INCA DOUA DRUMURI DIN REGIUNEA CENTRU BENEFICIAZA DE FINANTARE NERAMBURSABILA PRIN REGIO

La limita dintre judetele Covasna si Harghita, in incinta Hanului „Hotarul Ciucului” din Bixad, in ziua de joi, 8 octombrie 2009, au fost semnate contractele de finantare pentru doua drumuri judetene importante din Regiunea Centru. Prin Programul Operational Regional, peste 108 milioane lei fonduri nerambursabile sunt alocate reabilitarii drumurilor DJ 121 Covasna-Targu Secuiesc si DJ 123A Tusnad-Sincraieni, din Regiunea Centru. Fondurile sunt alocate prin Axa Prioritara 2 a Programului REGIO, Domeniul Major de Interventie 2.1, ce prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura. La acest eveniment a participat domnul Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, domnul Gabriel Friptu, Director general AM POR, domnii presedinti ai Consiliilor Judetene Harghita si Covasna, Csaba Borboly si Tamas Sandor, precum si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cererea de finantare nerambursabila depusa de autoritatile din judetul Covasna prevede reabilitarea si modernizarea a 17,1 kilometri din cadrul DJ 121, intre localitatile Covasna si Targu Secuiesc, pentru a se imbunatati legatura intre DN 13E si DN 11. In cadrul acestui proiect vor fi consolidate 3 poduri si vor fi construite un pod nou si 46 de podete. Parteneriatul dintre Unitatile administrativ-teritoriale din Judetul Covasna, Orasul Covasna si Municipiul Targu Secuiesc, a fost creat pentru a realiza acest proiect important pentru cetatenii care tranziteaza aceasta artera. Timpul prevazut pentru finalizarea lucrarilor este de 29 luni, prin investitii de peste 61 milioane lei, din care peste 50 milioane lei fonduri nerambursabile. Prin proiect se estimeaza ca timpul de parcurgere al acestei rute se va reduce semnificativ, in conditiile in care va creste cu cel putin 10 km/ora viteza medie de deplasare si volumul de trafic va depasi 2000 de vehicule in cativa ani.

Cererea de finantare depusa de Judetul Harghita isi propune reabilitarea si modernizarea a 14,6 kilometri din cadrul DJ 123A, care fac legatura intre Tusnad si Sincraieni. Proiectul vizeaza imbunatatirea atractivitatii turistice a zonei, prin facilitarea accesului catre zona balneara si de agroturism din vecinatatea DN 12. Investitia se va realiza intr-un interval de 23 luni, cu un buget total de peste 47,2 milioane lei, din care peste 38,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile din FEDR si bugetul national. In urma derularii proiectului se estimeaza cresterea vitezei medii pe acest sector de drum cu peste 20km/ora si cresterea semnificativa a numarului de vehicule. De asemenea, se asteapta atragerea a cel putin 5 investitii noi de mare amploare in zona si infiintarea a circa 30 de noi structuri de primire agro-turistice, dupa finalizarea proiectului.

„As dori sa va reamintesc faptul ca judetul Harghita a fost primul beneficiar al unui contract de finantare, semnat in 22 aprilie 2008, pentru reabilitarea DJ 132. Acum lucrarile la acel drum sunt in curs de finalizare. Acest lucru dovedeste ca Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin intreg personalul sau, a sustinut si va sustine in continuare, atragerea in procent cat mai mare a fondurilor structurale alocate pentru investitii in infrastructura. Prin contractele semnate acum, sunt finantate doua drumuri judetene, in lungime de peste 32 kilometri, lucrari care contribuie la reabilitarea infrastructurii de transport regionale. Aceste investitii reprezinta una dintre prioritatile Regiunii Centru, chiar daca necesarul de finantare este mult mai mare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile pentru Domeniul Major de Interventie 2.1, ce prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura, sunt alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Programul Operational Regional si vor fi derulate prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar, si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in calitate de Autoritate de Management. Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 2.1 a fost lansata in urma cu 2 ani, pe data de 10 septembrie 2007, si la nivelul Regiunii Centru au fost depuse 46 de proiecte, care solicita ca finantare nerambursabila peste 1340 milioane lei. In acest moment sunt contractate 10 proiecte, care au o valoare totala de peste 477 milioane lei, din care peste 341,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile. La acestea se adauga inca trei proiecte care sunt in faza precontractuala. La nivel regional mai exista inca 14 proiecte in lista de rezerva, fapt care denota interesul autoritatilor locale pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere.

Alba Iulia,
09.10.2009