Conferinta Regionala privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru

Peste 575 milioane euro, adica mai mult de 120% din bugetul nerambursabil alocat Regiunii Centru prin Programul Operational Regional 2007-2013, au fost contractate si aproape 60% din aceste fonduri sunt investite in proiecte concrete si restituite beneficiarilor. Acestea sunt rezultatele programului REGIO in cei peste sapte ani de la lansare si acestea sunt temele pe care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru le-a discutat azi, 9 decembrie 2014, in cadrul Conferintei regionale privind stadiul implementarii Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru. Evenimentul a avut si rolul de a prezenta participantilor cateva din obiectivele deja finalizate, prin cele peste 260 milioane euro folosite judicios pentru dezvoltare si pentru crearea de locuri de munca in cele sase judete din centrul tarii.

Cifrele au vorbit in altfel de date statistice la Conferinta regionala de la Alba Iulia. Asta pentru ca toti cei prezenti stiau de enormul interes pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare. Peste 1200 de proiecte depuse in sapte ani, cu o valoare totala de peste 1,77 miliarde euro, adica o cerere de aproape patru ori mai mare decat alocarea regionala de circa 480 milioane euro. Iar proiectele contractate au o valoare de peste 850 milioane euro, ceea ce inseamna ca se pot atrage efectiv in dezvoltarea economico-sociala a judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu peste 1 miliard euro. Toti acesti bani s-au transformat in obiective urbane noi, in centre sociale, scoli modernizate, afaceri de succes, cetati si obiective de patrimoniu reabilitate, dar, mai ales in investitii si sisteme de infrastructura moderne, sustinand peste 4200 de noi locuri de munca.

Pe parcursul conferintei participantii au urmarit ce proiecte au fost implementate in zona metropolitana Brasov, unde s-a dezvoltat infrastructura sociala, rutiera si unde siguranta populatiei a fost pusa de municipalitate pe primul plan, precum si proiectele implementate in municipiul Targu Mures, care au permis reabilitarea retelei stradale si alte investitii in infrastructura sociala. Reprezentantii judetului Harghita au expus modul in care fondurile Regio au sustinut dezvoltarea isi imbunatatirea conditiilor de viata ale varstnicilor si ale altor categorii defavorizate, care au nevoie de sprijin social. Cei peste 50 de participanti la Conferinta au aflat cum elevii din municipiul Sibiu se bucura de conditii moderne de studiu, realizate cu fonduri nerambursabile. Experienta unei firme din Alba Iulia care a obtinut finantare pentru dotarea si dezvoltarea afacerii, cum si-a dezvoltat afacerea, cu cat a crescut cifra de afaceri, dar si recomandarile in privinta unui parcurs fluid in derularea unui proiect Regio, au fost prezentate de administratorul societatii, care a impartasit celor prezenti experienta lui de debutant in relatia cu finantarile europene. Nu in ultimul rand, in cadrul Conferintei s-a vorbit de valorizarea turistica a Regiunii Centru si de obiectivele istorice deosebite ale acesteia, care sunt acum altfel aduse in atentia marelui public, printr-un proiect amplu, ce a permis reintroducerea in circuitul turistic a 18 biserici evanghelice de patrimoniu, din 4 judete ale regiunii.

Dupa prezentarea modului cum resursele europene au schimbat climatul economico-social din Regiunea Centru, prin rezultatele proiectelor, participantii au discutat despre noile oportunitati de finantare nerambursabila care vor fi derulate de ADR Centru in perioada 2015-2020. Tinand cont de obiectivele noii perioade de programare, Agentia si-a propus sa realizeze si o prognoza privind modalitatile de pregatire a viitoarelor cereri de finantare, care sa conduca la utilizarea eficienta a fondurilor UE in perioada 2014-2020. De aceea, participantii au fost informati despre noul format al programului REGIO si despre cateva din noile oportunitati de finantare. Nu in ultimul rand, atentia mass-media a fost captata si de premierea jurnalistilor care au colaborat cu ADR Centru si, in cursul anului 2014, au reflectat, pe diverse canale media, activitatea Centrului Europe Direct Regiunea Centru.

„Aceste intalniri ale noastre cu beneficiarii POR de la final de an capata acum noi valente. Da, vorbim de implementarea programului, discutam despre cele 483 de contracte de finantare nerambursabila semnate pana in prezent si de cele peste 270 milioane euro absorbite, prin care autoritatile publice locale, ONG-urile si firmele si-au dezvoltat investitiile. Da, am vazut care este stadiul programului, ce rezultate am obtinut pe fiecare axa si am discutat despre problemele si dificultatile intampinate. Dar acesta nu a fost un scop in sine al intalnirii noastre. Acum, mai mult decat in alti ani, prin prezentarile sustinute, atat de noi, cat si de beneficiarii de fonduri nerambursabile, am reusim sa vedem rezultatele palpabile obtinute prin cheltuirea fondurilor europene si ne-am propus acest obiectiv ambitios, ca gradul de absorbtie in regiunea noastra sa se apropie de 80%. Dar, cred ca mai important decat asta a fost sa incercam sa transferam experienta si solutiile aplicate de catre beneficiari si in cadrul altor proiecte, sa invatam unii de la altii si sa facem cunoscute beneficiile obtinute dupa acesti sapte ani de investitii si lucrari de modernizare, constructie si reabilitare a sute de obiective de interes public si privat. Regiunea noastra ocupa un loc important la nivel national in privinta gradului de absorbtie a fondurilor pe care le gestionam, iar cetatenii vad in jurul lor tot mai multe rezultate concrete ale acestor proiecte. Dar, acum, ne asteapta provocarea 2014-2020. Un program nou, care a preluat de la cel vechi cateva aspecte, dar care vine si cu multe lucruri noi, schimbate, poate mai flexibile si care, cu certitudine aduce mai multi bani. Adica fonduri europene care trebuie investite judicios, peste 750 milioane euro, care trebuie plasati in dezvoltare, in capacitati noi, in modernizare si in inovare, pentru a putea oferi cetatenilor sansa de a transforma regiunea noastra intr-un loc cat mai atractiv pentru a locui si a munci”, a declarat, la incheierea lucrarilor Conferintei de la Alba Iulia, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La intalnirea de lucru de la Alba Iulia s-au reunit principalii parteneri implicati in implementarea programului REGIO in Regiunea Centru si in procesul de absorbtie a fondurilor europene gestionate de catre ADR Centru. Cele mai interesante dezbateri s-au referit la modul distribuire, in perioada 2014-2020, a fondurilor nerambursabile, in concordanta cu directiile de dezvoltare ale Regiunii Centru pe viitor.