VORBIND DESPRE EUROPA, DE ZIUA EI!

Simbol al reconcilierii politice, data de 9 mai, reprezinta, pentru Uniunea Europeana si statele membre, ziua care a stat la baza reconfigurarii viitorului Europei. Comunitatea europeana, reprezinta, pentru fiecare cetatean, o oportunitate de a accede la o piata economica continentala, de a accesa fonduri nerambursabile, de a genera conditii de trai civilizate si decente, in care se respecta drepturile cetatenesti. In acest spirit, tinerii din judetul Alba au dezbatut mecanismele Uniunii si beneficiile sprijinului comunitar pentru societatea romaneasca, in cadrul proiectului „Societatea romaneasca – societate europeana”, la care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru este partener principal.

Proiectul „Societatea romaneasca – Societate europeana” se afla la a treia editie si a fost gandit sub forma unui concurs de eseuri. Scopul acestui concurs este de a constientiza apartenenta Romaniei la sistemul de valori propus de Uniunea Europeana. Demarat la inceputul lunii martie 2010, proiectul a implicat peste 30 de tineri din sapte licee apartinand municipiilor Alba Iulia, Aiud si Sebes. Concurentii au avut la dispozitie patru teme pe marginea carora au putut prezenta, din punctul lor de vedere, costurile si beneficiile integrarii Romaniei in UE, cultura romaneasca in context european, precum si institutiile Uniunii Europene. Organizatorii proiectului sunt Inspectoratul Scolar Judetean Alba, in colaborare cu partenerii ADR Centru, Centrul Europe Direct Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Judeteana ”Lucian Blaga” Alba, Radio Reintregirea si alaturi de mai multe institutii de invatamant. Festivitatea de premiere a avut loc in data de 10 mai 2010, in Sala Senatului Universitatii albaiuliene, incepand cu orele 15:00.

Prezentarea Programului Operational Regional si a oportunitatilor de dezvoltare economica si sociala, prin accesarea fondurilor europene disponibile prin program, necesare dezvoltarii Regiunii Centru si a judetului Alba, au fost subiectele abordate la eveniment de catre domnul Simion Cretu, din partea ADR Centru.

„Uniunea Europeana inseamna pentru noi oportunitate. Prin Programul Operational Regional, program derulat de ADR Centru, oferim administratiilor publice locale, ONG-urilor, universitatilor, precum si intreprinderilor mici si mijlocii oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile. Oferim informatii sau le indicam sursele potrivite de finantare multor categorii de persoane sau firme care ne solicita. Acesti tineri, care vorbesc despre Uniune si principiile sale, au sperante si dorinte, dar, la randul lor, pot face parte, pe viitor, fie din randul potentialilor beneficiari, fie din randul celor care evalueaza proiectele europene. Le doresc mult noroc in orice isi aleg, deoarece, societatea europeana, din care facem si noi parte, le ofera tot mai multe oportunitati”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia
10.05.2010