Conferinta Regionala privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru 2013

Peste 110% din bugetul nerambursabil de circa 440 milioane euro, alocat Regiunii Centru prin POR, a fost contractat si aproape jumatate din aceste fonduri sunt deja investite in regiune si restituite beneficiarilor. Acestea sunt rezultatele programului REGIO in cei sase ani de la lansare. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, in 10 decembrie 2013, in Sala de conferinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, Conferinta regionala privind stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. Evenimentul a ilustrat celor prezenti rezultatele investitiilor de peste 200 milioane euro absorbite deja in Regiunea Centru, pentru dezvoltarea echilibrata si reducerea decalajelor economice din cele sase judete din centrul tarii.

Prin cele 405 contracte de finantare nerambursabila semnate pana in prezent, autoritatile publice locale, ONG-urile si firmele au solicitat 490,33 milioane euro fonduri europene, necesare pentru a sustine dezvoltarea economico-sociala a celor sase judete Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Fondurile sunt investite in modernizarea oraselor, repararea si constructia drumurilor, renovarea si dotarea spitalelor, extinderea centrelor de asistenta sociala pentru tineri si varstnici, renovarea si dotarea scolilor, precum si dotarea echipajelor SMURD. De asemenea, din fondurile alocate se construiesc centre de afaceri moderne, se da o alta functionalitate unor fabrici parasite si se dezvolta peste 230 microintreprinderi. In restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric, cum sunt cetatile si bisericile, s-au investit peste 60 milioane euro, alaturi de modernizarea hotelurilor, reabilitarea statiunilor turistice sau crearea unor structuri de agrement.

„Incercam sa ne intalnim cu toti beneficiarii POR la final de an pentru a putea vedea care este stadiul programului si ce rezultate am obtinut pe fiecare axa a programului. Prin prezentarile pe care le sustinem, atat noi, cat si beneficiarii de fonduri nerambursabile, reusim sa vedem rezultatele palpabile obtinute prin cheltuirea celor peste 200 milioane euro adica aproape jumatate din ce am contractat. De asemenea, reusim, prin prezentarea proiectelor implementate, sa folosim experienta si solutiile aplicate de catre beneficiari si in cadrul altor proiecte, invatam unii de la altii si reusim sa facem cunoscute beneficiile obtinute dupa sase ani de investitii si lucrari de modernizare, constructie si reabilitare a unor obiective de interes public. Datorita activitatii sustinute a intregii echipe de experti ai ADR Centru, in colaborare cu beneficiarii, regiunea noastra ocupa un loc important la nivel national in privinta gradului de absorbtie a fondurilor pe care le gestionam, iar cetatenii vad tot mai multe rezultate concrete ale acestor proiecte”, a declarat la incheierea lucrarilor Conferintei de la Alba Iulia, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La intalnirea de lucru din Alba Iulia s-au reunit principalii parteneri implicati in implementarea programului REGIO din Regiunea Centru si in procesul de absorbtie a fondurilor europene gestionate de catre ADR Centru. Analiza stadiului actual de implementare al programului a fost completata de prezentarea rezultatelor obtinute pana in prezent in municipiile Brasov si Alba Iulia, a infrastructurii rutiere reabilitata din judetul Sibiu, a dezvoltarii sistemului de invatamant din municipiul Sfantu Gheorghe, a schimbarilor aduse in infrastructura serviciilor sociale din judetul Mures, a infrastructurii de turism reabilitate din judetul Harghita, dar si sustinerea obtinuta pentru dezvoltarea unei microintreprinderi. Ce fonduri nerambursabile si cum vor fi distribuite in perioada 2014-2020, precum si directiile de dezvoltare ale Regiunii Centru pe viitor au fost subiectele de pe agenda care au atras in finalul discutiilor, atentia celor prezenti.