel regional. Locatia pentru acest parc tehnologic a fost aleasa in orasul Cugir pentru ca este “o zona industriala cu traditie de peste 200 de ani in industria de prelucrare a metalelor”si “ se pot valorifica rezultatele activitatii de cercetare si aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea institutiilor de invatamant superior acreditate alaturi de agenti economici si asociatii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-sociala locala”.